Morningstar Fund Radar: met flexibele obligaties kun je echt alle kanten op

Als je ergens heen kon gaan in obligatie-land, waar zou je dan heen gaan? Met flexibele obligaties liggen er vele mogelijkheden open.

Thomas De Fauw 21 mei, 2024 | 17:06
Facebook Twitter LinkedIn

chart board

Deze week kijken we naar obligatiefondsen die ongehinderd het gehele vastrentende en valuta universum kunnen afspeuren op zoek naar de beste opportuniteiten. Omdat obligaties net als andere type beleggingen een lastige activaklasse kunnen zijn om te voorspellen, kan het een goede keuze zijn om een team van experts te laten beslissen hoe ze een portefeuille moeten positioneren.

Macro-onzekerheid omtrent de rente, monetair beleid of (geo)politiek vormen in theorie een vruchtbare bodem voor deze flexibele obligatiebeleggers, maar de praktijk leert ons dat het weinigen gegeven is om zich van de kudde te onderscheiden. Hoewel alle typen obligaties in deze heterogene groep een zekere mate van flexibiliteit hebben om de portefeuille door de tijd heen aan te passen, kan de mate van risico nemen erg verschillen. Het is dan ook belangrijk dat beleggers eerst achterhalen wat de aanpak, doelen en benchmarks zijn.

Tijdens de vorige officiële meeting hield de Fed het monetair beleid stabiel en zei het eerst betere inflatieprints te moeten zien vooraleer tot renteverlagingen over te gaan. Ondertussen hebben gunstige cijfers in de eurozone de verwachtingen voor een renteverlaging in juni juist versterkt. Als de rente in de VS ‘higher for longer’ blijft, zou dat sommige zwakke emittenten wel eens onder druk kunnen gaan zetten in activaklassen zoals bankleningen of bepaalde delen van de hoogrentende obligatiemarkt. Toch lijken beleggers voorlopig tevreden met hun spreads zolang het recessierisico beperkt blijft en renteverhogingen niet opnieuw op de agenda komen.

 

Go anywhere met obligaties

Maar wat is de waarschijnlijkheid dat we alsnog een opwaartse verrassing in inflatie krijgen en wat als dat zou samengaan met een economische vertraging? Wat te denken van ontwikkelingen in het verre oosten? Het Japanse Ministerie van Financiën greep in op de valutamarkten wanneer de yen verder onder druk kwam te staan. Hoe ver zal het daarin gaan? Allemaal vragen waarover fondsbeheerders zich het hoofd breken en die afwegingen moeten maken tussen korte termijn ontwikkelingen en lange termijn trends.

Wie geen portefeuillebeslissingen, anders dan voor zichzelf, meer hoeft te nemen is obligatie-legende Bill Gross. De voormalige PIMCO topbelegger, die de voorbije jaren meer de media haalde met burenruzies dan analyses, sprak onlangs klare taal over obligaties.
Volgens Gross zijn de dagen waarop we zowel inkomsten als koersstijgingen uit obligaties konden halen voorbij. Anders gezegd, totaal rendement of ‘core-plus’ strategieën zoals het PIMCO Total Return fonds dat hij zelf creëerde in de jaren ‘80 en beheerde tot in 2014, zijn verouderd en beleggers kunnen maar beter ver weg blijven van obligaties.

De 80-jarige ziet hogere rendementen op de 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties in het verschiet omdat de Amerikaanse overheid steeds meer schulden aangaat om de economie te laten groeien. Meer aanbod betekent hogere rentetarieven volgens Gross en die hebben een negatieve invloed op de prijs van bestaande obligaties. Hij gelooft niet in het scenario van 2% tot 3% inflatie en renteverlagingen.

Jeffrey Gundlach, die andere obligatiekoning, is optimistischer dan Gross en verwacht een enkele renteverlaging in de tweede helft van 2024. Volgens de oprichter van DoubleLine is ‘higher for longer’ zonder een renteverhoging een goede omgeving voor beleggers. Volgens Gundlach kan je behoorlijk goede rendementen behalen door te beleggen in vastrentende effecten die niet zo riskant zijn.

 

Dynamisch beheer bij total return fondsen

Hoewel Total Return fondsen zoals die van PIMCO hierboven besproken of Loomis Sayles U.S. Core Plus Bond Fund ook dynamisch beheerd kunnen worden, worden ze door Morningstar in de gediversifieerde, niet de flexibele obligatie categorieën ingedeeld. Deze fondsen beleggen voornamelijk in investment-grade bedrijfs- en staatsobligaties, richten zich niet op een enkele sector, maar hebben wel een valuta focus zoals euro’s of dollars waarbij wordt belegd in EUR/USD obligaties of obligaties die afgedekt zijn voor het valutarisico.

Wereldwijde flexibele obligatiefondsen daarentegen beschikken over de flexibiliteit om in een breed gamma obligaties te beleggen waarbij ze vaak aanzienlijk risico kunnen nemen zoals in hoogrentende of emerging-market obligaties. Deze fondsen kunnen onbeperkt in vreemde valuta handelen als onderdeel van hun beleggingsstrategie en ook op grote schaal gebruik maken van derivaten en long-en shortposities.

 

M&G staat op Morningstar's Fund Radar

De strategieën die prominent op Morningstar’s radar verschijnen, beschikken naar het kwalitatieve oordeel van de fondsanalisten over een sterk beheerteam en een robuust beleggingsproces, of worden deze kwalificaties toegedicht op basis van een algoritme dat beleggingsfondsen beoordeelt op basis van hetzelfde raamwerk. In dit artikel lichten we een fonds toe die voldoet aan deze criteria en gevolgd wordt door Morningstar analisten, maar het de laatste jaren moeilijker had.

Het M&G (Lux) Global Macro Bond fonds beantwoordt aan het profiel van een flexibiel obligatiefonds. De bereidheid en kunde van Jim Leaviss om posities in te nemen over het hele vastrentende universum maken van dit fonds volgens Morningstar analisten een sterke optie voor beleggers, ondanks enkele moeilijke jaren. Vooraleerst heeft de manager deze strategie al sinds oktober 1999 in verschillende iteraties beheerd. Leaviss heeft meer dan 20 jaar ervaring bij het beheren van obligatiefondsen zowel top-down-gerichte wereldwijde staatsobligatiefondsen als bottom-up kredietmandaten. Die combinatie is natuurlijk heel waardevol bij het beheren van deze strategie. Sinds januari 2021 is Eva Sun-Wai co-manager.

Deze ‘go-anywhere’-strategie is de meest flexibele binnen het particuliere obligatieassortiment van M&G maar binnen zijn categorie is het veel minder agressief dan veel concurrenten. Zo is de allocatie naar staatsobligaties uit ontwikkelde markten hoger. Het kan long-short posities innemen op de wereldwijde vastrentende en valutamarkten en kan een negatieve duration positie aanhouden. Leaviss heeft deze flexibiliteit optimaal gebruikt om een waarderingsgedreven en lange termijn portefeuille te bouwen over rente-, krediet-, en valutamarkten.

Hoewel de focus is op lange termijn thema’s kan de manager er actief omheen handelen. Daarbij laat hij zich leiden door zijn visie op de technische aspecten van de markt. De kwaliteit van zijn ideeën en de actieve risicobeheersing hebben hem in staat gesteld waarde toe te voegen in vrijwel alle marktsegmenten. Sinds de omvorming van een belemmerd fund of fund tot een flexibel mondiaal macro fonds in april 2009 wist het fonds zijn Morningstar Global Core Bond categorie index comfortabel te verslaan zowel in absoluut als voor risico gecorrigeerde rendementen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten