De inflatie in de eurozone daalde in februari naar 2,6% op jaarbasis, tegen 2,8% in januari, volgens de flash-schatting van Eurostat, maar hoger dan economen hadden verwacht. De Europese Centrale Bank zal naar verwachting tijdens de vergadering op 7 maart de inflatieverwachtingen naar beneden bijstellen, maar de rentetarieven ongewijzigd laten.
"De inflatie in de eurozone zette haar neerwaartse trend voort in februari, met een prijsstijging van slechts 2,6%, tegen 2,8% in januari en 2,9% in december. Dit was iets hoger dan de verwachtingen van een stijging van 2,5%, maar het gaat in ieder geval de goede kant op", aldus Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar.
De kerninflatie, die de prijzen weergeeft zonder de kosten van energie en voeding mee te tellen, daalde ook naar 3,1% op jaarbasis. In januari was dit nog 3,3%.
In februari leverden voedingsmiddelen, alcohol en tabak de grootste bijdrage aan de inflatie in de eurozone (+4% op jaarbasis), gevolgd door diensten (+3,9%), niet-energie gerelateerde industriële goederen (+1,6%) en energie (-3,7%), volgens schattingen van Eurostat.
"De kerninflatie volgde ook en kwam uit op 3,1%, waarbij dit cijfer sinds juli 2023 maand op maand daalde, wat bevestigt dat de recordhoge rentetarieven inderdaad een waarneembaar effect hebben," voegde Field eraan toe. "Samen versterken deze cijfers de roep om renteverlaging door de ECB, liever eerder dan later."
In Nederland bedroeg de inflatie volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in februari 2,8% op jaarbasis, tegen 3,2% in januari.
Gaat ECB rente verlagen op 7 maart?
De vertraging van de prijsstijgingen versterkt de speculatie dat de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatieverwachtingen naar beneden zal bijstellen op haar monetaire beleidsvergadering van 7 maart.
De Europese aandelenmarkten stegen na de publicatie van de inflatiedata. "Ondanks het feit dat ze dicht bij hun respectieve inflatiedoelstellingen zitten, lijken centrale bankiers in de Verenigde Staten en Europa te aarzelen om de rente te verlagen", zei Jonathan Gregory, hoofd vastrentende waarden van UBS Asset Management in een recente notitie. "We zeiden in januari dat de marktprijzen voorliepen op het schema wat betreft de omvang van de renteverlaging die al was voorzien voor de Verenigde Staten en de eurozone tegen de zomer van 2024."
"Op het moment van schrijven impliceren de marktverwachtingen dat de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank elk de rente tot eind juli twee keer zullen verlagen (uitgaande van 0,25% voor elke verlaging), vergeleken met de bijna vier verlagingen die een paar weken geleden werden verdisconteerd voor dezelfde periode. De huidige prijsstelling lijkt ons veel redelijker."
ECB blijft de ontwikkelingen omtrent de lonen volgen. "Na het hoogtepunt van de pandemie was er geen noemenswaardige beweging op de arbeidsmarkt, en dit wakkerde de looninflatie aan", zegt Emile Gagna, econoom bij Candriam, die denkt dat "de Europese Centrale Bank waakzaam zal blijven om ervoor te zorgen dat deze loondynamiek niet bijdraagt aan het destabiliseren van de inflatieverwachtingen en het aanwakkeren van prijsstijgingen." Volgens de prognose van Gagna lijkt het risico echter beperkt.