Integratie Credit Suisse kansrijk voor UBS als het flink snoeit

Morningstar geeft een update over zijn visie op UBS nu de integratie van Credit Suisse in volle gang is. Die biedt kansen voor de toekomst; UBS kreeg immers enorme assets voor een prikje in handen. Maar het kan alleen succesvol zijn als UBS écht grote schoonmaak houdt bij de getroebleerde Credit Suisse-onderdelen.  

Robert van den Oever 14 juni, 2023 | 10:03
Facebook Twitter LinkedIn

UBS

De integratie van Credit Suisse in UBS (UBSG) zal de komende drie of vier jaar de resultaten flink overhoop halen, maar afgezien daarvan creëert de overname wel kansen voor de toekomst. UBS kreeg tenslotte een heleboel assets voor een prikje en biedt een enorm potentieel - als het tenminste grote schoonmaak houdt.

Nu het stof van de spraakmakende overname van Credit Suisse door UBS is neergedaald, actualiseert Morningstar zijn visie op wat nu de enig overgebleven grote financiële instelling van Zwitserland is. Aandelenanalist Johann Scholtz komt uit op een Fair Value van CHF 27,50 per aandeel UBS, een stijging van 22% ten opzichte van zijn vorige calculatie die dateert uit het pre-Credit Suisse tijdperk.

Dat maakt UBS tot een ondergewaardeerd aandeel, aangezien de huidige koers rond de CHF 18,50 schommelt. De nieuwe schatting van de reële waarde impliceert een waarde van ongeveer CHF 19 miljard voor de overgenomen Credit Suisse-activiteiten. Om dat in context te plaatsen: in maart 2021 bedroeg de marktwaarde van Credit Suisse CHF 32 miljard. In februari 2023, net voor de ineenstorting, werd Credit Suisse nog steeds gewaardeerd op CHF 13 miljard door de markt.

 

Zware taak voor de boeg

Wat UBS nu als eerste te doen staat, is niet gericht op méér inkomsten, maar om kosten te besparen door de integratie. Het moet drastisch snijden in het verlieslatende, volatiele en kapitaalverslindende investeringsbankieren en daarnaast de winstgevendheid van de vermogensbeheerbusiness van Credit Suisse herstellen, want dat is potentieel gezonde business. Hoewel UBS met zijn schaalgrootte in een veel betere positie verkeert om dit te doen dan Credit Suisse ooit zelfstandig had gekund, zal het een zware klus worden.

Analist Scholz schat dat de legacy-activiteiten van Credit Suisse in de komende vijf jaar cumulatief met 16% zullen krimpen, met name door afbouw van de investeringsbank-activiteiten van Credit Suisse. Het grootste deel van de $ 8 miljard aan beoogde kostenbesparingen zal uit dat proces worden gerealiseerd.

Het vermogensbeheer belooft meer potentieel en dat kan in 2023 al 16% bijdragen aan de groepsomzet en Scholtz verwacht dat dit de komende 5 jaar met 4% per jaar zal groeien. Dat draagt bij aan de eigen vermogensbeheer-activiteiten van UBS, dat in die tak een aanhoudende instroom van klanten en activa ziet plaatsvinden.

Als we verder in de toekomst kijken, verwacht Scholtz een bescheiden omzetgroei van 1% per jaar en een daling van de bedrijfskosten met 2% gemiddeld per jaar in de komende vijf jaar. Het grootste deel daarvan zal komen van het stroomlijnen van de voormalige kostenbasis van Credit Suisse. Dat zal resulteren in een geschatte winst per aandeel van $3,92 in 2027.

 

Toekomstig potentieel

Wanneer de integratie tegen 2027 voltooid is, zullen de geconsolideerde activiteiten op het gebied van vermogensbeheer en wealth management nog dominanter zijn dan UBS als op zichzelf staand bedrijf was. Deze business zal goed zijn voor 63% van de groepswinst, projecteert Scholtz. De overname zal volgens hem voor UBS op de langere termijn "sterk bijdragen aan de winstgevendheid".

Ten eerste heeft UBS getalenteerde medewerkers, goede klantrelaties en een aanzienlijke activabasis verworven voor een spotprijs, zegt Scholtz. Ten tweede waren de vermogensbeheer en wealth management activiteiten van Credit Suisse in het verleden winstgevende activiteiten van hoge kwaliteit.

In het nieuwe tijdperk dat nu ingegaan is, zullen de zorgen in de markt die hebben geleid tot de ondergang van Credit Suisse waarschijnlijk verdwijnen. Zo zorgden zorgen over de solvabiliteit van Credit Suisse ervoor dat de financieringskosten vóór de overname enorm stegen, maar de lagere financieringskosten die UBS nu heeft, bieden gunstigere condities.

Als de integratie zich succesvol ontwikkelt, zal er volgens Scholtz snel ruimte ontstaan voor UBS om de dividenduitkering stapsgewijs te verhogen. Voor 2023 verwacht hij een dividend van $ 0,61 per aandeel en tegen 2027 ziet hij ruimte om het aandeleninkoopprogramma van $ 15 miljard, zijnde 20% van de huidige marktwaarde, te hervatten.

Externe kwesties kunnen echter nog steeds problemen veroorzaken. Omdat UBS nu de enig overgebleven financiële reus in Zwitserland is, kan dit leiden tot publiek protest tegen zo'n momopolie, en daarom zou UBS wel eens kunnen besluiten om de binnenlandse Zwitserse bankactiviteiten af te splitsen in een apart bedrijf, stelt Scholtz. De gecombineerde binnenlandse activiteiten van Credit Suisse en UBS dragen ongeveer 27% bij aan de groepswinst.

 

Klantloyaliteit nu cruciaal

Dit alles in aanmerking genomen, kent Scholtz UBS een Narrow Moat rating toe, voornamelijk gebaseerd op overstapkosten. Bij bankieren en vermogensbeheer zijn deze overstapkosten doorgaans impliciet; het is de gewaardeerde relatie van een klant met zijn adviseur die alles van zijn klant weet en service verleent om die te ontzorgen. Zo'n relatie koste jaren en soms zelfs generaties. In de afgelopen jaren hebben zowel UBS als Credit Suisse zich steeds meer gericht op zogenaamde high-net-worth individuals, zeer vermogende klanten die veel eisen, maar ook veel vermogen en loyaliteit aan adviseurs inbrengen als de bank zijn werk goed doet.

Zulke waardevolle relaties leveren resultaat op, wat wordt bewezen door het feit dat de vermogensbeheeractiviteiten van Credit Suisse inkomsten bleven genereren, zelfs toen de zorgen begonnen toe te nemen en falend risicobeheer de twijfels omtrent de bank opstuwde. Dat is een sprankje hoop in een vers huwelijk dat door vele pieken en dalen zal gaan.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten