Hierom kan een themafonds je met lege handen laten staan

VIDEO - Je kan het juiste thema kiezen en het juiste fonds om dat thema te volgen, maar als je koopt en verkoopt op het verkeerde moment  dan eindig je alsnog met lege handen. Morningstar's analist voor passieve strategieën Kenneth Lamont highlights de thema's waar beleggers het meest mee worstelen.

Johanna Englundh 17 november, 2023 | 10:45
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Uit een recent onderzoek van Morningstar blijkt dat beleggers doorgaans vrij slecht zijn in het timen van de markt, wat leidt tot een gat in hun rendement ten opzichte van het totale rendement van het fonds. En thematische fondsen lijken een gebied te zijn waar beleggers het meeste moeite mee hebben. Kenneth Lamont, senior analist voor passieve strategieën bij Morningstar, is vandaag bij mij om hier dieper op in te gaan.

Kenneth, waarom denk je dat beleggers het zo moeilijk hebben als het om thematische fondsen gaat?

Kenneth Lamont: Nou, dit bestaat uit twee delen. Eén daarvan is dat thematische fondsen over het algemeen volatieler zijn, wat slechte beslissingen verergert. En kopen op de top en verkopen bij de bodem wordt echt erger als er een hoger niveau van volatiliteit is. En meer in het algemeen, als het om thema's gaat, ligt er een verhaal aan ten grondslag en soms is het verbonden met een opkomende technologie, zoals AI. En er kan een hype cyclus ontstaan. Er is dus een soort opbouw en dan is er een val. En helaas duurt het enige tijd voordat fondsen op de markt komen. Ze worden dus vaak gelanceerd aan de top van die hypecyclus. Veel beleggers springen er dan in en dat is misschien te laat.

Englundh: Toen je dit onderzoek uitvoerde, heb je toen specifieke thema's gevonden die opvielen?

Lamont: Ja, sommige zullen misschien niet verbazen. De technologiethema's, waarbinnen je misschien wel poster children hebt, zoals ARK, die zeer, zeer volatiel zijn, vallen op. Maar sommige zullen misschien ook aan de andere kant verrassen. ETF's voor alternatieve energie, dus de iShares Clean Energy ETF's, zowel in Europa als in de VS, zijn dus ook enkele van de grootste boosdoeners geweest. En dit komt echt omdat een enorme instroom was op een bepaald moment hebben gezien, en daarna heb je een echte terugval in prestaties gezien. Dus de gemiddelde dollar, de gemiddelde belegger heeft echt in de top van de markt geïnvesteerd en heeft daarna echt onder de meeste van die dalingen geleden.

Englundh: Ik ben behoorlijk geïntrigeerd door dit thema energietransitie. Het is een zeer actueel onderwerp, maar zoals je zegt: het is een behoorlijke uitdaging voor beleggers. Waarom denk je dat dat zo is?

Lamont: Nogmaals, het komt neer op volatiliteit. In het geval van de energietransitie stroomde er echt een golf van geld in rond de tijd van de verkiezing van Joe Biden in de VS. En dit hield verband met de potentiële subsidies die werden verwacht of al stroomden en die investeringen in alternatieve energie in de VS ondersteunden. Maar nogmaals, de meeste beleggers in deze fondsen kregen alleen maar de daaropvolgende waardedaling omdat ze in de markt kwamen toe die richting zijn top ging. Dit wil dus niet zeggen dat het geen goede langetermijninvestering zal zijn, maar zeker in de afgelopen vijf jaar heeft dit beleggers in deze specifieke fondsen en in energietransitiefondsen in het algemeen enorm geplaagd.

Englundh: Dus als investeerders thema's als energietransitie of technologie slecht blijven timen, denk je dan dat er een risico bestaat dat de interesse uiteindelijk zal verdwijnen?

Lamont: Nou, dat is een goede vraag. Ik denk dat de hele sector van thematische fondsen eronder zal lijden als beleggers hun fondsen op deze manier blijven gebruiken. En ik denk dat er een druk ligt op zowel ons als Morningstar, maar ook op andere deelnemers in de sector, dus van de vermogensbeheerders zelf tot aan bepaalde tussenpersonen, om dit echt te benadrukken. Het is hier een win-winsituatie als we allemaal de eindervaring voor de belegger verbeteren. Ik denk echt dat thematisch beleggen een geldige manier is om naar je beleggingen te kijken.

Maar eigenlijk is er ook een opleidingskloof, die moet worden gedicht om beleggers echt te helpen de producten die al op de markt zijn, beter te kunnen gebruiken. Maar het laat eigenlijk alleen maar zien dat je het juiste thema kunt hebben, dat je het juiste fonds kunt hebben, maar dat als je het niet echt op de juiste manier gebruikt, je nog steeds met lege handen kunt eindigen.

Englundh: Dus, dat gezegd hbbende, hartelijk dank, Kenneth, dat je vandaag bij ons was. En tot de volgende keer ben ik Johanna Englundh voor Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten