Kunnen opkomende markten ook zonder China?

VIDEO - Fondshuis Rayliant haalt China uit de portefeuille van zijn opkomende markten fonds, omdat de weging van China te groot is geworden en daarmee te bepalend. Zonder China biedt de categorie emerging markets meer mogelijkheden tot diversificatie.

Kate Lin 30 oktober, 2023 | 11:15
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Kate Lin: Welkom bij Morningstar. Is het fair om de wereldwijde economische reus die China is een emerging market te noemen? Die vraag is recentelijk vaak gesteld.

Voor Jason Hsu, oprichter en CIO van Rayliant Global Advisors, is het antwoord nee. Hij is hier om ons te vertellen waarom zijn fondsen China hebben losgekoppeld van hun emerging market mandaat.

Jason, dank je wel dat je bij ons bent. Om te beginnen, hoe is China’s weging en invloed in een EM portefeuille veranderend over de jaren?

Jason Hsu: Helemaal in het begin was China een relatief kleine allocatie in de bredere opkomende markten. Maar naarmate het BBP van China met bijna dubbele cijfers groeide, is het in de loop van de tijd bijna 50% van het mandje in opkomende markten geworden. Dat betekent dat als China een goed jaar heeft, de opkomende markten een geweldig jaar hebben, maar dat als China een slecht jaar heeft, de opkomende markten ook naar beneden worden getrokken.

Je kunt China binnen de opkomende markten dus net zo zien als de Verenigde Staten binnen de wereldwijde ontwikkelde markt. Je moet de VS uit de DM ontwikkelde markten halen. Om dezelfde reden moet je China nu uit de opkomende markten halen, alleen maar zodat er minder concentratie op één enkel land is, zodat de efficiëntie van de activa-allocatie verbetert.

Lin: En u hebt onlangs gezien dat beleggers hun portefeuilles uit opkomende markten begonnen op te splitsen in China en opkomende landen ex-China. Heeft dit iets te maken met de recente matige rendementen op de Chinese markten en hoe moeten we deze trend lezen?

Hsu: Ik denk dat een deel ervan absoluut is dat China waarschijnlijk een van de slechtst presterende markten binnen de opkomende markten is geweest en dat heeft duidelijk veel mensen gefrustreerd die, laat ik zeggen, vijf jaar geleden geweldige dingen van China verwachtten. Maar ik denk dat het waarschijnlijk veel meer te maken heeft met de ESG-invalshoek, in die zin dat er veel negatieve publiciteit is als het om China gaat, het feit dat het land zich misschien vaak aan de andere kant van een handelsgeschil of geopolitiek geschil bevindt met de VS. En uiteraard is de VS de grootste beleggingsmarkt vanuit pensioen- en welvaartsperspectief. Er zijn dus gewoon veel optische redenen, veel emotionele redenen die er volgens mij voor hebben gezorgd dat veel beleggers een kleiner gewicht aan China wilden hebben, of misschien zelfs geen gewicht aan China.

En nogmaals, verder zou ik willen zeggen dat we bepleiten om China uit de opkomende markten te halen, zodat mensen over die flexibiliteit kunnen beschikken, toch? Wil je China? Wil je geen China? Meer of minder? Als je het ineens uit het mandje haalt, is dat een beslissing die we aan verschillende financiële fiduciaires en verschillende beleggingsadviseurs kunnen overlaten. 

Lin: Ja. En de actieve ETF van uw fondshuis die belegt in opkomende markten, doet precies dat en gaat vanaf deze maand uit China. Wat zit er achter dit besluit en hoe kunnen beleggers hiervan profiteren? 

Hsu: Rayliant Global Advisors is dus in hoge mate tegendraads. Ik zou zeggen dat we veel meer waardegericht zijn. Dus in sommige opzichten vinden we China momenteel interessant, omdat het zo slecht presteert. De fundamentals zijn er eigenlijk nog steeds. De langetermijnthese is er nog steeds. Dus vanuit een contrair en waardenperspectief vinden we het leuk.

Maar wij denken nog steeds dat dit de juiste reden is om China uit de opkomende markten te halen. We hebben dus een opkomende landen product zonder China, omdat we geloven dat dit, vanuit het perspectief van activaspreiding, beleggers vrijheid geeft. Het maakt verschillende investeerders mogelijk en we hebben investeerders, sommigen die net als wij tegendraads zijn, die van China houden, en sommigen die zich echt zorgen maken over China en misschien denken dat China niet belegbaar is op de lange termijn. En dus willen we hen die flexibiliteit geven.

Maar het verbazingwekkende is dat opkomende markten zonder China nog steeds fenomenale kansen biedt, toch? Je hebt daar nog steeds India, je hebt Zuid-Korea, je hebt Taiwan, je hebt veel Afrika en het Midden-Oosten dat opkomt en online komt. En dat zijn prachtige kansen, waarvan ik denk dat ze, als China er eenmaal uit is, hun heterogeniteit tot uitdrukking kunnen brengen en echt in de portefeuille kunnen komen als diversificatie en echt als een andere bron van groei op de lange termijn. En dus zijn we uiteraard erg enthousiast over de opkomende markten die zich buiten China bevinden en je kunt zeggen dat 'friendshoring' misschien zal helpen. Maar in grote lijnen is het diversificatievoordeel van deze diverse groeifactoren volgens mij reden genoeg voor mensen om zich op de opkomende markten te concentreren, zonder China daarin.

Lin: Wonderful. Dank je wel dat je vandaag bij ons was, Jason. Voor Morningstar ben ik Kate Lin. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Kate Lin

Kate Lin  is data journalist bij Morningstar Asia in Hong Kong

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten