Top-5 Uitstroom Asset Managers: Credit Suisse aan kop

Terwijl obligatiefondsen, opkomende markten en passieve fondsen in de eerste jaarhelft van 2023 volop in de belangstelling van beleggers stonden, waren er ook beleggingscategorieën die uit de gratie raakten. Beleggers keerden zich af van allocatiefondsen, gingen op zoek naar alternatieven voor liquid alternatives, terwijl valuefondsen weer weg zijn van teruggeweest.

Jeffrey Schumacher, CFA 14 augustus, 2023 | 8:04
Facebook Twitter LinkedIn

De eerste zes maanden van 2023 waren allocatiefondsen ongunstig gezind. De asset class zag bijna 22 miljard euro aan beleggersgeld wegvloeien. Hoewel dat op een totaal belegd vermogen van om en nabij 1.600 miljard niet voor een aardverschuiving zorgt, noteerde de asset class wel in absolute getallen de grootste uitstroom. Onderliggend geeft de uitstroom uit multi-assetfondsen echter wel enige reden tot zorg.

Met een totale uitstroom van bijna 22 miljard euro beleeft de asset class namelijk de slechtste start van een kalenderjaar in de afgelopen 15 jaar. Van de 60 kwartalen sinds medio 2008 zijn er 14 kwartalen geweest waarin beleggers geld onttrokken uit mixfondsen, waarbij de asset class nu voor het vierde achtereenvolgende kwartaal uitstroom rapporteert, wat een evenaring is van de slechtste reeks die de allocatiefondsen in 2009 neerzetten.

Daarmee loopt de populariteit van multi-assetfondsen terug, wat niet los gezien kan worden van de moeite die deze strategieën hebben om hun benchmark te verslaan. Hoewel markttiming, effectenselectie en allocatiekeuzes een belangrijke rol spelen in de mate van succes voor actief beheerde mixfondsen, concludeerden mijn collega’s Matias Möttölä en Thomas De Fauw recent in hun onderzoek naar multi-asset fondsen dat het potentieel van deze strategieën sterk wordt beperkt door hun kostenniveau. Dat heeft er mede voor gezorgd dat bijvoorbeeld het gemiddelde neutrale mixfonds in de desbetreffende wereldwijde Morningstar categorie maar liefst 2,54 procentpunten op jaarbasis achter bleef bij de Morningstar Euro Moderate Global Target Allocation index over de afgelopen 10 jaar tot eind vorig jaar.

 

Alternatieve strategieën uit de gratie

Onder druk staat eveneens de belangstelling van beleggers voor liquide alternatieve strategieën. De asset class die een brede waaier aan beleggingsstrategieën vertegenwoordigt, heeft nu al 14 maanden achtereen een uitstroom moeten rapporteren. Daarmee lijkt de neergang die alternatieve strategieën sinds 2018 plaagt en kortstondig werd onderbroken door instroom in 2021, te continueren. De teloorgang van Abrdn Global Absolute Return Strategy symboliseert de moeilijkheden waarmee de categorie kampt.

GARS, het voormalige boegbeeld van alternatieve beleggingsfondsen en eens de grootste absolute return beleggingsstrategie van Europa met een beheerd vermogen dat de 30 miljard euro ruim oversteeg, moet na een reeks van teleurstellende resultaten noodgedwongen de deuren sluiten. Na jaren van succes onder GARS-architect Euan Munro raakte het vlaggenschip stuurloos en konden veranderingen in zowel beleggingsproces als wisselingen in het beheerteam niet voorkomen dat Abrdn vorige maand aankondigde de stekker uit de eens zo vermaarde beleggingsstrategie te trekken.

 

Waarde-stijl opnieuw onder druk

De belangstelling van beleggers voor een andere beleggingsstijl waarvoor de zon sinds eind 2020 eindelijk leek door te breken, is met het aanbreken van 2023 wat naar de achtergrond verdrongen. Zowel Amerikaanse als Europese large-cap waarde categorieën zien de interesse van beleggers afnemen. Een uitstroom van 6,4 miljard euro voor Amerikaanse waardeaandelen resulteert in een organische krimp van 15 procent, terwijl de 2,5 miljard euro die beleggers onttrokken uit Europese waardeaandelen overeenkomt met een organische krimp van bijna 11 procent.

Kijkende naar absolute fondsstromen, dan valt ook op dat beleggers nog steeds weinig heil zien in aandelen uit het Verenigd Koninkrijk. De large-cap categorie noteerde een uitstroom van bijna 10 miljard euro in het lopende jaar, terwijl ook de dividendcategorie met een uitstroom van 3,5 miljard euro tot de prominentere verliezers behoort. Dat het gebrek aan vertrouwen in de aandelenmarkt van het Verenigd Koninkrijk hardnekkig is, blijkt ook uit de fondsstromen: sinds juni 2020 zijn er slechts twee maanden geweest waarin beleggers per saldo vermogen alloceerden naar de lokale large-cap aandelenfondsen.

 

De Top-5

Als we kijken naar welke asset managers het meest zijn geraakt door de huidige trends in de fondsstromen, dan komen we tot de volgende top-5 op basis van netto uitstroom over de eerste jaarhelft van 2023 waarbij we zowel de uitstroom in Europese actieve als passieve fondsen in ogenschouw nemen.

De netto uitstroom voor beleggingsfondsen van Credit Suisse is met 9 miljard euro het grootst geweest in het lopende jaar. De Zwitserse bank werd in een hectisch weekend in maart als gevolg van een ernstige vertrouwensbreuk en na bemiddeling van de Zwitserse toezichthouder van de ondergang gered door een samenvoeging met concurrent UBS.

Of de gerealiseerde uitstroom direct verband houdt met deze omstandigheden is moeilijk aan te tonen, maar de netto uitstroom van 4,6 miljard euro in maart 2023 is de grootste maandelijkse uitstroom geweest die het fondshuis te verwerken heeft gekregen in de afgelopen 15 jaar, terwijl de negatieve fondsstroombalans van 2,3 miljard euro in juni 2023 eveneens in de top-10 staat. Onder de fondsen die de hoogste uitstroom rapporteerden zijn veel obligatiefondsen te vinden, variërend van staatsobligatiestrategieën tot emerging markets corporate bond fondsen.

Royal London verloor ruim 8 miljard euro aan beleggersgeld, ongeveer 10% van het totaal beheerde vermogen, en staat daarmee op de tweede plaats. De maand maart bleek voor het fondshuis een dramatische te zijn, waarbij het Royal London US Equity Tilt fonds het leeuwendeel van de uitstroom te verwerken kreeg, namelijk 7,5 miljard euro. Ook de Japanse aandelenstrategie zag meer dan 70% van het beheerde vermogen wegstromen in de maand maart. De UK core equity strategie ten slotte behoorde ook tot de verliezers in het fondsaanbod van de asset manager, waarbij ruim 1,3 miljard euro aan vermogen werd onttrokken door beleggers in het tweede kwartaal.

Groeispecialist Baillie Gifford heeft zich nog niet kunnen herpakken nadat het na een periode van sterke instroom ten tijde van de coronapandemie vanaf januari 2022 in iedere maand beleggers vermogen zag onttrekken aan het fondsengamma. Het resulteert in de eerste zes maanden van 2023 in een uitstroom van ruim 4 miljard euro. De allocatiefondsen van het fondshuis zagen bijna 1,2 miljard euro aan vermogen wegvloeien, terwijl de aandelentak bijna 2,8 miljard euro aan uitstroom te verwerken kreeg.

Onderstaand overzicht toont de asset managers met de hoogste uitstromen. Deze tabel is gerangschikt op de instroom in de maand juni. De kolom YTD geeft de instroom over de eerste 6 maanden van 2023 weer:

top 5 uitstroom

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten