Johanna Englundh: Welkom bij Morningstar. Nu we de tweede helft van het jaar ingaan, is het tijd om de defensiesector onder de loep te nemen. Wat was het belangrijkste nieuws in de eerste helft van het jaar en wat kunnen we de rest van het jaar verwachten? Bij mij om hierover te praten is Morningstar's aandelenanalist Loredana Muharremi.
Loredana, als we kijken naar de defensiesector in de eerste helft van 2024, wat was dan volgens jou het belangrijkste nieuws?
Loredana Muharremi: Als we kijken naar de eerste helft van 2024, denk ik dat de twee belangrijkste thema's de ondercapaciteit van de Europese defensie blijven en de noodzaak om minder te vertrouwen op leveranciers van activa, samen met de problemen met de toeleveringsketen.
Als we kijken naar het gedeelte over ondercapaciteit, dan betekent onderinvestering dat Europese landen nu worstelen om Oekraïne voldoende steun te bieden en tegelijkertijd hun eigen bevoorrading op peil te houden. En we zien dit bij alle platforms, maar het is vooral kritiek geworden voor munitie. Zoals we allemaal weten, hebben alle NAVO-landen afgesproken om hun defensie-uitgaven te verhogen tot 2% van hun BBP. En we verwachten dat alle landen dit doel in 2024 zullen halen, wat zal resulteren in een stijging van de defensie-uitgaven met ongeveer 10% ten opzichte van 2023. We zien dus aan de defensiekant is dat regeringen hun besluitvormingsproces aan het verminderen zijn. Ze verhogen dus de snelheid waarmee ze beslissingen nemen en richten zich ook op het vergroten van de productiecapaciteit en vertrouwen meer op de Europese defensieaannemer.
Als we dan kijken naar de tweede kwestie van de toeleveringsketen, dan zien we dat de problemen met de toeleveringsketen te wijten zijn aan de tekorten aan materiaal en arbeidskrachten, maar ze worden verergerd door het feit dat defensieaannemers vaak geen duidelijk overzicht hebben van hun toeleveringsnetwerk. En dat komt omdat de toeleveringsketen bij defensie erg ingewikkeld is.
Stel je bijvoorbeeld voor dat er voor raketten meer dan 100 leveranciers zijn op meer dan 12 niveaus. En wat de zaken nog ingewikkelder maakt, is het feit dat we voor sommige kritieke onderdelen afhankelijk zijn van niet-NAVO-landen. Drijfgas was en is bijvoorbeeld een enorm knelpunt voor de productie van munitie. Drijfgas voor munitie (niet te onderscheiden) wordt gemaakt van nitrocellulose, dat wordt gemaakt van katoenvezels, die Europa betrekt uit China. Rheinmetall heeft een paar maanden geleden verklaard dat Europa voor meer dan 70% van zijn katoenvezels afhankelijk is van China. Dit is dus een riskante positie in het geval van geopolitieke veranderingen. En wat we nu zien in de toeleveringsketen is dat Europese defensieaannemers deze problemen proberen te beheersen door bewust meer voorraden aan te houden.
Englundh: En de afgelopen weken hebben we gezien dat sommige namen in de defensiesector terrein hebben verloren op de aandelenmarkt. Wat zit hier achter?
Muharremi: Ja, Johanna, ik denk dat we de laatste paar weken wat nervositeit bij beleggers zien vanwege de hoge waardering. En bedenk dat vóór de oorlog de Europese defensieaandelen werden verhandeld tegen gemiddeld 9 keer hun koers-winstverhouding. Nu worden ze verhandeld tegen een gemiddelde van 27 keer hun voorwaartse K/W, waarmee ze in lijn liggen met hun Amerikaanse collega's. Maar hoewel we deze waardering als hoog kunnen beschouwen, is het belangrijk om te bedenken dat de dynamiek die we nu zien om twee redenen geen kortetermijndynamiek is.
Ten eerste is een constante stijging van de defensie-uitgaven en een versnelling daarvan fundamenteel als Europa Oekraïne wil blijven steunen en ook zijn eigen voorraad wil aanvullen. Er wordt bijvoorbeeld geschat dat Duitsland met het huidige productieniveau minstens 10 jaar nodig zal hebben om de munitievoorraden op het niveau van voor de oorlog te krijgen. En al deze versnelling en groei die we verwachten zal leiden tot extra defensie-uitgaven, een cumulatieve extra defensie-uitgave van 700 miljard tussen 2023 en 2029 vergeleken met onze schattingen van voor de oorlog. En hoewel Amerikaanse bedrijven ook een deel van deze groei zullen kunnen opvangen, zal het grootste deel van de groei worden opgevangen door Europese landen, omdat Europa erg gefocust is op het versterken van zijn eigen defensie.
Daarnaast moeten we ook rekening houden met het feit dat de platforms met een lange levensduur die momenteel worden geleverd tientallen jaren aan inkomsten uit de vervangingsmarkt zullen genereren, wat een hoge marge en een hoge kasstroom oplevert. Dus als we rekening houden met de structurele groei die de sector nog moet doormaken, samen met een verdere verbetering van de winstgevendheid doordat meer platformen naar de volledige productiefase gaan en de inkomsten uit de vervangingsmarkt toenemen, dan denk ik dat deze waardering te rechtvaardigen is.
Englundh: En heb je specifieke aandelen die je op dit moment extra interessant vindt?
Muharremi: Ja, Johanna, onze top pick in Europese defensie blijft Rheinmetall (RHM). De verhaallijn is hier vrij eenvoudig. Rheinmetall, de grootste leverancier van defensie voor Duitsland, zal profiteren van het feit dat Duitsland in 2025 de op twee na grootste defensie-uitgever zal zijn. Duitsland is ook een van de drie grootste supporters van Oekraïne en vertrouwt zwaar op Rheinmetall voor landvoertuigen, munitie en defensiesystemen.
En als we kijken naar de munitiedivisie, dan zien we dat dit een andere belangrijke groei is en de motor van de winstgevendheid voor Rheinmetall. We verwachten dat de verkoop van munitie zal stijgen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Oekraïne gebruikt ongeveer 6.000 tot 10.000 granaten per dag. En het Europese doel is om ongeveer 2 miljoen granaten per jaar te kunnen produceren. Maar in 2023, zonder Rheinmetall, waren de Europese landen in staat om minder dan 200.000 granaten te produceren, terwijl de VS ongeveer 140.000 granaten produceerde. Vanaf vandaag is Rheinmetall, dankzij de overname van Expal en verdere capaciteitsverbetering, de grootste producent van munitie en is het in staat om van 100.000 in 2022 naar meer dan 350.000 in 2023 te gaan en naar 700.000 in 2025.
Buiten Europa geloven we ook dat Rheinmetall een goede kans maakt op een zeer belangrijk Amerikaans contract. Het bedrijf is nu samen met General Dynamics geselecteerd om ongeveer 3.200 M2 Bradley-voertuigen te vervangen, een contract met een potentiële waarde van ongeveer $ 40 miljard. En hoewel we verwachten dat General Dynamics met een efficiënter prototype zal komen, geloven we dat het prototype van Rheinmetall enige technologische superioriteit zal hebben, vooral op het gebied van beschermingssystemen.
Englundh: Dus, Rheinmetall is een nadere blik waard. Dank je wel, Loredana, voor je toelichting op de defensiesector. En tot de volgende keer ben ik Johanna Englundh voor Morningstar.