Morningstar Fund Radar: dit is een van de beste wereldwijde aandelenfondsen

Morningstar komt met een nieuwe wekelijkse rubriek over beleggingsfondsen: de Morningstar Fund Radar. Elke week belichten we een fondscategorie met daarbij een of twee voorbeelden van succesvolle beleggingsfondsen. Deze keer zijn dat wereldwijde aandelenfondsen, waarbij een fonds van Allianz eruit springt.

Jeffrey Schumacher, CFA 08 april, 2024 | 13:48
Facebook Twitter LinkedIn

radar

Het tweede kwartaal trappen we af met de introductie van een vernieuwde rubriek: de Morningstar Fund Radar. In dit wekelijkse artikel, dat de voormalige Top-5 analyse opvolgt, beschouwen de fondsanalisten van Morningstar de gang van zaken in een specifieke beleggingscategorie, waarna één of enkele beleggingsfondsen onder de loep worden genomen waarbij het primaire selectiecriterium de Morningstar Medalist Rating is. Zoals gebruikelijk beginnen we het nieuwe kwartaal met een blik op wereldwijde aandelenfondsen.

De euforie onder beleggers leidde tot een sterke eindsprint in het laatste kwartaal van het beursjaar 2023, waarin de MSCI World index doorsteeg naar een jaarrendement van bijna 20%. Een belangrijke drijfveer was het optimisme over het aantal verwachte renteverlagingen door Amerikaanse en Europese centrale banken, maar deze bekoelde enigszins bij aanvang van 2024. De hoop op aanstaande renteverlagingen vervloog nadat bleek dat de laatste hindernissen om de inflatie in de richting van de gestelde doelen te krijgen moeilijker te nemen waren dan beleggers hadden ingeschat en beleidsmakers de verwachtingen omtrent snelle en rigoureuze rentestappen temperden. De hardnekkige inflatie, geopolitieke spanningen, de vele verkiezingen die op de rol staan voor 2024, en zorgen over de Chinese en Amerikaanse vastgoedmarkt bleken van tijd tot tijd de gemoedsrust van beleggers te drukken.

En toch zetten toonaangevende aandelenindexen in het eerste kwartaal van 2024 recordstanden op de borden. Beleggersvriendelijke hervormingen, historische loongroei, robuuste bedrijfsresultaten, het einde van het deflatietijdperk, een goedkope valuta en het loslaten van het negatieve renteregime maakte van Japan het land van de rijzende beurskoersen. De Nikkei index doorbrak na 34 jaar het iconische record uit 1989 om vervolgens ook de grens van 40.000 punten te slechten. Met een plus van 20% gemeten in euro behoort de Japanse aandelenmarkt tot de uitblinkers in het eerste kwartaal van 2024.

 

Magnificent Seven aanjagers wereldwijde aandelenmarkten

Ondanks dat beursindexen in Europa ook de records verder aanscherpten, ging op het wereldtoneel de meeste aandacht uit naar de beursprestaties van de Amerikaanse aanjagers, de Magnificent Seven. Hoewel, de zeven leiders van 2023 bleken niet allemaal even geweldig te zijn en na het eerste kwartaal van 2024 is de dispersie in rendement binnen de groep aanzienlijk. Zo kende Alphabet een hobbelig kwartaal waarin het zich nog wel wist te herstellen in maart, maar vooral Apple (-5% in euro's) en Tesla (-12,7%) in euro's) konden geen gelijke tred houden met de koplopers in de vermaarde groep.

Smaakmaker Meta verblijdde beleggers met goede resultaten en een dividendsurprise, terwijl Nvidia de onbetwiste beursparel bleef dankzij de niet aflatende vraag naar geheugenchips om de AI-revolutie gaande te houden. In euro’s gemeten heeft het aandeel al een indrukwekkende plus gerealiseerd van 86,7 procent in het lopende jaar tot en met eind maart. Het geeft de euforie weer die heerst onder specifieke segmenten in de markt, waarbij delen van de semiconductor waardeketen beleggers zeer kunnen bekoren.

Elders in de markt vielen ook de rendementsprestaties op binnen de grondstoffensector. Zo zit de olieprijs weer in de lift, heeft de prijs voor een ounce goud een nieuw record bereikt, en schiet de cacaoprijs door het dak. Het zorgt er mede voor dat de ontwikkeling van de inflatie een belangrijk thema zal blijven dat het beleggerssentiment zal beïnvloeden.

 

Allianz in de spotlights

De strategieën die prominent op Morningstar’s radar verschijnen, beschikken naar het kwalitatieve oordeel van de fondsanalisten over een solide beheerteam en een gedegen beleggingsproces, of worden deze kwalificaties toegedicht op basis van een algoritme dat beleggingsfondsen beoordeelt op basis van hetzelfde raamwerk als de fondsanalisten.

We lichten deze week binnen de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd large-cap gemengd één strategie uit dat het mede op basis van de prestaties over het afgelopen kwartaal verdient om in de spotlights te staan.

 

Allianz Best Styles Global Equity 

Het met een Bronze gewaardeerde Allianz Best Styles Global Equity heeft een fraaie start van 2024 achter de rug waarin het ruim 13% rendement realiseerde, waarmee het de MSCI World Index met om en nabij twee procentpunten versloeg. De strategie wordt beheerd door een goed toegerust team van kwantitatieve specialisten die een gedisciplineerde kwantitatieve multifactorbenadering hanteren. Het verdient een People en Process Pillar rating van respectievelijk Average en Above Average.

Deze strategie wordt beheerd door het AllianzGI Systematic Investment Team, dat bestaat uit 18 kwantitatieve specialisten die twee decennia ervaring hebben in multifactorbeleggen. Lead manager Kai Hirschen nam het roer over in april 2022, maar beheert al meer dan tien jaar het institutionele mandaat van de strategie. In augustus 2021 onderging het team een herstructurering, waarbij aparte subteams werden opgericht voor portefeuillebeheer, onderzoek en duurzaamheid.

Naast modelonderhoud, optimalisatie en uitvoering richt de groep zich op onderzoek naar factoren, kwantitatief beleggen, machine learning en kunstmatige intelligentie. De uitbreiding van de middelen van het team door de groei van de activa en de lancering van nieuwe strategieën is prijzenswaardig, maar het team heeft wel het nodige verloop gezien in de afgelopen jaren.

 

Multifactor beleggingsaanpak

De strategie maakt gebruik van een eenvoudige, goed gedefinieerde, kwantitatieve, multifactor beleggingsbenadering die consistent is toegepast in alle marktcycli. Het combineert vijf stijlfactoren: waarde, momentum, herzieningen, groei en kwaliteit voor consistente prestaties. Waarde is de meest benadrukte stijl, gevolgd door momentum en herzieningen.

Een aandelenselectiemechanisme en een portefeuille optimalisatie tool leidt tot een gediversifieerde portefeuille van 350-450 aandelen met een regionale en sectorale blootstelling die niet ver af ligt van het gewicht van de index.

Over het algemeen is het proces goed opgezet, voorspelbaar, ongecompliceerd en heeft het goede resultaten opgeleverd. Over de laatste drie kalenderjaren en in het lopende jaar heeft de strategie de bredere marktindex keer op keer verslagen, vooral dankzij de sterke aandelenselectie in de portefeuille.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten