Morningstar Fund Radar: dividendbeleggen is veranderd

Groeibedrijven zijn in beeld gekomen bij dividendbeleggen, waaronder de technologiereuzen.

Jeffrey Schumacher, CFA 03 juni, 2024 | 10:54
Facebook Twitter LinkedIn

coins piggy bank

Dividendfondsen beleggen traditioneel in aandelen met een relatief hoog en betrouwbaar dividend. Dit zijn vaak bedrijven die een hoge kasstroom genereren, een gedegen marktpositie hebben en beschikken over een gezonde balans. Deze robuuste dividendbetalers kunnen vaak geïdentificeerd worden in defensieve sectoren zoals consumentengoederen, nutsbedrijven en gezondheidszorg.

Ook meer cyclische sectoren waarin hoge kasstromen worden gegenereerd, zoals de olie-industrie en banken, vinden we vaak terug in dividendportefeuilles. Hoewel de kernprincipes van dividendbeleggen nog onveranderd van kracht zijn en dit type dividendaandelen nog vaak de hoeksteen vormen van menig dividendportefeuille, is ook deze beleggingsstijl door de jaren heen geëvolueerd.

Door de jaren heen zijn dividendfondsen ruimdenkender geworden in hun beleggingsbeleid. Waar strategieën zich doorgaans richtte op de traditionele dividendsectoren waar relatief hoge dividendrendementen de norm waren - zoals energie, banken en nutsbedrijven – heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar een focus op bedrijven die een laag dividendrendement bieden maar wel potentieel hebben om het dividend sterk te laten groeien.

Daardoor kwamen er meer kwaliteitsgroei bedrijven op de radar van dividendbeleggers, en behoort dividendbeleggen niet meer exclusief toe aan de school der waardebeleggers. Wie een blik werpt op de classificatie van wereldwijde dividendfondsen in de Morningstar Style Box zal zien dat er fondsen zijn die niet meer binnen de waardekolom manoeuvreren maar zijn opgeschoven naar de kolom gemengd. Ook dividendfondsen met een ESG-overlay hebben de neiging om een sterker groeikarakter te tonen omdat waardesectoren zoals tabak, energie en mijnbouw doorgaans buiten het belegbare universum vallen.

 

Dividendverrassingen bij tech-aandelen

Een ander aspect dat invloed kan hebben op het beleggingsuniversum voor dividendstrategieën zijn dividendinitiaties, en daar zaten dit jaar al een aantal interessante verrassingen tussen. Na jarenlang voor miljarden aan aandelen te hebben ingekocht, kondigde Meta in februari aan ook dividend te gaan uitkeren aan aandeelhouders. Het verraste en verblijdde beleggers, die het aandeel beloonde met een fraaie koerssprong.

Hoewel het dividend zeer bescheiden blijft met een dividendrendement van ongeveer 0,5%, ligt het niet ver af van wat bijvoorbeeld Microsoft en Apple bieden die we al vaker in dividendportefeuilles signaleerden. Ook Alphabet en Salesforce betaalden in de eerste maanden van 2024 hun eerste dividend. Daarmee vereist het continu veranderende beleggingsuniversum een aanpak die gedisciplineerd moet zijn, maar niet te restrictief. Voor deze editie van de Morningstar Fund Radar hebben we een dividendstrategie geselecteerd die aan dat profiel lijkt te voldoen.

De strategieën die prominent op Morningstar’s radar verschijnen beschikken naar het kwalitatieve oordeel van de fondsanalisten over een solide beheerteam en een gedegen beleggingsproces, of worden deze kwalificaties toegedicht op basis van een algoritme dat beleggingsfondsen beoordeelt op basis van hetzelfde raamwerk als de fondsanalisten. In deze editie lichten we een fonds dat voldoet aan deze criteria binnen de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Dividend.

 

JPM Global Dividend staat op de radar

Het fonds dat we hebben geselecteerd wordt momenteel nog niet door de analisten van Morningstar kwalitatief beoordeeld, maar staat wel prominent op onze radar. JPM Global Dividend heeft een plaats verdiend op de Morningstar Prospect List, wat betekent dat het fonds nauwgezet wordt gemonitord om te bezien of het in aanmerking kan komen voor een kwalitatieve beoordeling. Het algoritme dat op dit moment de pijlerscores voor People en Process toekent ziet in ieder geval positieve aanknopingspunten, getuige de Above Average ratings op beide pijlers, resulterend in een Morningstar Medalist Rating van Silver voor de C (Acc) EUR fondsklasse.

De strategie wordt beheerd door drie fondsbeheerders waarvan veteraan Helge Skibeli de langstzittende is. In maart 2018 nam hij de teugels in handen, een jaar later gevolgd door Sam Whiterow, terwijl Michael Rossi zich in februari 2023 bij het duo voegde. Skibeli heeft een lange staat van dienst bij JP Morgan en heeft in zijn 33 jaar bij het bedrijf diverse senior posities bekleed, onder andere als het wereldwijde hoofd voor aandelenresearch voor ontwikkelde markten. In 2017 werd hij CIO en hoofd van het team dat drie wereldwijde beleggingsfondsen beheert, waaronder dit dividendfonds. De fondsen beleggen allemaal volgens dezelfde basisprincipes, maar het belegbare universum is voor het dividendfonds afgebakend. Skibeli’s rol als CIO betekent dat hij zijn tijd verdeelt over het beheer van de drie strategieën, hoewel hij wel bij alle beleggingsbeslissingen betrokken is.

Whiterow en Rossi zijn volledig toegewijd aan de dividendstrategie. Whiterow is sinds de start van zijn carrière in 2008 werkzaam voor JP Morgan, en heeft na zijn rol als olie & gas analist ervaring als beheerder opgedaan als co-lead portefeuille manager voor het Global Unconstrained Equity fonds. Rossi heeft zes jaar ervaring in de beleggingsindustrie. Het team leunt op het omvangrijke researchapparaat van JP Morgan, dat zorg draagt voor de fundamentele analyse voor zo’n 1.700 bedrijven die belegbaar zijn voor dit fonds.

Het fundament van de strategie rust op een aantal beproefde concepten die ook elders binnen JP Morgan met succes worden toegepast, zij het met enkele aanpassingen vanwege het dividendmandaat. Het proces oogt daarmee robuust, goed gestructureerd en herhaalbaar. De eensgezindheid in de bottom-up aanpak en de fundamentele filosofie die de basis vormt waarop bedrijven worden beoordeeld en aandelen worden gewaardeerd wekt eveneens vertrouwen.

De beheerders combineren een kern van zogenaamde dividend compounders met aandelen die een hoog dividendgroeipercentage bieden en die een hoog dividendrendement kunnen voorleggen, waarbij waarderingsverschillen de allocatie bepalen. De portefeuillebeheerders selecteren 40-90 aandelen om een portefeuille samen te stellen waarin kwaliteitsbedrijven overwogen zijn. Het flexibele karakter van het mandaat stelt het team in staat om naast traditionele dividendbetalers ook minder voor de hand liggende namen in de portefeuille op te nemen, zoals Meta Platforms (META), ASML (ASML) en Novo Nordisk (NOVO B).

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten