Kan ik een Bitcoin ETF kopen in Nederland?

Er zijn volop mogelijkheden voor het kopen van Bitcoin ETF's in Europa. De goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder voor Bitcoin ETF's heeft de Amerikaanse markt geopend, maar in Europa is die er al veel langer. Morningstar zet de 10 grootste Bitcoin ETF's op een rij.

Valerio Baselli 11 januari, 2024 | 16:25
Facebook Twitter LinkedIn

Bitcoin

Na ruim twee jaar wachten heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) eindelijk de eerste spot-ETF’s (Exchange Traded Funds) op Bitcoin goedgekeurd. De Amerikaanse toezichthouder valideerde de aanvragen van 21Shares, ARK Invest, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex en Franklin Templeton.

“De goedkeuring van fysieke ETF’s op de spotprijs van Bitcoin vormt ongetwijfeld een historische mijlpaal voor de digitale activasector”, zegt Luciano Serra, Country Manager Italië van Boerse Stuttgart Digital, in een notitie. “Dit besluit zal niet alleen een wetgevende impact hebben, maar ook de legitimiteit van digitale activa versterken en bevestigen, waardoor de mogelijke investeringen door institutionele beleggers in de sector aanzienlijk zullen worden uitgebreid. De goedkeuring vertegenwoordigt ook een nieuwe en beslissende stap in de richting van de volwassenheidsfase van Bitcoin en cryptovaluta en zal ook helpen hun volatiliteit te verminderen.”

Kortom, de markt verwacht dat de legitimiteit van digitale activa zal worden versterkt en bevestigd, omdat deze instrumenten aankoop en beheer ervan vereenvoudigen, waardoor Bitcoin indirect in de portefeuille van veel traditionele beleggers komt, zowel institutioneel als particulier.

In Europa voldoet de Amerikaanse Bitcoin ETF niet aan de UCITS regels, dus die ETF’s komen hiet niet op de markt, maar er zijn volop mogelijkheden. Want er zijn ongeveer 130 cryptocurrency ETP’s (Exchange Traded Products) gevestigd in Europa en genoteerd aan diverse Europese beurzen, waaronder Euronext Parijs, Euronext Amsterdam, XETRA en SIX Swiss Exchange. Dit zijn de 10 grootste Bitcoin ETF's:

 

 

Europese beleggers hebben al jaren toegang tot ETP's op Bitcoin met 100% fysieke replicatie en met een balans die is gescheiden van de tegenpartij, zegt Massimo Siano, hoofd van Zuid-Europa bij 21Shares, gespecialiseerd in crypto-ETP’s: “Vanaf vandaag zal de Amerikaanse markt een inhaalbeweging maken. We zijn uiteraard erg blij met het groene licht van de SEC voor Bitcoin ETF’s, omdat de grootste markt ter wereld zich opent voor de beste activaklasse voor prestaties in de afgelopen 10 jaar en in 7 van de laatste 10 jaar.”

Maar wees voorzichtig. Vanuit technisch oogpunt zijn deze instrumenten voor ICBE-regulering geen ETF's, maar ETC's of ETN's (Exchange traded commodities of Exchange traded notes). Dit zijn schuldinstrumenten met een zeer lange of onbeperkte looptijd en die geen rente uitkeren, ontworpen om de prestaties van onderliggend activa, zoals digitale valuta, te repliceren. In feite kunnen zelfs de door de SEC goedgekeurde instrumenten in Europa niet als ETF's worden bestempeld, juist omdat het technisch gezien geen fondsen zijn.

 

Zo werkt het

De belangrijkste verschillen met ETF's liggen in het feit dat de activa van het ETP niet gescheiden zijn van die van de uitgevende instelling (wat wel gebeurt bij ETF's) en in de fiscale behandeling (deze ETP's worden net als gewone aandelen belast, dus het is mogelijk om vermogenswinsten en -verliezen te compenseren). Bovendien bezitten ETF-kopers (zij het indirect) een deel van de onderliggende activa van een fonds, terwijl ETN-beleggers een schuldbewijs bezitten en niet de gerepliceerde activa.

“Deze ETP’s hebben een structuur die sterk lijkt op die van fysieke goud-ETC’s”, zegt Massimo Siano. “Wij werken met market makers die de onderliggende waarde verhandelen, die via een koelopslagsysteem wordt gedeponeerd bij een of meer aangewezen instanties. De activa zijn gedekt door onderpand en er zijn geen risico's verbonden aan swaps.”

ETP's/ETN's zijn in feite een veelgebruikt alternatief voor UCITS-producten, wanneer deze één enkel actief repliceren of een onderliggende waarde hebben die niet geschikt is voor deze classificatie (denk aan het universum van grondstoffen).

“De moeilijkheid in de wereld van cryptocurrencies is de grote volatiliteit van de onderliggende waarde”, vervolgt Siano. “We staan aan het begin van een nieuwe markt en we hebben ook de juiste mensen nodig om deze producten te ontwikkelen, een beetje zoals de eerste ETF’s en ETC’s twintig jaar geleden; Het lijkt nu gemakkelijk, maar dat was het toen niet. Vanuit het oogpunt van de toezichthouders moet ik Zwitserland toejuichen, omdat het in de eerste plaats Europese investeerders gemakkelijk toegang gaf tot deze producten."

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten