Morningstar waardeert DWS Top Dividende af

Toenemende zorgen over de fondsomvang en wendbaarheid van DWS Top Dividende reduceren de convictie van de fondsanalisten van Morningstar. Daarom krijgt het fonds een downgrade van de Morningstar Medalist Rating.

Jeffrey Schumacher, CFA 13 december, 2023 | 8:16
Facebook Twitter LinkedIn

De fondsanalisten van Morningstar hebben hun oordeel over DWS Top Dividende, met afstand het grootste beleggingsfonds in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd – Dividend, neerwaarts bijgesteld. De strategie ondervindt hinder van de significante activabasis, die per eind september 2023 € 21,1 miljard bedroeg. Naar het oordeel van de analisten schaadt de fondsomvang de wendbaarheid van de strategie en bemoeilijkt het de fondsbeheerders te acteren op kansen in de markt.

We verlagen daarom de Process Pillar rating van Above Average naar Average. Ondanks het recent hoge personeelsverloop blijven we overtuigd van het beleggingsteam, gedreven door de aanwezigheid van dividendveteraan Thomas Schussler, waardoor de Above Average People Pillar rating gehandhaafd blijft. Het merendeel van de fondsklassen komt daarmee uit op een Morningstar Medalist Rating van Neutral, waaronder de voor Nederlandse beleggers relevante FD klasse. De goedkoopste fondsklassen krijgen een Bronze rating.

De strategie is gebaseerd op een goed doordachte, conservatieve en op de lange termijn gerichte beleggingsaanpak, gecombineerd met een zorgvuldige aandelenselectie en verstandige portefeuilleconstructie. De strategie richt zich op gerenommeerde dividenduitkerende bedrijven waarvan de dividenden worden ondersteund door solide kasstromen, gezonde balansen, aanhoudende concurrentievoordelen en een sterk commitment van het management aan het dividendbeleid. Het kenmerkende multifactormodel, dat aandelen rangschikt op basis van dividendrendement (50%), pay-out ratio (25%) en dividendgroei (25%), in combinatie met bottom-up fundamenteel aandelenonderzoek, blijft centraal staan in het beleggingsproces van het fonds.

Vanwege de aanzienlijke omvang van de activa worden alleen bedrijven met een marktkapitalisatie van ten minste € 10 miljard in overweging genomen. Hoewel de portefeuille nog enkele kleinere en minder liquide posities bevat, gaat het meestal om oude posities uit de tijd dat de strategie nog veel kleiner was.

 

Verdere diversificatie

In 2021 besloten de beheerders om de portefeuille verder te diversifiëren door ongeveer 15 nieuwe namen toe te voegen tegen circa de helft van het typische gewicht van de posities om het fonds wendbaarder te maken, het duurzaamheidsprofiel te verbeteren en de blootstelling aan aandelen met een lager maar groeiend dividendrendement te vergroten omdat de markt de afgelopen jaren ongunstig is geweest voor hoogdividend aandelen die kenmerkend zijn voor deze portefeuille. Hoewel de basisprincipes van de aanpak gehandhaafd bleven, kan de beslissing om de portefeuille verder te diversifiëren de impact van hun meest overtuigende beleggingsideeën afzwakken.

Wat niet is veranderd, is de focus van de strategie op mega- en large-caps in het universum, die deels wordt gedicteerd door de omvangrijke activabasis. Hoewel we ons geen directe zorgen maken over de liquiditeit van de portefeuille gezien de oriëntatie op de grootste marktkapitalisaties, de verbeterde portefeuillespreiding, de beperkte instroom sinds 2016 en een structurele allocatie van circa 8% aan contanten en staatsobligaties, hebben we minder vertrouwen gekregen in het vermogen van de beheerders om de portefeuille te positioneren en te manoeuvreren, wat de effectiviteit van de aanpak kan verminderen.

 

Liquiditeit neemt af

Het DWS-beheerteam heeft geconstateerd dat de liquiditeit op de Europese markt afneemt, waardoor het moeilijker wordt om grotere posities op te bouwen in een regio die belangrijk is voor dividendbeleggers en waar de aandelenselectie van het team in het verleden het meest succesvol is geweest. Daarom zijn er momenteel meer kleinere posities in het fonds dan de managers willen, en is het voor een strategie van deze omvang een grotere uitdaging geworden om in te spelen op kansen in de markt.

Hoewel het potentieel van de strategie niet ligt in het vermogen om snel te handelen, kan het gebrek aan wendbaarheid en flexibiliteit om in te spelen op marktopportuniteiten een effectieve implementatie ondermijnen. Het voedt een groeiend ongemak dat onze convictie heeft doen kelderen, mede door het uitblijven van strikt capaciteitsmanagement.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten