Juli was een zeer positieve maand voor de Europese aandelenmarkten met een stijging van 2,3% voor de Morningstar Europe NR Index. Wel waren er duidelijke verschillen tussen de beleggingsstijlen. Over het algemeen presteerde de waardestijl beter dan de groeistijl en presteerden de small-caps aanzienlijk beter dan de large-caps.
Kijkend naar het large-capsegment, valt het verschil op tussen large-cap waarde (+4,0%) en large-cap groei (+0,5%). In het large-cap waarde segment waren er twee bedrijven die het rendement opdreven: Stellantis en Uniper elk met 16%.
Uniper kwam zo'n acht maanden na het bijna omvallen en de daaropvolgende nationalisatie met goede cijfers en ziet weer ruimte voor groei. Het bedrijf profiteerde van hedgingtransacties op het gebied van kolen- en gascentrales en in de midstream-business van gas. Stellantis een wereldomspannende autobouwer die is ontstaan uit de fusie van de PSA Group (Peugeot, Citroën, Opel) en Fiat Chrysler Automobiles. De fusie werd afgerond op 16 januari 2021, waardoor een van de grootste autofabrikanten ter wereld ontstond.
Onder de large-cap groei aandelen vinden we Sartorius Stedim Biotech en Rolls-Royce Holdings, die in juli ruim 20% gestegen zijn. De drie grootste bedrijven naar marktkapitalisatie in dit stijlsegment zijn LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, Novo Nordisk en ASML Holding en die hebben in een maand tijd juist respectievelijk 1,7 %, 0,7 % en 1,6 % verloren.
Er waren in juli ook grote verschillen in rendement tussen kleine en grote bedrijven. Gemiddeld wonnen Europese small-caps ongeveer 6%, terwijl large-caps 2% wonnen.
Sectoren
Op sectorniveau was vastgoed de sector die het meest won in juli, een stijging van 7,3%. De sector blijft echter een van de zwakst presterende dit jaar, samen met energie, met een winst van 6,7% vergeleken met 12,9% voor de Morningstar Europe Index.
Het algemene plaatje voor juli is dat de defensieve sectoren (defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven) lager dan gemiddelde rendementen boekten met respectievelijk 0,9 %, 2,4% en 1,1%. De gezondheidssector had te lijden onder de magere prestaties van Novo Nordisk, AstraZeneca en Sanofi die 0,7%, 0,7% en 1,1% verloren.
Naast vastgoed hadden ook de energie- en grondstoffensectoren een goede maand. Dankzij oliereuzen zoals TotalEnergies en BP die beide ruim 5% stegen, kwam de energiesector op winst van ongeveer 5%. um mehr als 5% zulegten. Bij de grondstoffen waren de winsten bij Glencore (+6,7 %), Sika (+8,1 %) en Basf (+9,7 %) de drijfveren achter het rendement.
Ook de bankensector kende in juli een rendement dat hoger lag dan het marktgemiddelde, in het bijzonder dankzij de Italiaanse banken: Intesa Sanpaolo en UniCredit wonnen 9,5% en 8,2%.
Waarderingen
De waarderingen van de sectoren kenden weinig veranderingen na de resultaten van juli. Waarde is nog steeds interessanter dan groei als we kijken naar waardering. Kijkend naar de sectoren zien we dat bijna alle sectoren, behalve cyclische consumentengoederen, een koers/Fair Value verhouding van onder de 1 hebben. Dat betekent dat ze ondergewaardeerd zijn.