Dit zijn de beste ETFs in Chinese aandelen

Morningstar duikt in de wereld van ETF's in Chinese aandelen. Het aanbod is breed, maar de aard van indices maakt passief beleggen soms minder concurrerend.

Valerio Baselli 11 maart, 2024 | 11:11
Facebook Twitter LinkedIn

Cina

De verwachte opleving blijft uit, integendeel. De Chinese en Hongkongse aandelenmarkten blijven waarde verliezen. De beurzen zijn naar meerjarige dieptepunten gezakt en het vertrouwen in de op één na grootste economie ter wereld is aan het verdampen en buitenlands kapitaal trekt weg, terwijl de laatste gegevens een stagnerende groei en een groeiende malaise in de vastgoedsector laten zien.

In de afgelopen drie maanden hebben de Morningstar China Index en Morningstar Hong Kong Index elk 7% verloren, terwijl de Morningstar Global Market Index met 10,7% is gestegen. En als we de tijdshorizon verbreden, verandert er niets: respectievelijk -26% en -27% versus +15,5% in het afgelopen jaar (cijfers in euro's, per 24 januari 2023). 

"Deze vertraging is structureel van aard, gedreven door een scherpe correctie in de vastgoedsector die eind 2021 plaatsvond en nog steeds aan de gang is", zegt Vincent Mortier, hoofd beleggingen bij Amundi. "In 2024 verwachten we dat de huizenprijzen in de grote steden sneller zullen dalen, vooral omdat het aanbod van betaalbare woningen toeneemt. Het moeilijke proces om het evenwicht te herstellen van een te grote afhankelijkheid van vastgoed, in combinatie met het begin van de schuldsanering door de lokale overheid, zal de Chinese groei de komende drie tot vijf jaar naar verwachting onder druk zetten."

Op dit moment lijkt de vraag niet langer te zijn of de groei verder zal vertragen, maar of China in staat zal zijn een duurzame toekomst tegemoet te gaan. Productiviteit staat centraal in het nieuwe groeimodel dat de autoriteiten hebben bepaald, met een hernieuwde focus op technologie en energietransitie.

 

De vlucht van (actieve) beleggers

De sterke scepsis die boven de Chinese aandelenmarkt hangt, wordt weerspiegeld in de sterke uitstroom van buitenlandse beleggers. Internationale managers hebben hun blootstelling de afgelopen kwartalen drastisch teruggebracht, wat heeft bijgedragen aan de daling van de index. Vorig jaar namen beleggers 2,9 miljard euro op uit actief beheerde open-end Chinese aandelenfondsen die in Europa zijn gevestigd, wat neerkomt op een jaarlijkse organische groei van -6,6%.

Als we echter alleen naar het ETF-universum kijken, zien we dat in 2023 in Europa gevestigde ETF's met Chinese aandelen 340 miljoen euro hebben verzilverd, met een jaarlijkse organische groei van 6,15%. In drie jaar (tussen 2021 en 2023) trokken ETF's met blootstelling aan Chinese aandelen bijna 4 miljard euro aan netto-vermogen aan.

 

Peking kijkt niet passief toe

Naar verluidt heeft de situatie de regering er zelfs toe aangezet om te overwegen een steunpakket van 2 biljoen yuan, ongeveer 260 miljard euro, in te voeren om de aandelenmarkt te stabiliseren door middel van gerichte aankopen. Het nieuws werd gemeld door Bloomberg News, dat eigen bronnen citeerde.

Vervolgens beloofde de China Securities Regulatory Commission alles in het werk te stellen om de kapitaalmarkt efficiënt te laten functioneren door prijsmanipulatie en ongebruikelijke handelsactiviteiten hard aan te pakken. Ondertussen blijkt Jack Ma, medeoprichter van Alibaba, nadat hij zich terugtrok van het publieke toneel voor de 2020-verkiezing van Beijing, in het laatste kwartaal voor ongeveer $50 miljoen aan aandelen in het bedrijf te hebben gekocht. De publicatie van deze indiscretie droeg bij aan de opleving van het aandeel.

Tot slot kondigde de People's Bank of China woensdag in een ongebruikelijke mededeling aan dat ze de reserveverplichting voor banken begin februari zal verlagen om middelen vrij te maken en de economie te ondersteunen. De verlaging met 0,5% zal de markt voorzien van 1 biljoen yuan aan langetermijnliquiditeit.

"De mix van nieuws heeft een positief effect gehad op de markt, maar het risico is dat het van voorbijgaande aard is", zegt Massimo De Palma, hoofd van het multi asset team bij GAM (Italië) SGR. De hoop is al te vaak de bodem ingeslagen, vooral in het recente verleden. De centrale bank is zich hiervan bewust en heeft enkele uren na de aankondiging nieuwe maatregelen bekendgemaakt om de aanhoudende problemen in de vastgoedsector tegen te gaan, die in de loop der jaren hebben gewogen op de bedrijfsinvesteringen, de banengroei hebben ondermijnd en de consumentenbestedingen hebben afgeremd." Kortom, effectief handelen en het vertrouwen van de markt herstellen lijkt de zoveelste gok van de Chinese autoriteiten.

 

Buy the dip? Alleen voor wie geduld heeft

"Vanuit een beleggingsperspectief biedt de verschuiving naar een duurzamer groeimodel kansen op de lange termijn voor Chinese activa, maar vereist ook een grotere selectiviteit op de korte termijn om de economische vertraging op te vangen", zegt Mortier van Amundi.

Wat aandelen betreft, blijft het Franse beleggingshuis positief: "Waarderingen zijn aantrekkelijk en de risico-rendementsverhouding op lange termijn ziet er aantrekkelijk uit (vooral voor de binnenlandse markt), zelfs als we rekening houden met een nieuwe golf van neerwaartse winstherzieningen in 2024, omdat de consensusverwachtingen voor de winst nog steeds te hoog zijn."

Er zijn er ook die verder weg gaan, zoals Andrew Lapping, chief investment officer van Ranmore Fund Management (een Britse beheermaatschappij waarvan de fondsen niet beschikbaar zijn in Italië). Volgens biedt "de inzinking een gouden kans voor beleggers."

Het is belangrijk om kansen te grijpen als ze zich voordoen, maar het is vaak moeilijk omdat de massa de andere kant op gaat", zegt Lapping. "Er zijn zeker risico's in China, maar er zijn overal risico's en het hangt af van wat er in de koers zit. In het afgelopen jaar is de S&P500 met meer dan 20 procent gestegen, terwijl de Hand Seng met 30 procent is gedaald. Het is niet mogelijk dat de onderliggende bedrijfswaarden zo ver uiteenlopen. Deze underperformance, vooral in de afgelopen maand, heeft ons de kans gegeven om hoogwaardige, goed gekapitaliseerde bedrijven te kopen tegen zeer lage prijzen.

Of je het enthousiasme van Lapping nu deelt of niet, het lijkt op zijn minst logisch om je af te vragen: als de beleggingsindustrie ons tot een paar jaar geleden vertelde dat China de toekomst was, zijn we er dan zeker van dat in deze korte periode alles is veranderd?

Dit is dezelfde vraag die het managementteam van Pharus zichzelf stelt. "China is een aandelenmarkt met bepaalde inherente kenmerken, waar vandaag een veiligheidsmarge voor de belegger is gecreëerd die er twee jaar geleden nog niet was", staat te lezen in een notitie van 25 januari. "Ten eerste is de correctie van -45% (van 2021 tot vandaag, red.) die we nu meemaken een normale correctie die China sinds 2002 elke vier jaar meemaakt", stellen de managers van Pharus. En dan "bevinden we ons vandaag met waarderingen uitgedrukt in koers-winstverhouding op 9,95x, een niveau dat we de afgelopen 10 jaar slechts vier keer hebben gezien. Nogmaals, in 2021, toen de beleggingsindustrie positief was over China, had de koers-winstverhouding een all-time high van 18x bereikt, het dubbele van het huidige niveau."

Kortom, China is niet veel veranderd, het zijn in plaats daarvan de verwachtingen van beleggers die zijn verslechterd. "Op dit moment en tegen deze waarderingen denken we dat China een belegging kan zijn met een ruime veiligheidsmarge," concludeert Pharus' analyse. 

 

Deze ETF's zijn beschikbaar

In de tabel hieronder zetten we 8 ETF's op een rij die hier verkrijgbaar zijn en die voorzien zijn van een Morningstar Medalist Rating:

De tabel laat zien dat sommige Morningstar Medalist Ratings niet positief zijn (Negatief of Neutraal). In feite maakt de aard van de gevolgde indices passieve replicatie over het algemeen minder concurrerend in deze specifieke categorie.

De MSCI China heeft bijvoorbeeld ongeveer 700 aandelen. In de afgelopen tien jaar hebben de verschillende indexaanbieders, en MSCI in het bijzonder, Chinese bedrijven met een notering in de VS toegevoegd (november 2015) en zijn ze in mei 2018 begonnen met het toevoegen van Chinese A-aandelen. In november 2019 voltooide MSCI alle fasen van de inclusie van Chinese A-aandelen (met een inclusiefactor van 20%). Vanaf eind december 2020 sloot de index Chinese militaire bedrijven uit die onder de Amerikaanse uitvoerende order zijn gesanctioneerd. De index is zeer breed, maar is mogelijk te geconcentreerd in bepaalde sectoren (consumentengoederen) of bepaalde namen, zoals Tencent en Alibaba.

Verdere opname van Chinese A-aandelen blijft een punt van discussie. Een grotere opname van deze aandelen zou voordelen (grotere marktrepresentativiteit), maar ook nadelen (risico van front-running door actieve managers) met zich meebrengen voor strategieën die hun belang in Chinese aandelen van het vasteland willen vergroten.

De FTSE China 50 bevat daarentegen geen in New York genoteerde Chinese bedrijven of Chinese A-aandelen die genoteerd zijn aan beurzen op het Chinese vasteland. Gezien het universum (alleen in Hongkong genoteerde Chinese bedrijven) en de selectiecriteria (beperking tot 50 aandelen) heeft deze index een zeer geconcentreerde blootstelling, met de top 10-namen die 60 procent van de activa wegen en een sterkere blootstelling aan financiële instellingen dan het gemiddelde van de categorie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten