Waarom aandelen tot records stijgen - en waarom dat kan omslaan

Optimisme over de Amerikaanse economie, inflatie en de Fed stimuleert aandelen, maar er blijven risico's.

Sarah Hansen 29 mei, 2024 | 14:21
Facebook Twitter LinkedIn

bolsa de nueva york

De Morningstar US Market Index is dit jaar tot dusver met 11,4% gestegen en met bijna 29% in de afgelopen 12 maanden. Afgezien van een terugval in april heeft de index sinds januari gestaag het ene nieuwe hoogste punt na het andere bereikt.

De S&P 500 Index en de Dow Jones Industrial Average hebben ook nieuwe records gevestigd, waarbij de Dow Jones kortgeleden de mijlpaal van 40.000 punten passeerde.

Analisten zeggen dat een sterke Amerikaanse economie, gematigde inflatie, robuuste bedrijfswinsten en vertrouwen in de Federal Reserve het overkoepelende vertrouwen van beleggers vergroten en aandelenkoersen een opwaartse stimulans geven. Ze waarschuwen echter dat er problemen op de loer kunnen liggen als een van deze factoren uit balans raakt.

 

Prestaties Amerikaanse aandelenmarkt

De Amerikaanse economie blijft groeien

Volgens Michael Arone, hoofdstrateeg beleggingen bij State Street Global Advisors, is de grootste meewind voor aandelen een onverwacht gezonde Amerikaanse economie. Een jaar geleden luidden marktwatchers de noodklok over een mogelijke recessie. Nu is het volle kracht vooruit, zelfs met rentetarieven op het meest restrictieve niveau in decennia.

Chris Zaccarelli, chief investment officer bij Independent Advisor Alliance, schrijft de verrassende kracht an de economie toe aan de consumentenbestedingen en een robuuste arbeidsmarkt. “Die twee factoren samen hebben er echt toe bijgedragen dat de economie uit de recessie is gebleven”, zegt hij.

BBP groei

 

Arone wijst erop dat ondanks een recente vertraging van de groei van het BBP in de afgelopen kwartalen, de schattingen voor de groei in het komende kwartaal rond de 3,6% schommelen. “Dat cijfer zullen we niet halen, maar het is nog steeds een gezonde economische omgeving.”

Analisten van UBS Global Wealth Management maken zich ook geen zorgen over de bescheiden vertraging van de economische activiteit in de VS. In een dinsdag gepubliceerde research note schreef Solita Marcelli, chief investment officer, Americas bij UBS, dat de groei “nog steeds relatief sterk is en waarschijnlijk niet snel zal verslechteren ... Dit is goed nieuws voor risicovolle beleggingen, want een comfortabele zachte landing van de Amerikaanse economie zou de Fed in staat moeten stellen om later dit jaar te beginnen met het verlagen van de rente en tegelijkertijd gezonde bedrijfswinsten te ondersteunen.”

 

Inflatie daalt eindelijk weer

Een groot deel van de stagnatie in het eerste kwartaal van het jaar, en in het bijzonder de daaropvolgende grote terugval in april, was te danken aan de onverwacht hoge inflatiecijfers in januari, februari en maart. Aandelen daalden toen beleggers zich aanpasten aan het idee dat de Fed het beleid in 2024 misschien niet zo veel of zo drastisch zal versoepelen als verwacht.

Inflatie versus kerninflatie

 

Maar nu, met bemoedigende inflatie-data voor april, halen de markten opgelucht adem. “Het feit dat de inflatie terugkeerde naar het dalende traject heeft beleggers zeker aangemoedigd,” zegt Arone.

 

Winstcijfers blijken sterk

Zo'n 90% van de ongeveer 1.300 bedrijven in de Morningstar US Market Index hebben hun resultaten gerapporteerd, waarvan iets minder dan driekwart verrassend positief was. In totaal is de winst van de index tot nu toe met 4,4% gestegen. “Bedrijven blijven recordwinsten boeken,” zegt Zaccarelli.

Deze winsten zijn een belangrijke component van de aandelenprestaties en marktwatchers verwachten meer groei. “Analisten verhogen hun winstverwachtingen, wat enigszins ongebruikelijk is”, zegt Arone. “Meestal verlagen ze die zodat bedrijven gemakkelijk over de lat kunnen stappen.”

Het winstseizoen hielp ook om de gemoederen van beleggers te bedaren over de zorgwekkend geconcentreerde markt, waarin de koerswinsten en de winstgroei toe te schrijven waren aan slechts een paar mega-cap technologienamen zoals Alphabet (GOOGL) en Microsoft (MSFT). Analisten van UBS zien nu een “bemoedigende” trend van bredere winstgroei die “de prestaties van aandelen in de komende maanden zou moeten ondersteunen” als de trend doorzet.

 

Vertrouwen van beleggers in de Fed

Tegenwoordig lijken beleggers de Fed te zien als vriend, niet als vijand. “Er wordt verwacht dat als de economie hapert, de Fed klaar staat om de rente te verlagen,” zegt Arone. Het doel voor de federale rente is een bandbreedte van 5,25%-5,50%. Beleggers zijn het er misschien niet allemaal over eens of dat restrictief genoeg is om de inflatie onder controle te houden, maar er bestaat geen twijfel over dat de centrale bank ruimte heeft om het beleid te versoepelen als een grote schok in de economie (met name de banenmarkt) dat rechtvaardigt.

US Treasuries versus Fed-rente

 

Arone zegt dat beleggers zich niet zoveel zorgen moeten maken over wanneer de Fed eindelijk de eerste verlaging van de versoepelingscyclus zal doorvoeren, of hoeveel verlagingen die cyclus uiteindelijk zal inhouden. Volgens hem is de belangrijkste vraag: “Is de Fed bereid om de rente te verlagen als de economie hapert? Ik denk dat het antwoord een nadrukkelijk ja is. Dat geeft de markten steun in de rug.”

 

Wat kan de bullrun van de markt doen mislukken?

Natuurlijk kunnen dezelfde factoren die de markten nu opstuwen, de aandelenkoersen ook weer laten dalen. Voor Arone is een groot risico dat de centrale bank het beleid te lang op een restrictief niveau houdt. “Ze wachten op meer vertrouwen dat de inflatie richting 2% gaat. Wat gebeurt er als ze te lang wachten? Uiteindelijk denk ik dat zoiets een recessie kan veroorzaken, of het kan iets kapotmaken op de kapitaalmarkten.”

Zaccarelli wijst op de hoge waarderingen als een ander risico. Tot nu toe hebben de sterke winsten van de grootste spelers in de markt ervoor gezorgd dat beleggers bereid zijn om hogere prijzen te accepteren. Maar dat zal niet blijven duren als de Alphabets en Microsofts van de wereld hun doelen beginnen te missen. “Je bent effectief geprijsd voor perfectie, en alles wat daar niet aan voldoet kan een verkoopgolf veroorzaken,” zegt Zaccarelli. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sarah Hansen  is markets reporter bij Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten