Italië belast overwinsten van banken. Waar zit het echte probleem?

VIDEO - De markten schrokken flink van de extra winstbelasting voor banken die Italië plotseling invoerde. De overwinsten van de Italiaanse banken vinden hun oorsprong in de manier waarop het spaarsysteem daar in elkaar zit. Morningstar's bankenanalist Johann Scholtz bespreekt het met Morningstar's Sara Silano.

Sara Silano 16 augustus, 2023 | 11:19
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sara Silano: Welkom bij Morningstar. Vorige week verraste de Italiaanse regering vrijwel iedereen met de aankondiging van een extra belasting op de overwinsten van banken. De markten reageerden zeer snel, waardoor Italiaanse bankaandelen kelderden op de beurs van Milaan.

De regering-Meloni zei dat de recente stijging van de kosten van lenen voor huishoudens en bedrijven niet tot uiting komt in een eerlijke stijging van het rendement op hun deposito's. Daarom zal de nieuwe belasting worden gebruikt om belastingen te verlagen en hypotheekhouders financiële steun te bieden.

Vandaag is bij mij Johann Scholtz, aandelenanalist voor de Europese banken bij Morningstar, om de risico's voor beleggers en klanten te bespreken. Johann, in een recente notitie zei je dat "de hoge inkomsten uit de Italiaanse meevallerbelasting voor banken beheersbaar zijn, maar de negatieve impact op het sentiment is veel groter". Wat zijn de belangrijkste risico's voor beleggers?

Johann Scholtz: Bedankt, Sara. Ja, we schatten dat de voorgestelde meevallerbelasting ongeveer 10% van Intesa's consensus geschatte inkomsten voor 2023 zal afschaven en ongeveer 6% voor UniCredit. Nu is het beperkt tot de Italiaanse activiteiten van de banken. En omdat Intesa een groter deel van haar inkomsten uit Italië haalt dan UniCredit, is de impact voor hen iets groter vanuit het oogpunt van inkomsten.

Maar zoals ik al zei, de grotere impact is denk ik de risicopremie, wat investeerders in de toekomst van banken zullen vragen om hen te compenseren voor het risico van overheidsingrijpen. En dit is niet de eerste keer dat we dit in Europa zien. Spanje heeft ook een windfall tax ingevoerd. En dan hebben we natuurlijk het verbod op dividenduitkeringen tijdens de pandemie. Ik denk dat beleggers ook niet van onzekerheid houden. En het feit dat deze aankondiging volledig uit de lucht kwam vallen, heeft volgens mij beleggers doen schrikken en volatiliteit in de aandelenkoersen gebracht.

Silano: In de overgang naar een omgeving met hogere rentes hebben de meeste banken hun leningportefeuilles geherwaardeerd naar hogere opbrengsten. Dit ging gepaard met een kleine stijging van de tarieven op de lopende rekening. Denkt u dat banken in de toekomst gedwongen zullen worden om de passieve rentetarieven die zij betalen te verhogen? Zo ja, wat zijn de gevolgen voor rekeninghouders?

Scholtz: Ja, Sara, ik vind het belangrijk om onderscheid te maken tussen een betaalrekening en een spaarrekening. In veel rechtsgebieden over de hele wereld betalen betaalrekeningen weinig of geen rente. Het is niet bedoeld als spaarproduct. Het is grotendeels een transactieproduct. Nu weet ik dat de situatie in Italië iets anders is, waar de grote banken spaarrekeningen niet noodzakelijkerwijs agressief op de markt brengen als product voor klanten. En ik denk dat dat echt is wat de Italiaanse banken zouden moeten doen, namelijk klanten laten zien dat er alternatieven zijn voor het aanhouden van uw geld op een lopende rekening. Ik weet dat enkele van de kleinere Italiaanse banken spaarproducten aanbieden, die tot 3% rente betalen.

Dus ik denk dat we in de loop van de tijd waarschijnlijk zullen zien dat rentetarieven net als al het andere een kwestie zijn van vraag en aanbod en concurrentie. En naarmate de concurrentie op de markt toeneemt, zou men eigenlijk hogere rentetarieven moeten zien doorsijpelen. Maar ja, ik denk dat er een potentieel risico bestaat voor banken dat er verdere regelgevende interventies komen om hen te dwingen een groter deel van de hogere rente door te geven aan spaarders.

Silano: In tijden van hoge inflatie is cash een slechte keuze. Moeten beleggers op zoek naar alternatieven?

Scholtz: Ja. Ik zou misschien moeten beginnen met te zeggen dat de persoonlijke omstandigheden van elk individu natuurlijk anders zijn. Praat dus eerst met uw financieel adviseur voordat u wijzigingen aanbrengt in uw activaspreiding. Maar ja, over het algemeen is contant geld in een klimaat van hoge inflatie over het algemeen een slechte investering. Zelfs als het je lukt om die 3% rente te krijgen waar we het eerder over hadden in een omgeving waar de inflatie 6% bedraagt, aan het begin van het jaar was het 10%, 11%, in dat soort omgeving, in reële termen verlies je geld.

Traditioneel werden aandelen gezien als de beste hedge tegen inflatie. En ja, als je kijkt naar onze Morningstar Developed Markets Wide Moat Focus Index, dan zien we een stijging van 12% sinds het begin van dit jaar. En in het afgelopen decennium heeft het een groeipercentage op jaarbasis van 11% per jaar opgeleverd. Dat is aanzienlijk meer dan de inflatie in dezelfde periode. Voor meer risicomijdende beleggers zijn er andere producten beschikbaar, maar nogmaals, het is het beste om hierover met uw financieel adviseur te praten.

Silano: Dank je wel, Johann dat je vandaag bij ons was. Voor Morningstar ben ik Sara Silano.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten