We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top-5 Wereldwijde high-yield obligatiefondsen: M&G op één

De recessie-angst is momenteel ver te zoeken en dat speelde hoogrentende obligaties in het derde kwartaal in de kaart. Maar met stijgende herfinancieringskosten blijft het opletten.

Thomas De Fauw 30 oktober, 2023 | 8:32
Facebook Twitter LinkedIn

De ICE BofA Global High Yield Constrained index sloot het derde kwartaal van 2023 af met een winst van 3,1 procent. Dat brengt het year-to-date rendement op 6,2 procent in euro. Amerikaanse hoogrentende obligaties deden het de voorbije drie maanden beter dan hun Europese equivalent en maakten daarbij hun achterstand van de eerste jaarhelft helemaal goed.

Europese fondsbeleggers waren vorig kwartaal echter niet enthousiast over hoogrentende obligaties, met uitstromen in de Global High Yield Bond (EUR Hedged) Morningstar categorieën van respectievelijk 1,3 miljard en 849 miljoen euro. Ook de EUR en USD High Yield Bond categorieën leden samen een uitstroom van 948 miljoen euro. Geschatte activa aan het eind van september bedroegen respectievelijk 42,3 miljard en 33,8 miljard euro voor de eerste genoemde wereldwijde fondscategorieën. Investment-grade bedrijfsobligaties genoten wel van een instroom.

De ICE BofA US High Yield Index Option-Adjusted Spread sloot september af op 403 basispunten, maar lag vorige vrijdag op 452 basispunten en dat is meer dan 75 basispunten boven haar dieptepunt in 2023, maar nog steeds onder de 522 basispunten van tijdens de onrust rond SVB en Credit Suisse eerder dit jaar. Een gelijkaardige beweging op de Europese markt met een spread van bijna 500 basispunten. Het effectieve rendement op Europese hoogrentende obligaties lag vorige vrijdag rond de 7,9%. Voor de VS bedraagt dat 9,5% terwijl de spread op Amerikaanse investment-grade obligaties met een kredietrating van BBB op 163 basispunten lag voor een effectief rendement van 6,7%.

 

Higher for longer

De rendementsstijgingen komen vooral op het conto van de oplopende risicovrije rente. Zo steeg de Amerikaanse 10-jaars rente op maandag voor het eerst sinds 2007 boven de 5%.
Deze stijging is opmerkelijk gezien het conflict in Gaza en het risico op verdere escalatie, want in dergelijke situaties vluchten beleggers veelal naar de veiligheid van Amerikaanse staatsobligaties. Niet deze keer, want sommige economen vrezen voor een oliecrisis zeker wanneer de oorlog zou uitbreiden naar de bredere regio.

Het inflatiespook is duidelijk nog niet verdreven, want de Amerikaanse economie blijkt nog steeds veerkrachtiger dan gedacht. Dit maakt dat de Fed voorlopig vasthoudt aan haar verkrappende beleid. Tenslotte zijn er ook toenemende zorgen over het Amerikaanse begrotingstekort. Die kunnen de obligatieprijzen namelijk verder neerwaarts drukken als beleggers bij nieuwe uitgiftes een hoger rendement eisen.

 

Fondsbeheerders aan het woord

Hoe kijken strategen bij de fondshuizen naar deze ontwikkelingen en in welke mate compenseren hogere rendementen voor de verhoogde volatiliteit? HSBC stelt voor om obligatierendementen vast te leggen en denkt dat de Fed klaar is met renteverhogingen. Historisch gezien presteert contant geld slechter dan aandelen en obligaties in de zes tot 12 maanden nadat de Fed-rente een piek heeft bereikt. Volgens HSBC zijn investment-grade obligaties beter geplaatst dan high yield om de periode van tragere groei te doorstaan omdat hogere wanbetalingen ervoor zullen zorgen dat high yield spreads groter worden.

Obligatiespecialist PIMCO ziet een opportuniteit voor beleggers om activa met een langere looptijd toe te voegen, met hoge aanvangsrendementen en potentieel voor kapitaalwinst, die tevens hun portefeuille kan diversifiëren. De aanvangsrendementen creëren een buffer te midden van onzekere vooruitzichten. Het fondshuis prefereert obligaties van hoge kwaliteit, waaronder investment-grade krediet en MBS boven high yield.

BlackRock’s Investment Institute staat neutraal ten opzichte van hoogrentende obligaties en ziet de activaklasse als kwetsbaarder voor recessierisico’s. Het fondshuis is tactisch onderwogen omdat volgens hen de huidige spreads de tragere groei en verwachte krappere kredietvoorwaarden onvoldoende compenseren. Het is eveneens onderwogen in investment-grade kredieten vanwege de beperkte compensatie boven kortlopende staatsobligaties. BlackRock’s strategische voorkeur gaat duidelijk uit naar aan inflatie gekoppelde obligaties.

 

De Top-5

Voor de top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de global high yield bond Morningstar Categorie waarvan een recente portefeuille voorhanden is. Deze vijf fondsen hebben de beste prestaties laten zien in de eerste drie kwartalen van 2023.

Het M&G (Lux) Global Floating Rate High Yield Fund dat wordt beheerd door James Tomlins blijft ook na het derde kwartaal, waarin het een rendement van 6,2 procent haalde, aan kop. Het fonds eindigde al in het bovenste deciel van de categorie in 2021 en 2022, en zet die trend in 2023 dus gewoon voort, onder meer door zijn lagere blootstelling aan cyclische en inflatiegevoelige bedrijven.

Wat ook hielp is dat obligaties met een variabele rente beter presteerden dan de high yield markt. De ICE BofA Global Floating Rate High Yield laat een year-to-date rendement van 10,5 procent zien. Een deel van het fonds kan belegd worden in andere vastrentende waarden, inclusief staatsobligaties maar ook derivaten zoals credit default indices hebben een plaats in de portefeuille. De dienstensector (17,3%), detailhandel (10%) en basis industrie (8,5%) zijn het sterkst vertegenwoordigd binnen de huidige portefeuille. Tomlins laat noodlijdende bedrijven vaak links liggen en is nog steeds onderwogen in de financiële sector.

De andere twee podiumplaatsen veranderen ook niet met UBS (Lux) Floating Rates Income (plus 5,4 procent in het derde kwartaal) en BNY Mellon Global Short Duration High Yield Bond (plus 5 procent in het derde kwartaal) op twee en drie respectievelijk.

De UBS strategie deed het over de eerste negen maanden van dit jaar ook uitstekend. Een verkrapping van de spreads was de belangrijkste drijfveer van prestaties, terwijl het karakter van de strategie met variabele rente ook bijdroeg aan het rendement aan de korte kant van de rentecurve. Het fonds wordt beheerd door Matthew Iannucci, Anaïs Brunner en Branimir Petranovic. Iannucci, het wereldwijde hoofd high yield developed markets, werkt al 26 jaar voor UBS en is in Chicago gevestigd.

Brunner en Petranovic zijn ook al vele jaren actief voor de Zwitserse asset manager. Ze blijven over het algemeen voorzichtig met obligaties met een kredietbeoordeling van CCC en lager maar namen wel meer kredietrisico in de loop van dit jaar. Eind september 2023 was 29% van de portefeuille belegd in BB- kredieten of beter, 12 procentpunten lager dan aan de start of dit jaar. Het gemiddelde fonds binnen de categorie heeft een blootstelling van 55%. Het leeuwendeel van de portefeuille (59%) is belegd in single-B uitgiftes.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten