'Wacht niet op de perfecte klimaatregels' – DNB

VIDEO - Toezichthouder De Nederlandsche Bank was in de persoon van Steven Maijoor key note speaker op Morningstar's Sustainable Investing Summit. Hij waarschuwt banken om niet te wachten tot regelgeving over klimaatkwesties tot in detail geregeld is: ga aan de slag, want de risico's kunnen groot zijn.

Valerio Baselli 18 oktober, 2023 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: De revolutie in duurzaam beleggen is niet mogelijk zonder de steun van belangrijke financiële instituten. We zijn op de Morningstar Sustainable Investing Summit in Amsterdam en bij mij is keynote speaker Steven Maijoor, executive director bij de De Nederlandsche Bank, de Nederlandse centrale bank.

Steven Maijoor: Heel goed, Valerio. Heel goed.

VB: Dank u. Mr Maijoor, klimaatverandering is een van de belangrijkste onderwerpen van de conferentie en een van de belangrijkste kwesties in het algemeen, zou ik zeggen. Welke rol kunnen financiële instellingen spelen in de daadwerkelijke bestrijding hiervan?

SM: Ik denk dat ze een heel belangrijke rol spelen in de klimaatverandering. Ik denk dat je in de eerste plaats van mij als toezichthouder en regelgever mag verwachten dat je de risico's van klimaatverandering voor klanten goed inschat, omdat risico's voor klanten ook risico's kunnen worden voor de financiële instellingen en voor de banken. Dat is dus uiteraard heel belangrijk. Maar daarnaast weten we ook dat er grote investeringen nodig zullen zijn als we ervoor willen zorgen dat onze economie in transitie is. En daar kunnen banken ook een zeer belangrijke rol spelen als verstrekkers van leningen, van financiering om ervoor te zorgen dat we de transitie naar een duurzamere economie kunnen maken.

VB: Juist. En klimaatverandering is, zoals we al zeiden, het meest besproken onderwerp, maar uiteraard niet het enige. Als we duurzaamheidsrisico's aanpakken, valt er veel meer te evalueren, en dat weten we. Welke acties onderneemt DNB bijvoorbeeld om het financiële systeem beter voorbereid te maken op het beheersen van dergelijke risico's?

SM: Dus, naast – als je naar het klimaat kijkt, kijken we niet alleen naar – sorry – naar het milieu, kijken we niet alleen naar het klimaat, maar ook naar bredere milieurisico’s. heel belangrijk, ook heel belangrijk voor sommige klanten van financiële instellingen, van banken, en daarom is het ook belangrijk dat financiële instellingen daar rekening mee houden. Als zij bijvoorbeeld naar de risico’s kijken, noemen wij dat de kredietrisico’s van bijvoorbeeld hun klanten, maar wij kijken ook naar bredere duurzaamheidsvraagstukken.

Toezichthouders en regelgevers hebben een lange traditie om ook naar bestuur te kijken. Het bestuur van financiële instellingen is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat financiële instellingen levensvatbaar zijn, als je weet dat ze zich kunnen aanpassen aan nieuwe veranderingen, veranderingen in de omgeving, veranderingen in de concurrentie en daarom heeft governance altijd de aandacht gehad van toezichthouders en centrale banken.

En misschien tot slot op sociaal gebied, ik denk dat dit waarschijnlijk het gebied is dat iets verder ligt, waar we minder ver vooruit zijn, nog minder ontwikkeld, maar waar het ons als centrale bank beïnvloedt, is bijvoorbeeld de inclusiviteit van het financiële systeem. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan meedoen in het financiële systeem, dat er toegang is tot bankrekeningen en in die zin bijvoorbeeld kan bijdragen aan het persoonlijke welzijn, hun financiële welzijn als burger?

VB: Natuurlijk, heel belangrijk. En tot slot: wat is uw mening over de huidige situatie van de Europese verordening inzake duurzame financiering? Er is zeker al veel gedaan, maar er moet nog veel gebeuren, denk ik. Wat denkt u?

SM: In de eerste plaats hebben wij onszelf als toezichthouders ervan overtuigd dat klimaatrisico's in eerste instantie tot op zekere hoogte vergelijkbaar moeten zijn met andere risico's. Dit zijn risico's die klanten van banken kunnen treffen en daarom moeten ze voorbereid zijn. Ze moeten daar rekening mee houden wanneer ze nieuwe klanten aan boord nemen en die risico's beoordelen. We hebben dus al op grond van de bestaande regels het standpunt ingenomen dat banken rekening moeten houden met klimaat- en milieurisico's. Tegelijkertijd zou het, om over de hele wereld een gelijk speelveld te hebben, beter zijn als we wereldwijd een meer gemeenschappelijk begrip hebben over wat dat is, hoe je het doet. En dus is het heel goed dat er in Europa vooruitgang wordt geboekt, gezien de integratie van klimaat- en milieurisico's in het bankenkader.

Ik denk dat het grootste gebied nu, een heel belangrijk gebied nu, waar ook financiële instellingen te maken hebben met alles wat met openbaarmaking te maken heeft, er in de eerste plaats voor moeten zorgen dat klanten dit in de eerste plaats openbaar maken aan het publiek, maar ook aan de informatie van de bank over hun klimaatrisico, over het milieurisico. En hoewel er nu veel regels zijn gemaakt, is het nu heel belangrijk dat we ermee werken, dat we het gebruiken. Waarschijnlijk zullen we ons in de loop van de tijd moeten aanpassen, omdat dit een belangrijk nieuw gebied is. Maar het gaat eigenlijk om de implementatie en ervoor zorgen dat het werkt. Ik denk dat mijn belangrijkste boodschap hier moet zijn: wacht niet tot het hele regelgevingssysteem, laten we zeggen, afgerond is, enzovoort. Er is al onder de bestaande eisen – voor financiële instellingen en banken is er al een goede reden om rekening te houden met een klimaat- en milieurisico.

VB: Heel duidelijk. Dank u wel, Steven Maijoor.

SM: Dank je wel.

VB: Voor Morningstar ben ik Valerio Baselli. Bedankt voor het kijken.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten