Apple (AAPL) en Tesla (TSLA) zijn van beurslievelingen afgezakt naar het verdomhoekje. De aandelenkoers van Apple is dit jaar tot dusver met zo'n 9% gedaald na een positief rendement van ongeveer 50% in 2023, terwijl de aandelen Tesla dit jaar bijna 30% zijn gedaald na een rendement van meer dan 100% in het voorgaande jaar. Deze twee bedrijven, die tot de meest gehouden aandelen behoren, lijden aan een vergelijkbare kwaal: afnemende groeivooruitzichten.
Dat betekent dat de Magnificent Seven - een groep van mega-cap technologie-aandelen bestaande uit Apple, Tesla, Alphabet (GOOGL), Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) en Nvidia (NVDA) - niet langer gelijk op gaan.
Het is een grote ommekeer voor twee tech-iconen die een sleutelrol hebben gespeeld in het opstuwen van de algemene beursindexen. Terwijl de aandelenmarkt naar nieuwe hoogtepunten is gestegen, is de prominente positie verschoven naar aandelen die centraal staan in de hausse op het gebied van kunstmatige intelligentie, zoals Nvidia en Microsoft.
Maar voor Jeff Schulze, hoofd economische en marktstrategie bij ClearBridge Investments, is deze divergentie positief voor aandelen in het algemeen.
"Als niet iedereen zich stort op deze vermeende leiders die overal bestand zouden zijn, maar zich in plaats daarvan richt op andere sectoren die zijn achtergebleven in termen van rendement, is dat een heel goed teken dat de zachte landing werkelijkheid wordt en dat er een breder winstherstel komt", zegt hij.
Aandelen Apple en Tesla bleven achter in Q1
Apple, dat goed is voor 5% van de portefeuille van de Morningstar US Market Index, was in het eerste kwartaal verantwoordelijk voor een rem van ongeveer 7% op het totale rendement van die index van 10,2%. Elektrische-autofabrikant Tesla is met een weging van iets minder dan 1% minder zwaar in de index, maar het bedrijf was ook verantwoordelijk voor 4% van de verliezen.
Ondertussen bleven de andere leden van de Magnificent Seven stijgen ondanks de dreiging van langdurigere hoge rentetarieven dankzij de hardnekkig hoge inflatie. AI-grootmacht Nvidia was verantwoordelijk voor 21% van de totale winst van de Amerikaanse markt van 10,2%, terwijl Microsoft goed was voor 7%. Amazon en Meta waren elk goed voor 6%, terwijl Alphabet licht achterbleef met 2%.
Waarom daalt het aandeel Apple?
Aandelenanalist William Kerwin van Morningstar wijst op drie factoren die het aandeel Apple onder druk zetten. Ten eerste heeft het bedrijf te kampen met tegenwind van vertragende groei en dalende verkopen: "Dat is vooral te wijten aan de iPhone, die de motor van het bedrijf blijft." Kerwin wijst in het bijzonder op de concurrentie in China, waar binnenlandse en beter betaalbare alternatieven het marktaandeel van Apple verkleinen. Vorige maand haalde een rapport van Counterpoint Research het nieuws, waaruit bleek dat de verkoop van iPhones in China met 24% was gedaald, en dat deed het aandeel dalen. Wereldwijd vertragen ook de productverversingscycli (hoe vaak consumenten nieuwe iPhones kopen).
Ten tweede heeft Apple te maken met regelgevend toezicht in zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten. Kerwin ziet dit niet als een grote fundamentele tegenwind, maar beleggers reageren nog steeds op negatieve krantenkoppen.
Ten derde is er de factor die andere leden van de Magnificent Seven hoger heeft gestuwd: AI. Terwijl Nvidia, Meta en Microsoft hun aandelen hebben zien stijgen door nieuwe AI-initiatieven, "is er een negatief sentiment omdat [Apple] niets heeft aangekondigd", zegt Kerwin. Analisten speculeren dat er een AI-aankondiging zou kunnen komen tijdens Apple's Worldwide Developers Conference deze zomer.
Apple’s vooruitzichten
Analisten van Morningstar zien het aandeel Apple nog steeds als redelijk gewaardeerd nadat het een groot deel van 2023 overgewaardeerd was. Het aandeel Apple noteert nu rond de $170, vergeleken met Morningstar's Fair Value schatting van $160 per aandeel. "We verwachten dat het een mild tot licht tegenvallend jaar wordt voor Apple," zegt Kerwin. Hij zegt dat een belangrijke AI-aankondiging deze zomer of een terugkeer naar groei voor de iPhone later dit jaar of in 2025 een rally zou kunnen stimuleren.
Waarom daalt het aandeel Tesla?
Het aandeel Tesla heeft dit jaar nog grotere verliezen geleden. Seth Goldstein, aandelenstrateeg bij Morningstar, zegt dat de vertragende leveringsgroei van het bedrijf bijdraagt aan die daling. De autofabrikant rapporteerde deze maand zijn eerste negatieve kwartaalcijfer voor leveringen in vier jaar, een daling die aanzienlijk erger was dan beleggers hadden verwacht. In een persbericht schreef het bedrijf die vertraging toe aan voorbereidingen voor de productie van zijn bijgewerkte Model 3, maar ook aan stilleggingen in zijn fabriek in Berlijn in de nasleep van het conflict in de Rode Zee en een brandstichting.
"Tesla is een aandeel met een hoge groei, wat betekent dat vertragende groeiverwachtingen een buitenproportionele impact kunnen hebben op de prijs. Beleggers deden het aandeel van de hand, omdat ze hun verwachtingen herijken naar een lagere groei in de komende één tot twee jaar."
Goldstein voegt toe dat de bredere bezorgdheid over de vertragende markt voor elektrische voertuigen in het algemeen ook op de aandelen weegt. Een spervuur van negatieve krantenkoppen heeft Tesla ook niet geholpen. Een bericht dat het bedrijf plannen voor een meer betaalbare elektrische auto zou hebben geschrapt, deed de aandelen vorige week instorten.
Tesla’s vooruitzichten
Ondanks de uitdagingen voor Tesla zien analisten van Morningstar het aandeel als redelijk gewaardeerd. Ze kennen het ook een zeer hoge onzekerheidsrating toe. Goldstein zegt dat het bedrijf zou kunnen profiteren van de verschuiving van de focus naar winst naar volumegroei dit jaar. "Hoewel dit misschien heeft geleid tot de daling van de leveringen, willen we zien of de strategie de winst heeft behouden en of de marges in lijn zijn met het vierde kwartaal."