De 60/40 portefeuille is terug van nooit weggeweest

De vooruitzichten voor allocatieportefeuilles zijn prima en de risico’s lager, zolang de inflatie niet opnieuw oplaait. De 60/40 beleggingsportefeuille is eigenlijk nooit weggeweest van het keuzelijstje.

Thomas De Fauw 06 februari, 2024 | 11:56
Facebook Twitter LinkedIn

Obligaties boden in 2022, gedreven door een restrictief monetair beleid, geen bescherming tegen de correctie in aandelen. Dat ging niet onopgemerkt voorbij, want in 2023 werd de klassieke aandelen-obligatie mixportefeuille door menig belegger dood verklaard. Voorbarig zo bleek, want het gemiddelde neutrale (50/50) wereldwijde mixfonds in de Morningstar Euro Moderate Allocation – Global categorie liet vorig jaar een positief rendement zien van 8,3 procent.

Let wel, de winst in 2023 was lang volledig toe te schrijven aan een rally in aandelen. Brede aandelen indices zoals de MSCI World en MSCI ACWI rapporteerden over 2023 rendementen van respectievelijk 19,6 en 18,1 procent in euro. Zowel Amerikaanse, Europese als Japanse aandelen stegen meer dan 15 procent.

Het optimisme rond de heropening van de economie in China kreeg bij de start van 2023 echter geen vervolg op de beurs. De MSCI China index corrigeerde 14,2 procent en noteert bijna 40 procent onder het niveau dat we eind januari 2021 nog zagen. (De MSCI ACWI index heeft blootstelling aan opkomende markten, de MSCI World niet).

 

Obligaties lang negatief in 2023

Obligaties, vooral die met langere looptijden, bleven lang in de min vorig jaar. Per eind september 2023, was het year-to-date rendement van de bekendste graadmeter, de Bloomberg Global Aggregate index, -1,4 procent en dat van de Bloomberg Euro Aggregate 10+ Yr index -2,6 procent gemeten in euro. Maar in het laatste kwartaal, name in november en december, namen obligatiebeleggers een voorschot op de verwachte renteverlagingen in 2024. De Bloomberg Global Aggregate index sloot 2023 uiteindelijk af met een winst van 2,1 procent en de Bloomberg Euro Aggregate 10+ Yr index zelf met 10,5 procent.

High yield obligaties leverden aandelenachtige rendementen op, omdat ze werden ondersteund door een relatief stabiele economie. Fondsmanagers die in afwachting van een recessie hun blootstelling aan risicovollere delen van de markt terugbrachten, bleven achter bij hun rivalen. Deze risicovollere hoogrentende obligaties hebben echter geen ondersteunende rol binnen een portefeuille en zijn eerder een alternatief voor aandelen. Meer hierover in mijn vorige column.

 

Cash no longer king?

De voorbije twee jaar was het beter om cash, in de vorm van geldmarktfondsen (eerder dan bank deposito’s) aan te houden in plaats van (veilige) obligatiefondsen, maar met verwachte renteverlagingen in 2024 wordt het volgens menig beleggingsstrateeg interessant rendementen vast te leggen en dus naar obligaties over te schakelen. Wat ze daarbij eigenlijk zeggen is dat het kopen van traditionele activaklassen in verhouding tot iemands risicoprofiel (defensief, neutraal, offensief) terug is.

De huidige obligatierendementen leken twee à drie jaar geleden nog ondenkbaar en de zware correctie creëerde een aantrekkelijk instapmoment voor obligaties. Na de spectaculaire eindsprint van obligaties in 2023 rijst echter de vraag hoeveel prijsappreciatie (renteverlagingen) nu al verwerkt zit in de obligatieprijzen. Volgens sommige beleggers ging de markt voor vastrentende effecten te hard op zichzelf vooruit en behoort een correctie op de korte termijn tot de mogelijkheden.

 

Aandelenallocatie bepaalt totaalrendement

Het rendement voor een 60/40 portefeuille in 2024 zal echter voornamelijk afhangen van hoe aandelen zullen presteren, en die lijken van een soft-landing scenario uit te gaan. In het bijzonder zal er, net als vorig jaar veel aandacht zijn voor de Magnificent Seven. Kunnen zij hun opmars verder zetten? Veel analyses zijn hieromtrent al gemaakt. Amerikaanse aandelen blijven vanuit historisch perspectief relatief duur (mede door die zeven fantastische aandelen) maar de vergelijking houdt wellicht niet helemaal op, gezien de stijging in kwaliteit en winstgevendheid onder grotere bedrijven en de technologische vooruitgang.

 

Neerwaarts risico beperkt

Inflatie blijft het grootste risico voor een 60/40 portefeuille, omdat die er voor zou zorgen dat centrale bankiers hun plannen voor renteverlagingen tijdelijk moeten opbergen. Maar in de afwezigheid van een sterke heropleving van de inflatie lijken de neerwaartse risico’s voor obligaties beperkt gezien de hogere aanvangsrendementen. Daardoor kunnen ze wederom als buffer fungeren voor aandelen en andere risicovolle activa binnen een portefeuille.

De grootste onzekerheid ligt, zoals wel vaker, in de opwaartse risico’s en dus bij risicovollere activaklassen zoals aandelen of hoogrentende obligaties.

 

Volop aanbod

Er zijn diverse mixfondsen beschikbaar voor Nederlandse beleggers waar Morningstar analisten een positieve rating aan toewijzen, zoals onderstaande tabel laat zien. Deze fondsen zijn onderverdeeld volgens risiconiveau en gerangschikt op basis van hun Morningstar Medalist Rating. De lijst is inclusief multi-asset inkomensfondsen, risk parity strategieën enzovoort.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten