Is ARM overgewaardeerd na kwartaalcijfers?

De eerste keer dat ARM kwartaalcijfers bekendmaakt na de veelbesproken beursgang is meteen een meevaller, want die waren beter dan verwacht. De aandelenkoers is na een wilde rit zo'n beetje terug op het IPO niveau. Volgens Morningstar worden nog altijd onrealistische groeiperspectieven ingeprijsd.

Robert van den Oever 13 november, 2023 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

Arm Holdings

De cijfers over het derde kwartaal van ARM Holdings (ARM), de eerste kwartaalrapportage sinds de beursgang afgelopen september, waren beter dan de consensus van de analistenverwachtingen. Maar de outlook voor het volgende kwartaal stelde teleur, waardoor de aandelenkoers 5% omlaag dook naar omstreeks $51.

Het management van ARM verwacht voor het vierde kwartaal van 20123 een omzet in de bandbreedte van $720 - 800 miljoen, waar de consensus verwachting op $780 miljoen ligt, en een winst per aandeel van $0,21 - 0,28, bij een consensus verwachting van $0,28. Voor het volledige boekjaar verwacht het bedrijf een omzet van $2,96 - 3,08 miljard, conform de verwachting van Morningstar. analist Javier correonero heeft zijn voorspellingen voor de middellange termijn iets verhoogd, maar handhaaft wel zijn Fair Value van $34 per aandeel. In het licht van de actuele koers vindt de analist het aandeel ARM dus fors overgewaardeerd.

Hoewel ARM marktaandeel wint en de omzetgroei en marge-expansie in de komende jaren "gezond" zullen zijn, impliceert het huidige koersniveau te hoge verwachtingen, benadrukt de analist. Het aandeel is weer terug op het niveau van de introductieprijs van september.

 

Sterke groei marktaandeel

Niet verrassend daalde de omzet uit royalty's in het afgelopen kwartaal met 5% op jaarbasis neer $418 miljoen, omdat de smartphone markt zwak blijft en eerst de overtollige voorraden de winkels uit moeten. De divisies cloud en automotive waren de lichtpuntjes met beide meer dan 20% groei, waar ARM marktaandeel blijft winnen om opdrachten omtrent kunstmatige intelligentie en elektrisch rijden te ondersteunen.

De omzet profiteerde ook van de transitie naar ARM’s v9 architectuur, die hogere royalties kent. Momenteel is nog maar 10% van de omzet afkomstig van v9. Bij de  licentie business kon ARM twee nieuwe licentienemers als klant toevoegen uit de smartphone industrie. Het verwacht tot aan het einde van dit jaar nog meer nieuwe grote licentienemers toe te kunnen voegen.

Het management gaf inzicht in hoe het marktaandeel sinds 2020 gegroeid is ten opzichte van concurrerende architecturen zoals x86; ARM steeg van 42% naar 51%. Dat is voornamelijk te danken aan de cloud infrastructuur en de automotive business. Onlnags werd bekend dat Nvidia en AMD chips gaan ontwikkelen die gebruik maken van ARM's architectuur waardoor ARM ook in Windows computers terecht komt. Dat zou een fikse klap voor chipmaker Intel zijn, die de x86 architectuur gebruikt. Dat leidt niet meteen tot enorme aantallen, maar is volgens de analist wel een signaal dat ARM in de concurrentie slag steeds wat wint en daarmee steeds breder toegepast wordt in de chip- en software-industrie.

Analist Correonero hanteert een Fair Value van $34 en een Wide Economic Moat rating. De wide Moat komt voort uit het sterke businessmodel dat is gebouwd op langdurige klantrelaties, omdat overstappen van chiparchitectuur zeer complex is. Morningstar volgt het aandeel sinds kort

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten