Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Vooruitblik op inflatie Eurozone: wat te verwachten voor mei?

Een lichte verhoging van de inflatie wordt verwacht, maar dat zal de plannen van de ECB voor de vergadering van 6 juni waarschijnlijk niet veranderen.

Sara Silano 29 mei, 2024 | 13:20
Facebook Twitter LinkedIn

European Central Bank in Frankfurt

De inflatie in de eurozone bleef in april stabiel op 2,4% gemeten op jaarbasis, in lijn met de verwachtingen van economen. De kerninflatie daalde naar 2,7% op jaarbasis. Wat kunnen we deze week verwachten van de inflatiedata over mei?

De markten kijken naar de inflatiecijfers voor de eurozone die Eurostat op 31 mei om 11.00 uur 's ochtends bekendmaakt, op zoek naar verdere aanwijzingen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in juni zal verlagen.

Volgens de consensusramingen van FactSet zijn de prijzen met 2,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, iets meer dan in maart. De kerninflatie zal naar verwachting stabiel blijven op 2,7%.

“De stijging wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ommekeer in de daling van volatiele posten vorige maand en basiseffecten als gevolg van de invoering van gesubsidieerde Duitse treinkaartjes afgelopen mei”, aldus het Global Credit-team van Algebris Investments in een toelichting op maandag.

Volgens Eurostat leverden diensten in april de grootste bijdrage aan de inflatie op jaarbasis in de eurozone (+1,64 procentpunt, pp), gevolgd door voedsel, alcohol & tabak (+0,55 pp), niet-energetische industriële goederen (+0,23 pp) en energie (-0,04 pp). 

Lichte opleving inflatie is geen reden tot paniek

“Na een geleidelijke daling sinds december zullen sommige beleggers misschien ontzet zijn dat dit cijfer weer stijgt”, zegt Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar, maar hij zegt dat er drie dingen zijn om in gedachten te houden:

• Gezien de vele componenten in de inflatievergelijking is het hoogst ongebruikelijk om een lineaire daling van het cijfer te zien. Kortom, we hebben tot nu toe geluk gehad. Een kleine maandelijkse stijging is geen reden tot paniek. Hoewel er wat aanhoudende zorgen zijn over de diensteninflatie in Europa, is de trend in de inflatie duidelijk neerwaarts;

• Inflation in Europe is running at the lowest rate of any of the large Western economies, a full percentage point lower than in the US, and only 0.4pp off the European Central Bank's targeted level. With more than 90% of economists polled expecting the ECB to cut rates in June, small upward moves in inflation, such as this, are highly unlikely to prevent this; De inflatie in Europa is het laagste van alle grote westerse economieën, een vol procentpunt lager dan in de VS en slechts 0,4 procentpunt lager dan het streefcijfer van de ECB. Nu ruim 90% van de ondervraagde economen verwacht dat de ECB de rente in juni zal verlagen, is het zeer onwaarschijnlijk dat kleine opwaartse bewegingen in de inflatie zoals deze, zo'n stap zullen voorkomen;

• De kerninflatie, de maatstaf waar de kenners zich het meest op richten, is in mei naar verwachting gelijk gebleven op 2,7%. De kerninflatie verwijdert de ruis van volatiele componenten, zoals voedsel- en energieprijzen. Dat de kerninflatie in slechts 12 maanden met de helft is gedaald - en laag blijft - is nog een indicator dat we er goed voor staan. 

 

Wat zal de ECB doen na juni?

De inflatiecijfers van de eurozone zijn van cruciaal belang om te voorspellen wat de volgende stap van de ECB zal zijn na de vergadering van 6 juni, en dan specifiek wanneer ze de rente gaat verlagen.

Een belangrijke aanjager van de inflatie zijn de lonen. De indicator voor de loonontwikkeling, ofwel de negotiated wage tracker van de ECB toonde een stijging van 4,5% in het vierde kwartaal van 2023 naar 4,7% op jaarbasis in het eerste kwartaal. De gegevens versloegen de verwachtingen van analisten. “De verrassing werd veroorzaakt door grote bonusbetalingen in Duitsland, die een steeds belangrijker onderdeel vormen van de Duitse loonafspraken en daarom niet volledig kunnen worden verdisconteerd”, aldus de notitie van Algebris Investments.

Op het eigen blog verklaarde de ECB dat “de loonstijging in 2024 naar verwachting hoog zal blijven en een hobbelig profiel zal vertonen”. Volgens Algebris Investments “bemoeilijkt dit de vooruitzichten op snelle verlagingen door de ECB”. Economen stellen hun prognoses voor renteverlagingen inderdaad bij.

“De ECB zal in juni beginnen met het verlagen van de rente, gezien het zeer hoge niveau van de rente op dit moment”, zegt Tomasz Wieladek, hoofdeconoom voor Europa bij T. Rowe Price, die ook verwacht dat de ECB juli zal overslaan en dit jaar nog twee of drie keer zal verlagen. 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten