Zo kunt u meedoen met de rally in Zuid-Europa

VIDEO - Aandelen in Zuid-Europa hebben dit jaar zowel andere Europese landen als wereldwijde benchmarks weten te verslaan. Hoe kun je daar als belegger van meeprofiteren? Morningstar's fondsanalist Francesco Paganelli legt het uit.

Lukas Strobl 31 juli, 2023 | 8:16
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Zuid-Europese aandelen hebben een geweldig jaar. Terwijl aandelen op het Europese continent zo'n 7% gestegen zijn in 2023, zijn Spaansse aandelen 13% hoger en de Italaanse FTSE MIB benchmark is zelfs 18% hoger. Ik ben hier met Morningstar manager research analist Francesco Paganelli.

Nu, Francesco, dit is natuurlijk een herstel na een erg mager 2022, maar deze Zuid-Europese outperformance duurt al anderhalf jaar. Wat is er aan de hand?

Francesco Paganelli: inderdaad, de markten zijn heet, niet alleen door de verzengende zomer die we nu meemaken, maar Italië, Spanje en Griekenland hebben de beste start van het jaar sinds lange tijd. En dat is echt een voortzetting van een trend die we in het recente verleden hebben gezien, zoals je al aangaf. In de afgelopen drie jaar tot en met juni hebben de aandelenmarkten het beter gedaan dan Europese of wereldwijde aandelen, wat voor sommige waarnemers misschien verrassend klinkt.

Dus, waarom is dat? Ten eerste hebben deze markten nog veel in te halen. Dus de recente prestaties moeten in perspectief worden geplaatst, zoals je aangeeft. Maar als we verder kijken naar wat de onderliggende drijfveren waren, is er één gemene deler: de buitengewone prestaties van de bankensector, die een aanzienlijk gewicht heeft in alle drie de markten en dus een buitensporige impact, omdat veel grote banken hun aandelenkoers het afgelopen jaar zagen verdubbelen.

LS: Je zegt dat ze nog veel in te halen hebben en toch zien veel strategen wolken aan de horizon en onzekerheid voor aandelen. Dus, heeft deze outperformance nog ruimte of hebben de waarderingen misschien hun inhaalslag al gemaakt?

FP: Niemand weet het echt, maar twee dingen zijn het vermelden waard, denk ik. Dus als we bijvoorbeeld kijken naar eenvoudige waarderingsstatistieken, zoals de koers/winstverhouding, dan zijn de Spaanse en Italiaanse markten nog steeds goedkoop in vergelijking met bijvoorbeeld Europese of wereldwijde aandelen, ondanks de recente rally. Maar er is ook een ander interessant punt. Dit marktherstel werd niet gedreven door vermogensstromen.

Als we kijken naar de geldstromen naar de categorieën Italië en Spanje, dan zien we dat de overwegend negatieve uitstroom zelfs een aantal kwartalen teruggaat. En we merken heel weinig interesse in deze activaklassen. Eigenlijk geven deze cijfers aan dat deze markten grotendeels zijn genegeerd. In feite is het beheerd vermogen in de categorieën Italië en Spanje in wezen ongewijzigd ten opzichte van waar het in 2013 of 2014 stond. Kortom, een verloren decennium voor deze instrumenten.

LS: Dus het klinkt alsof er ruimte is om te winnen. Als ik nu blootstelling aan dit segment wil krijgen, ik bedoel, jij bent expert bent voor Europese fondsen. Wat is op dit moment een goede manier om via fondsen op Zuid-Europa in te spelen?

FP: Een van de belangrijkste vragen is dus of je kiest voor actieve of passieve blootstelling. Actieve beheerders hebben vaak de overhand op deze markten omdat ze bij meer bedrijven koopjes kunnen vinden. Terwijl passieve fondsen indexen volgen die zeer geconcentreerd zijn in hun topposities. Dus, om je een idee te geven, de top 10 bedrijven zijn goed voor tweederde van de markt of zelfs meer in Spanje en Italië. Maar passives hebben ook twee grote voordelen. Ze zijn dus veel goedkoper, vooral in Italië, waar veel actieve fondsen een prestatievergoeding in rekening brengen. En er is vaak een hogere overlevingskans onder passief en minder risico op verstoring. Een portefeuillebeheerder kan dus van winkel veranderen of meer verantwoordelijkheden krijgen, waardoor er uiteraard meer tijd nodig is voor voortdurende due diligence wanneer je belegt met actieve fondsen. 

Onze beste ideeën in de sector zijn actieve fondsen, namelijk Fidelity Italy, wwaarvan recentelijk de people rating is verhoogd naar High en Magallanes Iberian Equity dat een High rating heeft op de people en process pillars.

LS: Ik snap het. Dus expert stock pickers kunnen hier helpen, ook al is er nog altijd brede onderwaardering. Heel interessant. Dank je voor je uitleg, Francesco.

Voor Morningstar ben ik Lukas Strobl.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten