Europese aandelen zijn aardig gestegen en vele liggen nog maar enkele procentpunten af van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor ze berekenen. Het wordt lastiger om nog opwaarts potentieel te vinden. Het tweede kwartaal vertoonde een uptick op de markten die daarmee herstelden van de dip in maart die werd veroorzaakt door de turbulentie in de Europese bankensector. Het herstel ging echter langzaam, mede omdat het macro-economische klimaat aan het verslechteren is.
De inflatie is merkbaar aan het afnemen, zij het langzaam. Dat heeft wel een keerzijde in de vorm van een hogere rente, die nu 4% bedraagt voor de eurozone, het hoogste niveau sinds de financiéle crisis. Die hoge rente zal onmiskenbaar een negatief effect hebben op handel en productie, terwijl de eurozone technisch gezien al in een recessie verkeert.
Bron: Eurostat. Data per 31 mei 2023
Hoge waarderingen
Ondanks de magere macro-economische vooruitzichten zijn de waarderingen van aandelen nog behoorlijk hoog gebleven. Dat schrijven we toe aan het feit dat beleggers beter naar het beeld voor de lange termijn kijken. Doorgaans beklagen we ons dat beleggers te zeer gericht zijn op de korte termijn, maar nu lijkt dat eens niet het geval te zijn.
Beleggers vestigen hun hoop op een verbeterend economisch klimaat in de tweede helft van dit jaar en in 2024, als de inflatie wellicht ver genoeg gezakt is om de centrale banken ertoe te bewegen om te stoppen met renteverhogingen. Het gevaar is hier dat de inflatie gedurende langere tijd op een hoger niveau blijft dan waar beleggers nu op rekenen, en dat kan de economie uiteindelijk schaden.
Morningstar's gemiddelde koers/Fair Value schatting per sector
Bron: Morningstar. Data per 22 juni 2023.
Sectoren met kansen
Hoewel de beurskoers van veel Europese aandelen dicht bij hun fair value schatting noteert, zien we toch duidelijke kansen in specifieke sectoren: cyclische consumentengoederen, telecom en financials zijn momenteel uit de gratie, terwijl de Europese energie-aandelen nog altijd een korting hebben ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten.
Thematisch gezien zijn er eveneens lichtpuntjes. De gestegen rente heeft bijvoorbeeld de Britse bouwbedrijven geraakt die ver onder hun koersniveaus van 2021 noteren. Beleggers zijn duidelijk bezorgd over een inzakkende huizenmarkt als potentiële kopers onvoldoende hypotheek kunnen krijgen. Op de lange termijn zien wij vergrijzing en bevolkingsgroei echter als een structurele steun onder de huizenmarkt.
De waarderingen in de verzekeringssector zijn inmiddels behoorlijk opgerekt. De vraag is of deze sector na de problemen bij de banken de volgende is die te lijden heeft onder de hoge rentes. De uitdagingen waar de verzekeraars voor staa, zijn onder meer een stijgend aantal claims, hogere kosten van claims vanwege de inflatie, hoge rentes die de waarde van beleggingen aantasten en de hogere kosten van schuld.
Hoewel we geen groot drama verwachten in de sector, zijn we wel van mening dat beleggers nu voorzichtiger dan ooit moeten zijn met aandelen van verzekeraars; ze moeten in het bijzonder aandacht besteden aan de kracht van de balansen van de verzekeringsbedrijven bij het selecteren van aandelen in deze sector.
Het aantal natuurrampen en de schades blijven stijgen
Bron: Swiss Re Sigma. Data per 12 december 2022.