Hoe staan de Magnificent Seven er nu voor?

Een ongekende groei hebben de zeven technologiereuzen die we kennen als de Magnificent Seven meegemaakt in de afgelopen kwartalen. Maar die groei stokt. De stijgende rente raakt het consumentenvertrouwen en daarmee ook de groei van deze zeven techbedrijven. Morningstar anayseert hoe ze er nu voor staan.

Tom Lauricella 31 oktober, 2023 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

Na een blockbuster start van dit jaar is de groei van de 'Magnificent Seven' aandelen - de mega-cap techbedrijven die de aanjagers waren van de meeste groei op de aandelenmarkten - flink afgekalfd. De stijgende rentes hebben een hap genomen uit de groei én uit het consumentenvertrouwen. Toch stellen marktstrategen dat deze giganten nog altijd een goede keus voor beleggers zijn te midden van een economische slowdown.

De Magnificent Seven zijn Nvidia, Tesla, Meta Platforms, Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet; hun aandelenkoersen zijn in de eerste helft van 2023 sterk opgelopen dankzij met name het enthousiasme in de markt over de beloften rondom kunstmatige intelligentie. Samen waren de zeven goed voor bijna tweederde van het rendement van 20,6% van de Morningstar US Market index, volgens data van Morningstar Direct.

Maar vanaf augustus werd het een ander verhaal. Alle zeven zijn sindsdien in het rood beland, waarbij Tesla het meeste verlies lijdt met 23%, na een winst van 117% in de periode januari-juli. De best presterende van de zeven vanaf augustus was Microsoft dat het koersverlies wist te beperken tot 2,2%.

Deze zeven aandelen trekken de rest van de markt mee omlaag. Het aandeel Apple bijvoorbeeld is in zijn eentje al verantwoordelijk voor bijna een vol procentpunt van de 10% verlies die de index over de afgelopen drie maanden heeft geleden. Samen zijn de Magnificent Seven goed voor ongeveer een kwart van dit verlies. De Morningstar U.S. Market Index sloot de voorbije week af met een correctie in officiële zin, dat wil zeggen een daling van 10% ten opzichte van het hoogste punt dit jaar dat viel op 31 juli.

 

Stijgende rente heeft gevolgen

Een belangrijke factor die deze matige prestaties veroorzaakt, is de recente stijging van de obligatierendementen, die gepaard ging met onverwacht veerkrachtige economische cijfers en de aanpassing van de markt aan de strategie van de Federal Reserve die de rente voor langere tijd op een hoog niveau wil houden. Morningstar's Amerikaanse marktstrateeg Dave Sekera wijst erop dat de rendementen op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties in juli omhoog schoten, precies rond de tijd dat de rendementen van de Magnificent Seven begonnen te stagneren.

Hogere rentetarieven kunnen ook groeiaandelen belemmeren, omdat ze toekomstige winsten minder waardevol maken. “Mensen zijn van nature nerveus over groeibedrijven als de rente stijgt”, zegt Adam Grossman, Global Equity Chief Investment Officer bij RiverFront Investment Group. Dit geldt vooral voor aandelen met een langere looptijd, zoals megacap-technologiebedrijven. Stijgende rentetarieven betekenen ook stijgende rentekosten op de bedrijfsbalansen, voegt Grossman eraan toe, wat ook afbreuk doet aan de winstgevendheid. Dat vergroot de zorgen van beleggers.

 

Schommelingen in waardering

In de zomer van 2023 waren de waarderingen voor de Magnificent Seven aanzienlijk minder aantrekkelijk geworden vergeleken met eerder in het jaar. Dat is een grote verandering ten opzichte van zes maanden eerder, zegt Sekera, toen volgens Morningstar-analisten zes van de zeven aandelen ondergewaardeerd waren. Beleggers zijn minder enthousiast over dure aandelen, en die verschuiving had een grote impact op het momentum van de Magnificent Seven. Eind juli bleken deze aandelen "niet langer de wind in de rug voor de markt”, zegt Sekera.

“Ze werden erg duur”, zegt Steve Sosnick, hoofdstrateeg bij Interactive Brokers, wat betekent dat er maar heel weinig beleggers waren die nog geen positie in deze aandelen hadden. Sosnick zegt dat verandering heeft bijgedragen aan de vastgelopen rally: “Als je zeer hoge waarderingen hebt, is het heel moeilijk om ze te verslaan.”

Momenteel hebben Nvidia, Apple, Tesla en Meta bij Morningstar 3 sterren, wat betekent dat ze noteren tegen prijzen die analisten als redelijk gewaardeerd beschouwen. Amazon, Microsoft en Alphabet krijgen 4 sterren, wat betekent dat Morningstar's analisten ze als ondergewaardeerd beschouwen.

Rally verbreedt zich niet

Beleggers hadden gehoopt dat de rally van de markt zich dit jaar zou verbreden en een breder scala aan aandelen zou omvatten, maar die expansie is uitgebleven. Sekera zegt dat de stijgende rente sommige beleggers ertoe heeft aangezet grotere delen van hun portefeuilles te herverdelen naar vastrentende waarden in plaats van naar andere soorten aandelen. Hogere rentetarieven betekenen dat vastrentende beleggingen beleggers aantrekkelijke rendementen bieden tegen aanzienlijk minder risico dan aandelen, wat niet het geval was toen de rentetarieven zich op een dieptepunt bevonden.

Om nog maar te zwijgen van de aanhoudende geopolitieke risico’s en het vooruitzicht van een tragere economische groei in de komende kwartalen. “Mensen willen schuilen in die large-capaandelen, omdat ze verwachten dat ze het tijdens deze recessie beter zullen volhouden”, zegt Sekera.

Grossman van RiverFront voegt toe dat het matigen van de inflatiecijfers andere soorten aandelen – zoals waardeaandelen en small-capaandelen – zal helpen de omzetgroei te stimuleren, wat op zijn beurt zou kunnen helpen het leiderschap in de markt te vergroten: "Als we daar komen, dan krijg je breedte."

 

Wat is de toekomst voor de Magnificent Seven?

Ondanks hun hoge prijskaartje kunnen sommige van deze aandelen nog steeds een populaire keuze zijn voor beleggers. Alle zeven staan vanaf het begin van dit jaar tot nu nog steeds in het groen, ondanks de recente struikelblokken waar ze op stuitten. De best presterende binnen de groep sinds het begin van het jaar is Nvidia met een stijging van 176%. De kleinste winst is voor Apple met 29%.

In tegenstelling tot small-caps en waardeaandelen met kleinere marges hebben megacap-technologieaandelen speelruimte om winst te blijven maken, zelfs als de rente hoog is, zegt Grossman: "Ze moeten gewoon blijven doen wat ze doen en hun bedrijfsmodellen niet laten bezwijken onder hogere rentetarieven of toezicht door de toezichthouders." Deze grote bedrijven zijn, in tegenstelling tot kleinere bedrijven, ook minder afhankelijk van de kapitaalmarkten voor leningen.

Sekera van Morningstar verwacht niet dat Tesla, Amazon of Meta de markt de komende maanden een aanzienlijke wind in de rug zullen krijgn, maar hij wijst erop dat de sterke winstcijfers van Microsoft over het derde kwartaal aantrekkelijk zijn voor beleggers: "Het bedrijf is een gevestigde naam die nog steeds groeit."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Tom Lauricella  Tom Lauricella is editor van Morningstar Direct.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten