Gaat Nvidia de hoge verwachtingen weer waarmaken?

Het aandeel Nvidia is dit jaar onderwerp van een gigantische hype. De verwachtingen zijn torenhoog en de afgelopen kwartalen wist de chiptechnologie-ontwikkelaar die toch meermaals te overtreffen. Morningstar blikt vooruit om te kijken of dat over het derde kwartaal weer zo zal zijn.

Robert van den Oever 15 november, 2023 | 13:37
Facebook Twitter LinkedIn

De aandacht voor het aandeel Nvidia (NVDA) is dit jaar gigantisch en daar is een duidelijke reden voor: het aandeel surft mee op de golven van de hype rondomm kunstmatige intelligentie. De chips die Nvidia produceert vinden in toenemende mate hun weg naar toepassingen in kunstmatige intelligentie (AI, articifial intelligence). Dat is ook terug te zien in de resultaten. Bijvoorbeeld over het tweede kwartaal, toen de omzet verdubbelde naar $13 miljard en de winst per aandeel explodeerde van $0,26 naar $2,48.

De koers van dit Nadaq-aandeel beweegt navenant: sinds het begin van dit jaar is die ruim verdubbeld en hikt nu tegen de $500 aan, vooral op de verwachting dat Nvidia's groeipad in dit tempo doorzet.

Morningstar-analist Brian Colello heeft na de vorige kwartaalcijfers zijn schatting van de reële waarde (Fair Value) voor Nvidia verhoogd van $300 naar $480 per aandeel. Die schatting impliceert een multiple van 45 voor de verhouding koers/gecorrigeerde winst voor het boekjaar 2023-2024 (eindigend ultimo januari 2024) en een vooruitwijzende k/w van 31 voor boekjaar 2024-2025.

 

Waar op letten?

Waar gaat onze analist bij de cijfers over het derde kwartaal op 21 november nabeurs op letten? Kunstmatige intelligentie en de datacenter-business zijn volgens hem de twee elementen waar alles om draait bij Nvidia: "In mei dit jaar gaf Nvidia een verrassend positieve voorspelling voor het tweede kwartaal en vervolgens hebben ze het enorm veel beter gedaan dan die voorspelling. De guidance voor het derde kwartaal waar we nu naar gaan kijken gaat uit van een significante groei. Ik verwacht dat ze ook dit keer de verwachting gaan verslaan, de vraag is alleen, met hoeveel."

Grote klanten in de cloud-business blijven in toenemende mate naar Nvidia komen voor hun grafische processor chips waarmee die bedrijven hun datacenters bijvoorbeeld ChatGPT laten uitvoeren om onder andere taalmodellen te trainen. Daar zit onverminderd sterke groei in.

Analist Colello kijkt dus ook uit naar de verwachtingen die Nvidia zal uitspreken voor het slotkwartaal van het huidige boekjaar, eindigend in januari 2024. "De vraag lijkt nog altijd veel groter dan het aanbod, dus de guidance voor het slotkwartaal zal aangeven hoe groot dat gat werkelijk is. Ook ben ik benieuwd naar informatie over beperkingen in de productie van GPU-chips bij Nvidia zelf."

De analist verwacht ook duidelijkheid over de impact van beperkingen omtrent de leveringen aan China. Afgelopen keer zei Nvidia dat die impact niet betekenisvol was, omdat Chinese klanten hun orders naar voren hadden gehaald, omdat ze de beperkingen zagen aankomen. Colello gaat ervan uit dan eventuele wegval van omzet uit China gecompenseerd zal worden door de enorme vraag vanuit ontwikkelde markten.

 

Groei blijft voorlopig hoog

De vooruitzichten over het al dan niet aanhouden van het hoge groeitempo zijn cruciaal voor de bepaling van de Fair Value en natuurlijk de aandelenkoers van Nvidia. Analist Colello verwacht het komende decennium een enorme uitbreiding van de markt voor AI-processors: "We zien ruimte voor zowel een enorme omzetgroei bij Nvidia als concurrerende oplossingen bij externe chipmakers, zoals Advanced Micro Devices of Intel, of in eigen huis ontwikkelde chips door hyperscalers zoals Alphabet, Amazon of anderen."

De datacenteractiviteiten van Nvidia hebben al een exponentiële groei laten zien, van $3 miljard in boekjaar 2019-2020 naar $15 miljard in boekjaar 2022-2023. Het bedrijf zou in boekjaar 2023-2024 nog hoger moeten kunnen uitkomen, aangezien we verwachten dat de datacenteropbrengsten ruimschoots zullen verdubbelen tot $41 miljard.

Op het gebied van gaming, voorheen de grootste tak van Nvidia, gaan we uit van een omzet van $9,8 miljard in het lopende boekjaar 2024 en bijna $11 miljard in het komende boekjaar 2024-2025, en een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 10% daarna. We hebben hoge verwachtingen van de automobielactiviteiten van Nvidia, omdat er meer rekenkracht en processing power nodig zal zijn in actieve veiligheidssystemen en voor autonoom rijden, aldus Colello.

 

Concurrentievoorsprong

Nvidia krijgt van Colello een wide Moat rating toegekend, dankzij immateriële activa rond zijn GPU’s en de steeds groter worden overstapkosten rondom zijn zelf ontwikkelde software en ander intellectueel eigendom, zoals het Cuda-platform voor AI-tools, waarmee ontwikkelaars Nvidia’s GPU’s kunnen gebruiken om AI-modellen te bouwen.

Nvidia was al vroeg leidend in ontwerpen van GPU's, die oorspronkelijk waren ontwikkeld voor grafische verwerkingstaken op pc's en gameconsoles. Het bedrijf is naar voren gekomen als de duidelijke marktleider met meer dan 80% marktaandeel, volgens Mercury Research. Dit is te danken aan aan immateriële activa die verband houden met GPU-ontwerp, evenals de bijbehorende software, frameworks en tools die ontwikkelaars nodig hebben om met deze GPU’s te werken, aldus analist Colello.

 

Risico en onzekerheid

Colello kent Nvidia een Morningstar Uncertainty Rating van Very High toe. De waardering van het bedrijf is afhankelijk van zijn vermogen om te groeien in datacenters en AI. Nvidia is marktleider op het gebied van GPU's die worden gebruikt bij AI-modeltraining, en heeft een groot deel van de vraag naar chips die worden gebruikt bij AI-workloads ingevuld. We zien een groot aantal technologieleiders strijden om de leidende AI-positie van Nvidia. Wij denken dat het onvermijdelijk is dat toonaangevende hyperscale-leveranciers, zoals Amazon's AWS, Microsoft, Alphabet en Meta, zullen proberen hun afhankelijkheid van Nvidia te verminderen en hun leveranciersbestand van halfgeleiders en software te diversifiëren, en ook zelf in eigen huis oplossingen te ontwikkelen.

Die markt kent onzekerheid: Nvidia domineert AI vandaag de dag, en de sky is the limit voor zijn winstgevendheid als het deze voorsprong de komende tien jaar kan behouden. Elke schijn van succesvolle ontwikkeling van alternatieven zou dat voordeel echter flink kunnen beperken.

 

Bulls Say

  • Nvidia's GPU's bieden toonaangevende parallelle verwerking, die historisch nodig was in pc-gaming toepassingen, maar zich heeft uitgebreid naar cryptomining, AI en wellicht andere toekomstige toepassingen;
  • Nvidia's GPU’s en het Cuda-softwareplatform hebben Nvidia tot de dominante leverancier voor AI-modeltraining gemaakt, een gebruiksscenario dat de komende jaren exponentieel zou moeten stijgen;
  • Het bedrijf heeft een pioniersvoordeel op de markt voor autonoom rijden, wat zou kunnen leiden tot wijdverspreide adoptie van zijn zelfrijdende platform Drive PX.

 

Bears Say

  • Nvidia is momenteel een toonaangevende leverancier van AI-chips, maar andere chipmakers en tech-reuzen zijn gefocust op interne chipontwikkeling;
  • Hoewel Cuda momenteel toonaangevend is op het gebied van AI-trainingssoftware en -tools, zouden toonaangevende cloudleveranciers waarschijnlijk liever meer concurrentie op dit gebied zien om eventueel te kunnen overstappen op alternatieve open-sourcetools als die zouden verschijnen;
  • Nvidia's gaming-GPU-activiteiten hebben vaak boom-of-bust-cycli gekend op basis van de pc-vraag en recentelijk ook cryptocurrency-mining.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten