Morningstar Fund Radar: Europese high yield obligatiefondsen

De spread op hoogrentende obligaties daalt verder en emittenten maken daar handig gebruik van.

Thomas De Fauw 01 juli, 2024 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

In mei werden de spreads op de Europese hoogrentende obligatiemarkt opnieuw kleiner en sinds eind oktober daalde die al met meer dan 150 basispunten naar 329 basispunten per eind mei, voor een effectief rendement van 6,1% voor de ICE BofA Euro High Yield Index. De spread op BB obligaties bedroeg eind vorige maand rond de 200 basispunten versus 420 voor B-rated obligaties en boven de 1,300 basispunten voor de meest risicovolle CCC en lager beoordeelde obligaties.

De spreaddaling is vooral gedreven door solide bedrijfswinsten en de honger onder Europese beleggers om te investeren in deze activaklasse. De netto instroom over de eerste vijf maanden van dit jaar bedroeg 3,5 miljard euro (5,5 miljard euro over de laatste 12 maanden). De primaire markt is zeer actief en er blijft volgens DWS’ Europese high yield team veel vraag naar nieuwe uitgiften, waardoor bedrijven ook proactief kunnen inspelen op hun toekomstige herfinancieringsbehoeften. Zowel nieuwe als uitgiftes ter herfinanciering worden vlot geabsorbeerd.

Daarnaast is er volgens Bank of America over de eerste vijf maanden van dit jaar voor ruim 22,7 miljard euro aan CLOs uitgegeven in Europa. CLOs verwerven verschillende leningen, doorgaans uitgegeven door bedrijven met een lagere kredietrating en verpakken die vervolgens in aparte categorieën om ze dan aan investeerders te verkopen. Ze kregen een slechte reputatie ten tijde van de wereldwijde financiële crisis in 2008 maar zijn inmiddels weer in de gunst bij beleggers.

Het gemiddelde fonds binnen de Europese hoogrentende obligatiecategorie wist een year to date rendement van 2,1 procent in euro voor te leggen. Daarbij bleef het echter achter bij de wereldwijde hoogrentende obligatiefondsen die deels gedreven door een sterke US dollar tot dusver 3,6 procent stegen. De voorbije 10 jaar werd gemiddeld jaarlijks 3,1 procentpunt meer rendement gehaald in Amerikaanse hoogrentende obligaties.

 

Actief beheer loont vaker

Hoewel hoogrentende obligatiemarkten net als andere vastrentende markten onderhevig zijn aan macro-economische en beleidsmatige factoren, wordt ze vaak gedomineerd door bedrijfs- of sectorspecifieke ontwikkelingen. Deze verhalen benadrukken volgens actieve beheerders hoe cruciaal actieve effectenselectie binnen dit universum is.
De waarschijnlijkheid dat een fonds blijft voortbestaan, hangt nauw samen met het succespercentage. De reden waarom de meeste actieve fondsen mislukken is omdat de actieve fondsen voortijdig de deuren sluiten, vaak omwille van ondermaatse prestaties in vergelijking met hun directe concurrenten.

Morningstar data tonen aan dat actief beheerde fondsen binnen de EUR high yield categorie meer kans maken hun passieve concurrenten te verslaan dan veel andere fondscategorieën. Onze Active Passive Barometer van eind 2023 duidt aan dat zo’n 60% van alle actief beheerde Europese hoogrentende obligatiefondsen vorig jaar beter presteerden dan het passieve alternatief. Hoewel de succes ratio over vijf en 10 jaar terugvalt naar respectievelijk 40% en 36% blijft het percentage aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld Europa ex-VK aandelen met 21% of de Europese large cap blend en growth categorieën die een succes ratio van respectievelijk 9% en 12% hebben over de laatste 10 jaar.

 

Robeco op Morningstar’s Fund Radar

De strategieën die prominent op Morningstar’s radar verschijnen, beschikken naar het kwalitatieve oordeel van de fondsanalisten over een sterk beheerteam en een robuust beleggingsproces, of worden deze kwalificaties toegedicht op basis van een algoritme dat beleggingsfondsen beoordeelt op basis van hetzelfde raamwerk. In dit artikel lichten we een fonds toe dat voldoet aan deze criteria en van de Morningstar analisten de hoogste onderscheiding krijgt voor zowel het team en beleggingsproces wat resulteert in een Morningstar Medalist Rating van Gold.

Robeco European High Yield Bonds is een uitstekende keuze voor beleggers die in Europese hoogrentende obligaties willen beleggen. Dit fonds kan solide lange termijn prestaties voorleggen waarbij het over de laatste 10 en 15 jaar eindigend in mei 2024 in het bovenste kwartiel van haar Europees hoogrentende obligaties categorie eindigde. Dat is deels te danken aan de eerder voorzichtige benadering en de voorkeur voor emittenten van hogere kwaliteit.

Topteam
Hoofdbeheerders Roeland Moraal en Sander Bus waken al sinds 2005 over deze portefeuille (hoewel Bus in 2017 formeel in het beheerteam werd opgenomen), maar dat weerhield Robeco er niet van naar de toekomst te kijken. In oktober 2023 voegde het Rotterdamse fondshuis Christiaan Lever en Daniel de Koning toe aan het beheerteam. Alle vier de managers nemen deel aan top-down macro en bottom-up selectiegesprekken maar Bus en Moraal blijven eindverantwoordelijk voor de positionering en prestaties. De beheerders kunnen leunen op een ervaren team van 21 kredietanalisten. Volgens Morningstar’s fondsanalisten behoort dit team tot de sterkste binnen de sector, met gemiddeld 16 jaar werkervaring inclusief een mix van meer ervaren professionals en nieuw talent. Slechts een handvol analisten is buiten Rotterdam gevestigd (drie in New York en Singapore).

Gedegen aanpak
De strategie is voornamelijk gebaseerd op aandelenselectie, waarbij top-down bètabeheer een kleinere rol speelt. De beheerders maken geen actieve duration beslissingen, maar proberen het kredietrisico terug te dringen naarmate de conjunctuurcyclus volwassen wordt, en het weer te verhogen wanneer prijsdislocaties waarde opportuniteiten creëren. Ze vermijden typisch geconcentreerde belangen in afzonderlijke emittenten en spreiden hun beleggingen doorgaans over ongeveer 100 emittenten. Gezien hun voorkeur voor solide bedrijven is de gemiddelde kredietrating veelal iets hoger dan de Bloomberg Pan European High Yield Index benchmark. Deze aanpak verklaart tevens waarom het fonds tijdens periodes van marktvolatiliteit doorgaans beter stand hield dan de competitie.


Groot, maar niet te groot
Het capaciteitsbeheer voor deze strategie is doordacht. In september 2020, toen het door Robeco’s high yield team’s beheerde vermogen een waarde van 12 miljard euro had bereikt, sloten de beheerders het fonds voor alle beleggers af. Wanneer de totale activa daalden, werd de strategie heropend. Sindsdien is de capaciteitslimiet herzien naar 14 miljard euro omwille van een toename van de omvang van het belegbare universum (wat meer ademruimte biedt bij het beheer van liquiditeit). Per december 2023 bedroeg het totale vermogen 9 miljard euro.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten