Zeven veelbelovende duurzame beleggingsfondsen

De fondsanalisten van Morningstar hebben zeven duurzame fondsen op hun radar die zich onderscheiden en we bespreken er drie.

Jeffrey Schumacher, CFA 25 juni, 2024 | 0:13
Facebook Twitter LinkedIn

radar

De fondsanalisten van Morningstar monitoren het grote beleggingsfondsuniversum doorlopend om nieuwe, kansrijke strategieën te identificeren. Dit keer hebben ze het fondsenlandschap bekeken door een duurzaamheidslens waarbij zeven beleggingsstrategieën zijn geselecteerd die zich in hun beleggingsaanpak onderscheiden door de integratie van milieu-, sociale en bestuurlijke factoren.

Deze zogenaamde Morningstar Prospects worden nog niet door de fondsanalisten aan een kwalitatieve analyse onderworpen, maar het zijn wel strategieën die nauwgezet worden gevolgd om hun potentieel te beoordelen, en die ook een plek op de radar van beleggers verdienen. We lichten er drie uit.

 

Robeco Multi Asset Sustainable
De Robeco Multi Asset Sustainable fondsenrange bestaat uit drie strategieën met verschillende risicoprofielen en unieke kenmerken. Robeco Sustainable Income Allocation streeft naar stabiele inkomsten, Robeco Sustainable Diversified Allocation belegt een groot deel van de aandelenallocatie in impactstrategieën en Robeco Sustainable Dynamic Allocation heeft een aanzienlijke blootstelling aan Robeco's thematische strategieën.

De allocatiebeslissingen worden genomen door het duurzame multi-asset solutions team onder leiding van de ervaren Colin Graham, terwijl de onderliggende strategieën allemaal worden beheerd door in-house asset-class specialisten, van wie velen positief worden beoordeeld door de Morningstar analisten. Deze samenstelling van kwantitatieve, fundamentele en thematische managers draagt bij aan een gediversifieerde stroom van rendementen.

Robeco heeft zijn multi-asset capaciteiten in de loop der jaren versterkt door Graham, Aliki Rouffiac en bedrijfsveteraan Arnout van Rijn in 2022 aan te trekken. Morningstar beschouwt Robeco’s duurzaamheidsteam als een van de meest indrukwekkende in de sector. Robeco’s vijfjarige rendementsprognoses helpen bij het bepalen van de strategische assetallocatie, waarna het team tactische aanpassingen maakt op basis van een combinatie van kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren. Een positieve ontwikkeling is de recente overstap van een fund-of-fund concept naar een portefeuille die direct in posities uit de onderliggende strategieën belegt, waardoor er indien gewenst meer maatwerk mogelijk is.

 

DPAM B Equities Europe Small Caps Sustainable
De belangrijkste troef van deze strategie is hoofdbeheerder Bart Geukens, die al sinds 2005 aan het roer staat. Zijn directe ondersteuning voor deze strategie is beperkt tot één comanager, die pas in januari 2022 is toegetreden, maar het duo kan rekenen op verdere ondersteuning van andere aandelenteams binnen het bedrijf.

De aanpak kan het best worden omschreven als een op kwaliteit gefocuste growth at reasonable price benadering. Het proces is volledig bottom-up en de sectorallocaties zijn het resultaat van aandelenselectie, aangezien er geen formele richtlijnen zijn voor het samenstellen van de portefeuille. De portefeuille heeft een consistente neiging tot groei en de marktkapitalisatie zal over het algemeen schommelen tussen middelgrote en kleine kapitalisaties. De benadering is echt gericht op de lange termijn en dit wordt geïllustreerd door het lage verloop in de portefeuille.

 

Pictet-Clean Energy Transition
Xavier Chollet staat al sinds 2011 aan het roer van Pictet-Clean Energy Transition en is daarmee een van de fondsbeheerders met de meeste ervaring binnen de Morningstar categorie aandelen sector alternatieve energie. Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het waarborgen van de continuïteit in de strategie, want tijdens zijn dienstverband is er verloop geweest binnen zijn ondersteunende team. Dit team is onlangs echter versterkt en per mei 2024 telt het vier portefeuillebeheerders, waardoor het nu een van de beter uitgeruste teams is.

Deze strategie maakt gebruik van hetzelfde beproefde, goed gestructureerde en herhaalbare bottom-up proces als alle andere thematische strategieën van Pictet. Het is een verstandige aanpak die voldoende diepgaand onderzoek garandeert, en de uitvoering is zeer consistent gebleken. De managers beleggen met overtuiging waardoor de portefeuille doorgaans meer geconcentreerd is dan andere strategieën in de categorie. Het proces en de accenten die worden gelegd bij de aandelenselectie leiden tot een onderscheidende portefeuille waarbij liquide large-caps domineren, terwijl we bij categoriegenoten vaak een grotere allocatie naar small caps zien.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten