Vestas Wind Systems (VWS) komt op woensdag 7 februari met de jaarcijfers over 2023. De Deense windturbinefabrikant verraste de markt in november met hoger dan verwachte inkomsten en een omslag van verlies naar winst in het derde kwartaal, waardoor de aandelen op één dag een koerssprong van 8% maakten. Na de aankondiging van verschillende grote orders in het vierde kwartaal zijn de verwachtingen hooggespannen voor de jaarresultaten deze week.
"Ik verwacht ... een blockbuster kwartaal voor Vestas," stelt Morningstar's aandelenanalist Matthew Donen, verwijzend naar de aankondiging van verschillende grote orders in het vierde kwartaal. Hiertoe behoorde een order van 1,1 GW, de grootste order ooit in de Verenigde Staten. "De consensus gaat uit van 7,6 GW aan orders tijdens het kwartaal, vergeleken met 4,5 GW in het voorafgaande kwartaal", voegt Donen toe.
Terwijl de ontwikkelaars van offshore windenergie behoorlijk hebben geworsteld met stijgende rentekosten en verstoring van hun toeleveringsketens, heeft Vestas als fabrikant juist geprofiteerd van de uitlevering van duurdere windturbines aan zijn klanten. Dit zal naar verwachting in het vierde kwartaal aanhouden. "Belangrijk is dat de winstgevendheid waarschijnlijk zal stijgen en positief zal blijven door de hogere verkoopprijzen van de turbines", aldus Donen.
Morningstar over Vestas
• Fair Value Estimate: 197 DKK
• Actuele koers: 191 DKK
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: None
• Morningstar Uncertainty Rating: High
Hoe is Vestas gewaardeerd?
Analist Donen handhaafde na de sterke derdekwartaalresultaten zijn reële-waardeschatting van 197 Deense kronen voor Vestas. Met een actuele koers van omstreeks 192 Deense kronen meent Donen dat Vestas fair gewaardeerd zijn, in het licht van zijn Fair Value van 197 Deense kronen.
De analist voorspelt voor de Denen een omzetgroei van 6% in 2023 tot €15,4 miljard, gedreven door een dubbelcijferige prijsgroei voor onshore turbines en een stijging van 10% in service-inkomsten. Donen verwacht echter dat de winstgevendheid onder druk zal blijven staan door toenemende concurrentie, ondanks hogere verkoopprijzen en een afnemende inflatie van de grondstofprijzen.