Zo kun je beleggen in duurzame palmoliebedrijven

VIDEO - Ruby Jeng legt uit hoe palmoliebedrijven interessante beleggingskansen kunnen bieden, maar let op voor ESG-risico's.

Johanna Englundh 20 juni, 2024 | 8:22
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Welkom bij Morningstar. Investeren in palmoliebedrijven kan een controversieel onderwerp zijn vanwege de link van de industrie met milieuonvriendelijke praktijken, waarbij de palmolieteelt in verband wordt gebracht met ontbossing, landerosie en de uitstoot van broeikasgassen. Het kan echter ook kansen bieden voor positieve verandering. En aangezien palmolie bijna 50% uitmaakt van de verpakte producten die we in de supermarkt vinden, is het zeker een interessant gebied voor beleggers om nader te bekijken. Ruby Jeng is bij mij om hierover te praten. Zij is Senior Analyst for Stewardship bij Morningstar Sustainalytics.

Fijn dat je er bent, Ruby. Laten we beginnen met het feit dat ik denk dat de gedachten van beleggers snel naar een negatieve kant doorslaan als palmolie ter sprake komt. Wat is jouw kijk op de industrie en haar uitdagingen?

Ruby Jeng: Ja. Allereerst wil ik het belang van de palmolie-industrie benadrukken. Zoals je al zei, bevat 50% van onze producten in de supermarkt palmolie. Dat laat de veelzijdige eigenschappen van dit product zien. Bovendien kan de palmolieproductie heel efficiënt zijn. Elke hectare land kan bijvoorbeeld 0,7 ton zonnebloemolie produceren. Hetzelfde land kan 5 keer zoveel palmolie produceren. De palmolieproductie kan dus heel duurzaam en efficiënt zijn als we de risico's goed beheren.

En het is onmiskenbaar dat de palmolie-industrie de afgelopen decennia onder de loep is genomen door verschillende belanghebbenden, zoals NGO's, academici, burgergroeperingen en andere verantwoordelijke investeerders. De belangrijkste reden hiervoor is dat de productie van palmolie in verband kan worden gebracht met of een grote neiging kan hebben tot een aantal nadelige gevolgen voor het milieu en de maatschappij. Bijvoorbeeld ontbossing, die ook gepaard gaat met verlies van biodiversiteit en negatieve gevolgen voor het milieu. En aan de sociale kant waren er enkele gevechten tegen bosarbeid en slechte arbeidsomstandigheden in de hele toeleveringsketen. Kort samengevat kan de productie van palmolie dus alleen duurzaam en efficiënt zijn als we beschikken over een robuuste strategie en een goed beheer in de hele toeleveringsketen. 

Englundh: En Indonesië en Maleisië zijn goed voor meer dan 85% van de wereldwijde aanvoer van palmolie. Ik weet dat u in dit deel van de wereld bent geweest om een aantal van deze bedrijven te bezoeken. En toen u daar was, zag u toen de bereidheid om over te stappen op duurzamere praktijken? 

Jeng: Ja, zeker. Eerder dit jaar ben ik ongeveer anderhalve week in Maleisië en Singapore geweest om samen met een aantal van onze investeerders een aantal palmoliebedrijven en hun plantages te bezoeken en ook aanverwante NGO's. We zien dus dat er wel degelijk bereidheid is om te veranderen naar een duurzamere bedrijfsvoering. We zien dus verbeteringen in het hele landschap en niet alleen ik zeg dit, maar ook volgens enkele andere onderzoeksinstituten zien we bijvoorbeeld dat het verlies aan primair bos in Maleisië historisch laag is en dat er ook enige verbetering is op het gebied van bosarbeid. Over het algemeen zien we dus verbeteringen in het hele landschap en misschien ook een beetje over de engagementreis die ik eerder dit jaar heb gemaakt. Het doel van deze reis was niet alleen om het vertrouwen en de relatie op te bouwen met de palmoliebedrijven waar we al mee samenwerkten, maar ook om echt te begrijpen met wat voor trends, kansen en uitdagingen ze op dit moment te maken hebben in deze sector.

Englundh: Ja. Kunt u enkele voorbeelden geven van goede praktijken die u hebt gezien? 

Jeng: Ja. Een van de bedrijven die we deze keer hebben bezocht heet Sime Darby Plantation. We zijn al meer dan vijf jaar met hen in gesprek en we zien dat er in die vijf jaar verbeteringen zijn doorgevoerd op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. Om maar een paar voorbeelden te noemen: vorig jaar, begin vorig jaar, hebben de Verenigde Staten het verbod op hun producten opgeheven vanwege de bevindingen over bosarbeid. Dat betekent dus dat Sime Darby Plantation veel heeft verbeterd op het gebied van arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen en de arbeidsomstandigheden. Dat betekent dus ook dat Sime Darby Plantation zijn product weer kan importeren naar de Amerikaanse markt.

En nog iets dat ik wil noemen is dat ze eind vorig jaar ook hun klimaatdoelstelling hebben laten verifiëren door wetenschappelijk onderbouwde doelinitiatieven. Dus dat betekent ook dat het een grote mijlpaal is voor hun klimaatreis en dat hun klimaatdoelen nu niet alleen wetenschappelijk zijn onderbouwd, maar ook rekening houden met de bosgrond en landbouwgerelateerde richtlijnen van wetenschappelijk onderbouwde doelinitiatieven. Ze zijn dus goed op weg naar 1,5 graad in 2050.

Englundh: Wat is volgens u voor beleggers het belangrijkste om op te letten bij het investeren in palmoliebedrijven? 

Jeng: Ja. Beleggers moeten zeker weten dat het bedrijf in staat is om hun materiële ESG-risico's te beheersen. Hoe doe je dat? Je kunt zeker kijken naar hun openbare informatie om te zien of ze een robuuste strategie en inzet hebben en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze hun prestaties goed monitoren en op het juiste spoor zitten om hun inzet te realiseren. En ten tweede, als beleggers zich nog steeds zorgen maken, twijfels hebben over de prestaties van het bedrijf, kunnen ze zeker een transparante dialoog aangaan met het bedrijf om het bedrijf te laten zien dat wij als beleggers ons zorgen maken over deze kwestie en dat we willen dat u de kwestie op de juiste manier aanpakt. Want al met al willen wij als investeerders niet dat ons geld een negatieve impact heeft op de maatschappij, de mensen en het milieu. Dus investeerders, voordat ze geld in andermans zakken stoppen, moeten er zeker van zijn dat ze goede en duurzame praktijken in hun routekaart hebben staan.

Englundh: Dank u wel dat u vandaag bij ons was, Ruby. en tot de volgende keer ben ik Johanna Englundh voor Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten