Een van de belangrijkste en meest genoemde thema’s voor 2024 is de ontwikkeling van generatieve kunstmatige intelligentie. Verschillende vermogensbeheerders verwachten in hun vooruitblikken op 2024 dat AI net als in 2023 sterk zal doorgroeien en dat de toepassingen en de verdienmodellen rondom AI flink zullen uitbreiden.
Maar terwijl aandelen in brede zin nog steeds stijgen, zijn er ook discussies over de levensvatbaarheid van transformationele AI-gerelateerde aandelen die in korte tijd gigantisch zijn gestegen. Onlangs belichtten we al de vergelijking tussen Nvidia en het waarschuwende verhaal van Cisco Systems uit 1999. Vermogensbeheerders blijven echter grotendeels positief, in ieder geval voor het komende jaar.
Brede groei
Goldman Sachs Asset Management is een van degenen die geloven in verdere groei ondanks een periode van krappere financieringsomgevingen – met de vertragende inflatie als een belangrijke meewind. Gebieden waar we op moeten letten zijn de halfgeleiderindustrie, cyberbeveiliging en de gezondheidszorg. Tekenen van leven op de markt voor nieuwe beursintroducties zullen ook het optimisme aanwakkeren en beleggers toegang geven tot nieuwe kansen.
In zijn outlook zegt Goldman Sachs: “We zien een discrepantie tussen waar de meeste beleggers staan en waar de aantrekkelijkste kansen zich bevinden. Beleggers die hun bestaande blootstelling aan Amerikaanse megacap-technologiebedrijven willen aanvullen met allocaties aan andere, minder bekende technologiebedrijven, kunnen winnaars kiezen die relatief ondergewaardeerd worden door de bredere markt.”
Overweging in AI
HSBC Global Private Banking is van mening dat high-tech waarderingen gerechtvaardigd zijn en handhaaft daarom het komende jaar hun overwogen posities in generatieve AI en robots: “De introductie van een nieuwe generatie geavanceerdere AI-software in combinatie met de nieuwste optische en geluidsdetectietechnologieën heeft de mogelijkheden en potentiële toepassingen in automatisering aanzienlijk uitgebreid.”
Ook BlackRock heeft voor de komende zes tot twaalf maanden een overweging in het AI-thema via posities in aandelen van ontwikkelde markten, in de verwachting dat AI de winstgroei van Amerikaanse bedrijven zal stimuleren. Er zijn kansen in de ‘technology stack’ – lagen van technologie die op elkaar zijn gebouwd en die verdere innovatie mogelijk maken, van halfgeleiders aan de onderkant, via cloudinfrastructuur voor data, tot applicatiesoftware aan de top.
Simona Paravani-Mellinghoff, Global CIO, BlackRock Multi-Asset Strategies and Solutions, zegt: “We denken dat we ons ergens tussen de eerste en tweede laag bevinden, waarbij de laatste waarschijnlijk de volgende zal zijn. We zien dat de hele technologie-industrie wordt geleid door een handvol grote technologiebedrijven die hun zakelijke focus op AI richten. We merken ook dat investeerders een stijgende economische waarde aan deze patenten toekennen. Toch leiden niet alle patenten tot winstgevende ondernemingen, en hun toekomstige waarde is zeer onzeker.”
Zorgen over hoge waarderingen
Federated Hermes is een van de bedrijven die, hoewel overwegend positief, zich zorgen maakt over de hoge waarderingen van beleggingen rondom het AI thema, maar legt uit dat dit het typische traject is voor transformationele technologie – en het is onvermijdelijk dat de krantenkoppen zich afvragen wanneer de ‘zeepbel’ zal barsten. Volgend jaar zal de focus op sterk AI-beheer duidelijker worden en er zal versneld nieuwe regelgeving komen – van de Europese AI-wet tot de generatieve AI-regelgeving van China.
Geir Lode, hoofd wereldwijde aandelen bij Federated Hermes, zegt: “Er zullen fouten gemaakt worden en er zullen momenten van irrationele uitbundigheid zijn. Ongetwijfeld zal de markt op een gegeven moment afstand nemen van deze namen, eerder uit angst dan uit fundamentele overwegingen. Wij zien 2024 als het jaar waarin we de eerste stappen zien richting AI-implementatie, waardoor de hype werkelijkheid wordt.”
Ook de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco is nog niet overtuigd van de korte termijn impact van AI. “De adoptie van AI wordt gezien als een potentiële oplossing om de productiviteit te verbeteren en de arbeidskosten per eenheid product te verlagen. Tot nu toe heeft het potentieel van AI-adoptie aan de aanbodzijde zich echter nog niet vertaald in verbeterde productiviteitscijfers”, zegt de vermogensbeheerder in zijn vooruitzichten.
Goldman Sachs lijkt in de minderheid te zijn met zijn standpunt over de impact die AI zal hebben op de financiële dienstverlening en de eigen vermogensbeheersector. Goldman Sachs stelt dat de ontwikkeling van AI belangrijk is voor de beleggingssector, omdat de technologie een snelle en nauwkeurige verwerking van grote hoeveelheden complexere en slecht gestructureerde informatie mogelijk maakt: “We verwachten dat het voor beleggers steeds belangrijker zal worden om nieuwe AI-technieken te gebruiken om systematisch informatie uit data te extraheren om daarmee beleggingsbeslissingen te onderbouwen. Dit kan met name waardevol zijn bij beleggingen in grotere, meer verspreide markten, zoals small-caps of aandelen uit opkomende markten, die permanente informatie-inefficiënties kennen.”