Johanna Englundh: Morningstar's nieuwste Prospect List voor EMEA & Asia is verschenen en vandaag horen we meer over een aantal veelbelovende actief beheerde fondsen die in de toekomst mogelijk een Morningstar rating krijgen. De lead auteur van het rapport, Jeffrey Schumacher, is hier vandaag bij mij. Jeffrey, kun je ons meer vertellen over dit rapport?
Jeffrey Schumacher: De Morningstar Prospect List is een halfjaarlijkse lijst van veelbelovende, actief beheerde strategieën die volgens ons meer aandacht van beleggers waard zijn, maar die nog niet worden gevolgd door het manager research team van Morningstar.
Onze in Europa en Azië gevestigde analisten volgen ongeveer 1.200 actief en passief beheerde strategieën, maar daarnaast houden we altijd het bredere fondsenuniversum in de gaten en zoeken we naar interessante fondsen om onze dekking aan te vullen. De Prospect List presenteert de 28 fondsen die we momenteel op onze radar hebben.
JE: In deze dertiende editie van de Prospect List vinden we twee nieuwe namen. M&G Japan is daar een van - wat kan je ons vertellen over dit fonds?
JS: Dit fonds wordt beheerd door Carl Vine, die het beheer van de strategie op zich nam na zijn komst bij M&G in 2019. Hij brengt 25 jaar beleggingservaring mee naar het fonds, maar ook een team van analisten en twee portefeuillebeheerders die hem ondersteunen. Een deel van de aantrekkelijkheid is de toegang tot een boetiekachtige structuur die zijn plek heeft binnen een grotere vermogensbeheergroep. Het team maakt gebruik van een gedifferentieerd kader voor fundamenteel beleggen in Japanse aandelen, op zoek naar prijsafwijkingen in de hele markt, gebouwd op een eigen onderzoeksbibliotheek die teruggaat tot 2001. Ze bouwen een redelijk gediversifieerde portefeuille van ongeveer 50 namen die stijl-agnostisch is en een voorkeur heeft voor mid- caps.
JE: De andere toevoeging is T. Rowe Price China Evolution Equity. Wat maakt dit tot een interesante strategie?
JS: Deze strategie wordt volgens ons beheerd door een getalenteerde belegger. Portefeuillebeheerder Wenli Zheng heeft meer dan 14 jaar beleggingservaring en beheert de strategie sinds de lancering in december 2019. Hoewel Zheng hier relatief kort in dienst is, heeft hij een sterk track record opgebouwd met betrekking tot de Chinese component van T. Rowe Price International Small - Cap Equity. We denken dat Zheng een solide en praktische Chinese aandelenbelegger is die zijn portefeuille door en door kent. Hij wordt ondersteund door een team van 14 analisten. Hoewel dit een nuttige hulpbron is, is het team nog relatief jong als het gaat om ervaring en dienstjaren.
Een belangrijk onderscheidend kenmerk is de voorkeur van de beheerder voor Chinese small- en mid-capbedrijven, die volgens Zheng te weinig onderzocht zijn en daarom meer kansen voor alpha bieden dan hun large-cap collega's. Hij sluit de top 100 van grootste bedrijven in China uit en probeert toekomstige winnaars en verkeerd geprijsde buitenkansen te identificeren met een marktkapitalisatie van minder dan 30 miljard dollar. Zheng hanteert een op overtuigingen gebaseerde benadering zonder beperkingen. De uiteindelijke portefeuille van ongeveer 40 namen met een active share van meer dan 90% ziet er vaak heel anders uit dan de MSCI China All Shares Index.
JE: Twee nieuwe fondsen dus om nader te bekijken. Dank je wel dat je vandaag bij ons was, Jeffrey. Tot de volgende keer, ik ben Johanna Englundh voor Morningstar.