De Parijse beurs veert op, opgelucht door uitslag eerste verkiezingsronde

Het is nog volledig onzeker of de RN aanstaande zondag na de eerste ronde van de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid zal kunnen behalen.

Jocelyn Jovene 01 juli, 2024 | 14:27
Facebook Twitter LinkedIn

Attal elections Juin 2024

De Parijse beurs is maandag 1 juli hoger geopend, nadat kiezers de partij Rassemblement National een forse winst bezorgden in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Beleggers beoordelen nu of de RN een absolute meerderheid kan behalen in het parlement, wat nu minder waarschijnlijk lijkt.

Deze opleving van de Franse aandelenmarkt weerspiegelt een zekere vermindering van de politieke onzekerheid, ook al is in dit stadium nog niet alles duidelijk. De banken, die waren afgestraft sinds de verrassende aankondiging van de ontbinding van de Nationale Assemblee op 9 juni, veerden sterk op en voerden de stijging van de Parijse markt aan.

"De resultaten van het Rassemblement National in de eerste ronde bleven enigszins achter bij de verwachtingen. Wij denken dat traders zwaar short zijn gegaan op Franse banken, die zij zien als een indicator van de Franse economie in het algemeen. Vanochtend is er waarschijnlijk veel short gegaan in Franse bankaandelen", zegt Johann Scholtz, bankenanalist bij Morningstar, in een maandagochtend gepubliceerde notitie.

Op de vastrentende markt is het 10-jaars rendementsverschil tussen de Franse OAT en de Duitse Bund afgenomen van 7,5 basispunten (0,075%) tot 70 basispunten (0,70%), volgens Tradeweb-gegevens gerapporteerd door Agefi/Dow Jones, als gevolg van "resultaten die in grote lijnen overeenkomen met de verwachtingen".

 

Politieke onzekerheid zal aanhouden

De onderhandelingen zijn al in volle gang, in aanloop naar de indiening van de kieslijsten voor de tweede ronde, die dinsdagavond gereed moeten zijn. Het uitzonderlijke aantal driehoeksverkiezingen (ongeveer 300) betekent dat het nog niet duidelijk is welke kandidaten een splitsing zullen vragen om tegenstander RN waar ze aanstaande zondag mee te maken krijgen, te verslaan.

Deze situatie creëert een vorm van onzekerheid die verklaart waarom de rally van de Parijse beurs momenteel beperkt blijft tot een paar aandelen. Volgens een aandelenhandelaar uit Genève, geïnterviewd door Morningstar, "is de markt te optimistisch, omdat we tot woensdag moeten wachten om te weten te komen hoe de driehoeksverkiezingen ervoor staan en dus een beter idee te krijgen van de kansen van de RN op een absolute meerderheid".

"Frankrijk zal zich de komende weken en mogelijk drie jaar lang (tot het einde van de ambtstermijn van Emmanuel Macron) in een atypisch institutioneel kader bevinden, of het nu gaat om een samenlevend (het zogeheten 'cohabitation') of een verdeeld parlement. De levensduur van welke regering dan ook is niet gegarandeerd. Dit is op zich al een factor van onzekerheid die de risicopremie waarschijnlijk enigszins onder druk zal houden," zegt Bruno Cavalier, econoom bij Oddo BHF, in een maandagochtend gepubliceerde notitie voor beleggers.

"Deze resultaten tonen aan dat het scenario dat het politieke risico sterk zou hebben verminderd (coalitie rond het centrum) kan worden uitgesloten, maar dit scenario was onwaarschijnlijk," merken Sebatian Paris-Horvitz en Xavier Chapard, hoofd onderzoek en strateeg bij LBP AM, op. "Het scenario waarmee de markten al rekening hadden gehouden, dat van een parlement zonder duidelijke meerderheid, is inderdaad het meest waarschijnlijke. Het rechtvaardigt een aanhoudende maar beperkte risicopremie. Bovenal is het minst gunstige scenario voor de markten, dat van een absolute meerderheid voor de linkse alliantie, zo goed als uitgesloten", schreven ze in een maandagochtend gepubliceerde notitie. 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten