Europese banken nog altijd ondergewaardeerd

De grote Europese banken hebben dit jaar een stevig koersherstel laten zien. Toch zijn ze nog altijd ondergewaardeerd, vinden de bankenanalisten van Morningstar. Ze laten zien hoe de sector ervoor staat: stijgende rente biedt hogere winst, maar er doemen nieuwe risico's op. Ook leest u welke welke banken hun top picks zijn.

Jocelyn Jovene 31 juli, 2023 | 10:25
Facebook Twitter LinkedIn

ing

De aandelenkoersen van Europese banken krijgen meer momentum; dit jaar tot dusver zijn ze zo'n 20% gestegen en daarmee presteren ze beter dan de bredere Europese aandelenmarkt, die in dezelfde periode 11,8% opliep. Ondanks dit koerssherstel kent de bankensector een aanzienlijke korting ten opzichte van de rest van de markt en de Fair Value schattingen van Morningstar's bankenanalisten.

“Hogere rentevoeten hebben een structurele stijging van de winstgevendheid ondersteund. Gezien het feit dat de winstgevendheid structureel toeneemt na ruim tien jaar te hebben geleden onder ultralage rentetarieven, hadden we wel verwacht dat de waarderingen zouden stijgen”, schrijven Morningstar-analisten Niklas Kammer en Johann Scholtz in hun European Banks Pulse over het tweede kwartaal. “Hoewel we verwachten dat de financieringskosten voor Europese banken zullen stijgen vanwege de onrust in de banksector, denken we dat de nettorentemarges structureel hoger zullen blijven dan in de afgelopen periode.”

Sinds de financiële crisis van 2008 en de schuldencrisis in de eurozone van 2011-2012 hebben de Europese banken een ingrijpende herstructurering en schuldafbouw moeten doormaken, waarbij ze delen van hun activiteiten op de financiële markten hebben afgestoten om zich te concentreren op stabielere, voorspelbaardere consumentengerelateerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met dalende rentes en de daaruit voortvloeiende daling van de nettorentemarges.

 

Nieuwe risico's

Hoewel de stijging van de rentevoeten in zowel de VS als Europa de banken hielp om wat terrein terug te winnen op het gebied van winstgevendheid, zorgde deze ook voor nieuwe uitdagingen. Want er zijn nieuwe risico's ontstaan op verschillende huizenmarkten en commercieel vastgoed in heel Europa. Credit Suisse werd in juni overgenomen door rivaliserende UBS.

Ondanks sterkere balansen, betere praktijken op het gebied van risicobeheer en minder afhankelijkheid van investeringsbankactiviteiten, vinden Europese banken het moeilijk om hun waarderingsratio's opnieuw gecalculeerd te zien worden. “De markt past een te hoge risicopremie toe. Hoewel het duidelijk is dat de Europese banken niet lijden onder de financieringsproblemen waar de Amerikaanse regionale banken mee kampen, rekent de markt nog steeds met een hoog risiconiveau”, aldus de analisten van Morningstar. “De rente op interbancaire leningen vertoont geen tekenen van liquiditeitsproblemen. De balansen van de Europese banken zijn gezond en beschikken over ruime liquiditeit en stevige kapitaalbuffers.”

Voor geduldige beleggers zijn Europese banken op de lange termijn nog steeds een goede optie. Ze bieden aantrekkelijke dividendrendementen met potentieel voor het terugkopen van eigen aandelen. "De terugstorting van overtollig kapitaal blijft een thema en veel Europese banken hebben programma's voor het terugkopen van aandelen of verhoogde dividenduitkeringen aangekondigd", aldus Kammer en Scholtz.

 

ING en Lloyds favoriet

Als een van de beste ideeën in de sector raden ze het Nederlandse ING aan, dat 26% korting kent ten opzichte van de Fair Value. Ook het Britse Lloyds is interessant met 44% korting. Beide namen hebben een Narrow Moat rating.

ING (INGA) biedt beleggers volgens de analisten van Morningstar "een redelijke mate van winstzichtbaarheid, aangezien haar strategie voor het afdekken van rentevoeten de impact van een hogere rente met vertraging in haar winst- en verliesrekening ziet doorsijpelen in vergelijking met andere Europese banken. We denken dat de markt niet volledig beseft dat ING, als ze eenmaal ten volle heeft geprofiteerd van hogere rentetarieven, structureel winstgevender zal zijn dan de gemiddelde Europese bank.”

Lloyds (LLOY) zou "bovengemiddeld moeten profiteren van het hogere renteregime in het Verenigd Koninkrijk. De sterke depositobasis, die Lloyds de afgelopen tien jaar weinig heeft opgeleverd, zou opnieuw een onderscheidende factor moeten worden voor Lloyds ten opzichte van zijn concurrenten."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten