Morningstar Fund Radar: emerging-market obligatiefonds voor de lange termijn

Obligaties uitgegeven door enkele van de armste landen ter wereld kenden ondanks de hoge rente in de VS een prima begin van 2024.

Thomas De Fauw 10 juni, 2024 | 8:58
Facebook Twitter LinkedIn

Over de eerste vijf maanden van 2024 liet de JPMorgan EMBI Global Diversified index een rendement van 3,5 procent in euro zien, beter dan brede obligatie indices van meer ontwikkelde markten. Vermoedelijke drijfveer achter de winsten is de sterker dan verwachte wereldeconomie, terwijl hogere grondstoffenprijzen ten goede komen aan exportlanden zoals Nigeria.

Toch is de veerkracht opmerkelijk, want hoge rendementen voor obligaties in de VS en Europa leiden meestal tot problemen in ontwikkelingslanden, omdat beleggers, aangetrokken door verbeterde rendementen dichter bij huis, hun kapitaal terughalen. En inderdaad, Morningstar data toont aan dat Europese beleggers over de eerste vier maanden van dit jaar bijna €807 miljoen uit de wereldwijde emerging market obligatie fondsen trokken, en dat terwijl de instroom naar obligatiefondsen in het algemeen bijna €110 miljard bedroeg.

Minder succesvol tot dusver dit jaar zijn obligaties uit opkomende landen in lokale valuta. Meer nog, over de laatste 10 jaar bleef het jaarlijks rendement van 1,6 procent gemeten in euro voor de JPM GBI-EM Global Diversified Index ver beneden de 5 procent voor de JPM EMBI Global Diversified index. Dit is vooral een valuta-effect dat wordt gedreven door een sterke Amerikaanse dollar. In de begin jaren 2000, toen de dollar verzwakte, was de situatie anders en deden obligaties in lokale valuta het uitstekend. Beleggers in obligaties gedenomineerd in US dollars of andere harde valuta zijn minder bezorgd om wisselkoersfluctuaties maar zoeken vooral compensatie voor het hoger kredietrisico.

De JPM EMBI Global Diversified is de meest gebruikte benchmark voor obligaties uitgegeven door opkomende landen in vreemde valuta. Vaak betreft het hier kleinere en minder ontwikkelde landen die niet capabel zijn om (genoeg) staatsobligaties uit te geven in hun lokale munt. De obligaties uitgegeven in ringgits, reaal, rand enzovoort voorzien nu veruit het grootste deel van de leenbehoeften van ontwikkelingslanden dankzij verbeterde fundamentele en economische factoren, de opkomst van lokale institutionele marktspelers alsook buitenlandse participatie.

Die laatste heeft het voordeel dat het financiering verschaft, de liquiditeit vergroot en de kortetermijnleningen in vreemde valuta, een belangrijke aanjager van eerdere crisissen in de jaren '80 en '90, helpt terugdringen. Het uitgeven van schulden in vreemde valuta stelt een land immers bloot aan wisselkoersrisico’s, want als de lokale munt in waarde daalt, wordt het afbetalen van de internationale schulden duurder.

 

Venezuela heeft een schuldprobleem

Een land dat wel vaker de media haalt en dollarobligaties in omloop heeft, is Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land zit al langer in een sukkelstraatje met wanbetalingen, torenhoge inflatie, en sancties. Veel mensen zien het als een verloren zaak, want de omvang van de schuldproblemen is enorm. Toch zijn er andere die nog steeds de hoop koesteren voor een oplossing, want het land beschikt immers over grote oliereserves. Hoewel de obligaties in default zijn, speculeren sommige beleggers op een schuldherstructurering.

Een eerste stap is daarbij gezet want Venezolaanse obligaties werden in april weer onderdeel van de JPM EMBI Global Diversified index, nadat de Amerikaanse sancties op hun handel in de secundaire markt in oktober werden opgeheven. Dit zet mogelijk de deur open voor Venezuela om opnieuw internationaal geld op te halen. De benchmark bestaat uit een lange lijst met landen waaronder investment-grade emittenten zoals Koeweit (A+), Uruguay (BBB+), Filipijnen (BBB+), Roemenië (BBB-), en Kazakhstan (BBB-) maar ook die met een junk status zoals Turkije (B+), Angola (B-), Kenya (B), Oman (BB+), Pakistan (CCC+), en Argentinië (CCC).

 

Neuberger Berman op Morningstar’s Fund Radar

De strategieën die prominent op Morningstar’s radar verschijnen, beschikken naar het kwalitatieve oordeel van de fondsanalisten over een sterk beheerteam en een robuust beleggingsproces, of worden deze kwalificaties toegedicht op basis van een algoritme dat beleggingsfondsen beoordeelt op basis van hetzelfde raamwerk. In dit artikel lichten we een fonds toe dat voldoet aan deze criteria en van de Morningstar analisten de hoogste onderscheiding krijgt.

Neuberger Berman Emerging Market Debt – Hard Currency is een uitstekende keuze voor beleggers op zoek naar langdurige blootstelling aan obligaties uit opkomende markten en die daarbij de lokale wisselkoersrisico’s willen beperken. De strategie onderscheidt zich door de expertise van het team op het gebied van landenselectie, waarbij vooral de minder verhandelde hoogrentende obligaties doorheen de jaren positief hebben bijgedragen aan de prestaties.

Ervaren beheerteam
Deze strategie wordt geleid door Bart van der Made, een industrieveteraan met bijna 30 jaar aan beleggingservaring. Hij staat al aan het roer van dit fonds sinds de oprichting in 2013 en wordt ondersteund door Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta waarmee hij al meer dan 20 jaar samenwerkt. Voordat ze overstapten naar Neuberger Berman, beheerde het drietal meer dan 12 jaar lang een identieke strategie voor hun voormalige werkgever ING Investment Management met indrukwekkende resultaten. Van der Made, Drijkoningen en Urquieta worden nu ondersteund door een negenkoppige groep economen, strategen, handelaren en een kwantitatieve analist allen gespecialiseerd in emerging-market obligaties in vreemde valuta. De stabiliteit van dit team is opvallend, want in de laatste 10 jaar is slechts één lid vertrokken.

Consistente beleggingsaanpak
Het beleggingsproces is vooral afhankelijk van bottom-up landenselectie waarbij top-down bètabeheer een secundaire rol speelt. De aanpak is consistent gebleven sinds het team in 2000 begon samen te werken en de beheerders streven ernaar om jaarlijks ongeveer 1% -2% beter te presteren dan de JPMorgan EMBI Diversified Index. Van der Made en zijn team proberen het rendement niet te maximaliseren door obligaties in lokale valuta te kopen of directe blootstelling aan valuta’s van opkomende markten te nemen. Hoewel ze wel beleggen in bedrijfsobligaties uit opkomende markten (tot 15% van de activa), ligt de focus vooral op ondergewaardeerde schulden in minder bekende hoeken van de markt. Een duidelijk voorbeeld daarbij zijn de recente aanzienlijke belangen in obligaties van emittenten van lagere beleggingskwaliteit zoals Ivoorkust of El Salvador.

Daarbij schuwt het team het risico op periodes van ondermaatse prestaties niet. Na een moeilijke periode kende het fonds in 2023 en het eerste kwartaal van 2024 een sterk herstel en de overweging in hoogrentende staatsobligaties van onder meer El Salvador, Argentinië en Sri Lanka hielpen het fonds de benchmark voor te blijven.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten