Drie underperforming duurzame aandelenfondsen die toch interessant zijn

De coronapandemie markeerde de start van een glorieperiode voor duurzame fondsen. Deze eindigde echter in 2022 met ondermaatse prestaties en een afnemende instroom. Ondanks de underperformance op korte termijn houden de fondsanalisten van Morningstar hun convictie in drie duurzame aandelenfondsen die we hier toelichten.

Ronald van Genderen 05 maart, 2024 | 13:50
Facebook Twitter LinkedIn

De European Securities and Markets Authority (ESMA) kwam recent met een rapport waarin de prestaties van duurzame fondsen ten tijde van de coronapandemie werden geanalyseerd. Volgens de Europese toezichthouder op financiële markten presteerden actieve duurzame fondsen beter dan hun conventionele concurrentie over de periode van medio februari 2020 tot en met eind juni 2020. Het markeerde de glorietijd van duurzaam beleggen die tot in 2021 voortduurde.

Duurzaamheid stond vol in de aandacht van beleggers met als gevolg records aan nieuw geld dat richting in Europa verkochte duurzame fondsen stroomde. Echter, sinds het begin van 2022 hapert de motor, want in dat jaar halveerden de fondsstromen naar duurzame fondsen ruimschoots. Die trend zette zich gedurende 2023 voort. Het afgelopen jaar daalde de instroom ieder kwartaal en in het vierde kwartaal resteerde slechts 3,3 miljard euro aan nieuw beleggersgeld dat duurzame fondsen wisten aan te trekken. Ter vergelijking, de instroom in 2021 lag in ieder kwartaal ruimschoots boven de 100 miljard euro.

Duurzame aandelenfondsen worstelden in 2022 met een stijlrotatie van groei- naar waardeaandelen. Sectoren als energie en financiële dienstverlening, waaronder vooral banken, waren in trek bij beleggers. Deze aandelensectoren presteerden sterk, maar van nature zijn dit industrieën waar duurzame aandelenfondsen niet of nauwelijks in beleggen en dat woog sterk op hun relatieve prestaties.

 

Tegenwind voor duurzame fondsen

Het voorbije 2023 was een sterk jaar voor wereldwijde aandelen met een plus van 19,6% voor de MSCI World index. Toch hadden actieve duurzame aandelenfondsen het wederom moeilijk in het afgelopen jaar. Slechts 13% van de duurzame fondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd wist de wereldwijde aandelen index te verslaan. Deze ondermaatste prestatie is grotendeels toe te schrijven aan de gemiddeld lagere blootstelling van duurzame fondsen aan de zogenaamde Magnificent Seven, oftewel het groepje technologie-gerelateerde mega-cap aandelen die afgelopen jaar de kar trokken.

Duurzame fondsen hebben dus een flinke tegenwind gevoeld in de afgelopen jaren. Daar zijn de duurzame fondsen waar Morningstar’s fondsanalisten een positieve mening over hebben ook niet aan ontsnapt. Onderstaand een drietal fondsen waarin de analisten vertrouwen in houden voor de lange termijn, zoals blijkt uit de aan hen toegekende Morningstar Medalist Rating (die kan variëren van Bronze, Silver of Gold voor fondsen waarvan analisten denken dat zij over een volledige beleggingscyclus hun categoriebenchmark kunnen verslaan op een voor risico gecorrigeerde basis).

 

Schroder ISF Global Sustainable Value
Morningstar Medalist Rating: Bronze

Dit is nog een relatief jong fonds aangezien het pas in august 2021 werd gelanceerd. Sinds de start wordt het beheerd door Simon Adler, Liam Nunn en Roberta Barr. Zij hebben alle drie nog relatief weinig ervaring als beheerder maar dat wordt gecompenseerd door het gedegen team van elf leden dat onder andere het Schroder Global Recovery fonds beheert.

Schroder ISF Global Sustainable Value kan worden gezien als de duurzame variant van Schroder Global Recovery, dat een langere historie heeft en een sterk track record kan voorleggen. De contraire en waarderingsgedreven beleggingsfilosie van dit laatste fonds wordt hier gecombineerd met een screening op ESG criteria en uitsluitingen. Zodoende heeft de portefeuille geen blootstelling aan grondstoffen en energie sectoren.

 

Stewart Investors Worldwide Sustainability
Morningstar Medalist Rating: Silver

Stewart Investors Worldwide Sustainability wordt beheerd door de ervaren Nick Edgerton en wordt daarbij bijgestaan door back up manager David Gait, die nog tot en met 2016 hoofdbeheerder van dit fonds was en door de wol geverfd is. Zij maken onderdeel uit van een relatief compact maar hoogstaand team van 13 beleggers. Ze passen een uniek proces toe dat gericht is op bottom-up aandelenselectie, waarbij absoluut rendement belangrijker is dan relatieve prestaties. De beheerders hebben een sterke focus op kwaliteit, winstgroei en waardering, maar hebben daarnaast een oog voor duurzaamheid en stewardship. De portefeuille belegt niet in energie, nutsbedrijven en vastgoed. Opvallend is dat de technologie sector sterk wordt onderwogen, terwijl de beheerders relatief veel beleggingen hebben in de sectoren gezondsheidszorg en industrie.

 

Wellington Global Stewards
Morningstar Medalist Rating: Bronze

Mark Mandel and Yolanda Courtines beheren dit fonds sinds het werd geïntroduceerd in 2019. Hoewel zij niet eerder verantwoordelijk waren voor het beheer van een portefeuille, hebben ze allebei wel uitgebreide ervaring als analist binnen Wellington. Voor hun aandelenonderzoek kunnen zij leunen op een hoogstaand team van 54 analisten die gemiddeld meer dan 20 jaar ervaring hebben. De beheerders zoeken vooral naar liquide large-caps van solide kwaliteit die tevens worden beoordeeld op basis van de door hen gestelde ESG prioriteiten en bereidheid om te engagen. De portefeuille kent een gedegen spreiding over sectoren, al zullen er zelden of nooit beleggingen plaatsvinden binnen de grondstoffen en energie sectoren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten