Best 5 Sectorfondsen semiconductors: iShares aan kop

In de eerste maanden van 2024 is artificial intelligence wederom het thema dat kleur geeft aan de financiële markten, met chipontwikkelaar Nvidia als meest illustere exponent van de semiconductor-hausse. Hoewel de langetermijnvooruitzichten voor de semiconductor sector florissant ogen dankzij de welhaast onverzadigbare vraag naar AI-chips, is het niet enkel rozengeur en maneschijn.

Jeffrey Schumacher, CFA 25 maart, 2024 | 8:07
Facebook Twitter LinkedIn

Superchip-ontwikkelaar Nvidia straalt in de eerste maanden van 2024 als nooit tevoren. Het overtrof de hooggespannen verwachtingen tijdens de presentatie van de vierde kwartaalcijfers. De uitspraak van CEO Jen-Hsun Huang dat generatieve AI een kantelpunt heeft bereikt en dat de vraag naar de rekenkracht die de chips van Nvidia mogelijk maken toeneemt in alle bedrijven, sectoren en regio’s, bracht beleggers in extase.

Het aandeel Nvidia voegde in één handelsdag 277 miljard dollar toe aan zijn marktkapitalisatie waarmee het en passant Amazon en Alphabet passeerde op de marktwaarde-ranglijst en ook de grens van 2 triljard dollar doorbrak. Dat is een behoorlijk indrukwekkende ontwikkeling voor een onderneming die van origine bekend stond als producent van grafische videokaarten die in spelcomputers gebruikt worden, maar de transformatie naar een sleutelspeler in de AI-race heeft het bedrijf onder beleggers een status aparte gegeven.

De beurskoers van Nvidia, gemeten in dollars, staat year-to date zo’n 85% hoger, na in 2023 al 239% omhoog te zijn gespoten, terwijl de beurskoers ook in 2020 en 2021 meer dan verdubbelde. Alleen in het voor technologie-aandelen gure jaar van 2022 ging de beurskoers onderuit, maar met een halvering van de beurskoers was het verlies ook fors.

Chipsector lift mee op Nvidia

In het kielzog van Nvidia profiteerden ook andere bedrijven in de waardeketen van de honger naar chips. TSMC, AMD en Applied Materials zagen hun beurskoersen allemaal met ongeveer 30% oplopen in het lopende jaar, terwijl ook de Nederlandse trots ASML en ASMI meebewogen op het gunstige sentiment in de sector. BE Semiconductors behoorde aanvankelijk ook tot de uitblinkers, maar de afzwakkende vraag naar chips vanuit de automarkt en twijfel onder klanten om nu al de nieuwste apparatuur van het bedrijf aan te schaffen, zetten de koers onder druk.

Dat onderstreept de cyclische natuur van de chipindustrie en dat ondanks de seculiere AI-meewind, zwaktes in andere segmenten de hooggewaardeerde aandelen kwetsbaar kunnen maken voor (kleine) teleurstellingen.

De Top-5

De top-5 is samengesteld op basis van de beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Technologie die de hoogste blootstelling bieden aan de semiconductor sector en waarvan Morningstar portefeuilledata heeft die niet ouder is dan drie maanden.

Lijstaanvoerder is de iShares MSCI Global Semiconductors ETF, die blootstelling aan de sector biedt door beleggingen in ongeveer 300 bedrijven in de semiconductor-waardeketen. De index wordt gedomineerd door de Amerikaanse spelers, maar ook Taiwan (13%) en Nederland (9,9%) zijn goed vertegenwoordigd. Beurstopper Nvidia heeft met 8,65% de grootste weging in de portefeuille, met kort daarachter posities in AMD, TSMC, ASML en Broadcom. Hoewel de grootste posities veelal fraaie rendementen boekten in het lopende jaar, zijn top-10 holdings Texas Instruments en Intel achterblijvers, waarbij de laatste 15% in het rood noteert.

Op de tweede plaats staat de VanEck Semiconductor ETF, die met 25 posities veel geconcentreerder is dan de ETF van iShares. Nvidia en TSMC hebben hier beide een weging van 10%, maar ook ASML, Broadcom en AMD schurken tegen een dubbelcijferig portefeuillegewicht aan. De 10 grootste posities maken gezamenlijk 75% van de portefeuille uit, waarin de kleinste posities in Skyworks Solutions, Teradyne en Universal Display minder dan 1% van de portefeuille beslaan.

Op plaats drie staat de SPDR MSCI Europe Technology ETF, die vanzelfsprekend niet belegt in de Amerikaanse gangmakers. De portefeuille van de 17 posities tellende ETF belegt in vijf bedrijven uit de semiconductor industrie, waarbij ASML maar liefst een derde van de portefeuille beslaat. De overige blootstelling aan de sector wordt verkregen via Infineon, STMicroelectronics, ASMI, en BE Semiconductors.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten