Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Dit zijn de beste dividendaandelen van Nederland

Twee sectoren zijn de nieuwe dividendkampioenen die Shell als aloude hoeksteen van de dividendportefeuille van de troon hebben gestoten.

Robert van den Oever 23 mei, 2024 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn

nn logo

Voor beleggers die een regulier inkomen uit hun beleggingen willen genereren, zijn aandelen met een hoog dividendrendement een van de meest voor de hand liggende mogelijkheden. Een stabiele en betrouwbare dividenduitkering levert een continue inkomstenstroom op die los staat van de waan van de dag met zijn soms sterk stijgende en dalende koersbewegingen.

Van oudsher waren olie-aandelen en telecombedrijven bij uitstek de interessante dividendbetalers. Het aandeel Shell (SHELL) was lange tijd de hoeksteen van veel Nederlandse dividendportefeuilles, en veel Nederlandse beleggers hadden ook KPN (KPN) in portefeuille, niet vanwege de koerswinsten, maar vanwege het stabiele dividend dankzij de voorspelbare omzet en winst uit telefoniediensten.

Shell verloor zijn status als dividendkoning begin 2020, toen de oliereus besloot om voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend te verlagen en wel van $0,47 naar $0,16 per aandeel, nadat de winst in het eerste kwartaal van 2020 met 46% was gedaald door de plotseling ingestorte wereldeconomie. Vanaf 2023 is Shell zijn dividend weer geleidelijk gaan verhogen. In de telecomsector tastten krimpende marges en sterk veranderend consumentengedrag met steeds minder bellen de businessmodellen en ook de resultaten aan.

 

Twee nieuwe sectoren als dividendkampioenen

Tegenwoordig zijn banken en verzekeraars de interessantste dividendaandelen geworden. Zij hebben na de coronaperiode een ware comeback gemaakt. Ten tijde van de coronapandemie schrapten veel banken hun dividend onder druk van de nationale en internationale financiele toezichthouders, om daarmee hun kapitaalbuffers op peil te houden.

Toen de pandemie voorbij was en de financiele toezichthouders groen licht gaven aan de banken om opnieuw kapitaal uit te keren nadat ze hun kapitaalratio's structureel verhoogd hadden, werden banken en verzekeraars al snel een van de aantrekkelijkste sectoren voor dividendbeleggers. En dat zien we terug in onderstaande tabel die de 10 aandelen aan Euronext Amsterdam (analyse van volledig aanbod large-, mid- en small-caps) met het hoogste dividendrendement laat zien: verzekeraar NN Group (NN) en ABN Amro bank (ABN) voeren de lijst aan met de hoogste vooruitkijkende dividendrendementen, terwijl ING Groep (INGA) de negende plek bezet.

Uit de tabel komt ook een tweede sector naar voren die aantrekkelijke dividendrendementen biedt: vastgoed. Die staat erom bekend dat bedrijven hun winst per aandeel vaak voor een groot deel, en soms het grootste deel, uitkeren aan hun aandeelhouders. In de lijst vinden we onder meer Midkapper Eurocommercial Properties (ECMPA) en de small-caps Wereldhave (WHA) en Vastned (VASTN). 

Onderstaande tabel is gerangschikt op forward looking dividend yield. Ter vergelijking is een kolom met een dividendrendement over de voorbije 12 maanden opgenomen, waar u de tabel ook op kunt rangschikken:

 

Waarschuwing voor te hoog dividendrendement 

Bij de zoektocht naar een hoog dividendrendement past wel een waarschuwing, die we eerder in deze themaweek over income investing al uitgebreider hebben gegeven; een hoog dividendrendement is alleen interessant als het houdbaar is voor de lange termijn en gestoeld is op een gezonde financiele situatie bij het betreffende bedrijf.

Dividendrendement geeft de verhouding weer tussen dividend per aandeel en de actuele aandelenkoers. Daarbij kan het dividend hoog zijn, maar ook kan de aandelenkoers laag zijn, omdat beleggers twijfels hebben over de resultaten van een bedrijf en de financiele gezondheid in de toekomst. In dat geval is het percentage voor het dividendrendement weliswaar hoog, maar om de verkeerde reden. In zo'n geval ligt het gevaar van dividendverlaging of zelfs helemaal schrappen van het dividend op de loer, zo hebben we uiteengezet in dit artikel:

• De gevaren van een (te) hoog dividendrendement

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ABN AMRO Bank NV NLDR15,03 EUR1,62Rating
Aperam SA28,30 EUR0,28
Eurocommercial Properties NV22,85 EUR-1,93
ING Groep NV15,09 EUR0,77Rating
NEPI Rockcastle NV7,40 EUR0,68
NN Group NV45,84 EUR1,19Rating
Vastned Retail NV Common24,25 EUR-0,41
Wereldhave NV14,04 EUR-0,43

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten