Dit zijn de 10 slechtst presterende ETF's van afgelopen maand

iShares Blockchain Technology UCITS ETF en Sprott Uranium Miners UCITS ETF  behoren tot de slechtst presterende ETF's in augustus 2024.

Bella Albrecht 09 september, 2024 | 10:15
Facebook Twitter LinkedIn

Exchange-traded funds (ETF's) zijn goedkope instrumenten voor beleggers om populaire indexen te volgen of de keuzes van ervaren managers te gebruiken in een poging de markt te verslaan. De beste dienen als goedkope bouwstenen voor een portefeuille en in tegenstelling tot open-end beleggingsfondsen worden alle ETF's de hele dag door verhandeld op een beurs.

In augustus 2024 waren de slechtst presterende ETF's onder andere iShares Blockchain Technology UCITS ETF en Sprott Uranium Miners UCITS ETF. De data om tot de rangschikking te komen zijn afkomstig uit Morningstar Direct.

Om de best en slechtst presterende ETF's van afgelopen maand te kunnen ontdekken, hebben we de ETF's gescreend in de drie hoofdcategorieën aandelen, allocatie en vastrentende waarden die in Nederland verkrijgbaar zijn. Fondsen met een totaal beheerd vermogen van minder dan $25 miljoen (€23,2 miljoen) hebben we bij deze screening uitgesloten. Het overzicht van de best presterende ETF's over de afgelopen maand vindt u hier.

 

De 10 slechtst presterende ETF's in augustus 2024:

1. iShares Blockchain Technology UCITS ETF BLKC
2. Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating URNM
3. iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK
4. Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR
5. Global X Uranium UCITS ETF URNU
6. Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF BCHN
7. Global X Silver Miners UCITS ETF SILV
8. iShares MSCI China Tech UCITS ETF CTEC
9. KraneShares CSI China Internet ETF USD KWEB
10. Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF LITU

Morningstar over de slechtst presterende ETF's

iShares Blockchain Technology UCITS ETF

• Morningstar Rating: N/A
• Kostenratio: 0,49%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De slechtst presterende ETF in augustus was de €50 miljoen tellende iShares Blockchain Technology UCITS ETF, die 15,10% verloor. Deze iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 1,23% voor de categorie technologie-aandelen in augustus. In de afgelopen 12 maanden steeg de iShares Blockchain Technology UCITS ETF met 50,69%, waarmee deze in het 2e percentiel binnen zijn categorie staat en beter presteert dan het 17,87% rendement van het gemiddelde fonds. De iShares Blockchain Technology UCITS ETF is geïntroduceerd in september 2022 en heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold. 

Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating

• Morningstar Rating: N/A
• Kostenratio: 0,85%
• Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

De op een na slechtst presterende ETF in augustus was de €227 miljoen tellende Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating, die 12,25% verloor. De passief beheerde HANetf ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 2,94% van fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. In de afgelopen 12 maanden steeg de Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating met 10,40%, waarmee het in het 14e percentiel binnen zijn categorie staat en beter presteert dan het gemiddelde fonds met 2,12% rendement. De Sprott Uranium Miners UCITS ETF Accumulating, geïntroduceerd in mei 2022, heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze.

iShares MSCI Turkey UCITS ETF

• Morningstar Rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,74%
• Morningstar Categorie: Aandelen Turkije

De op twee na slechtst presterende ETF in augustus was de €101 miljoen grote iShares MSCI Turkey UCITS ETF, die met 12,14% daalde. Deze iShares ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 12,17% op fondsen in de categorie. In de afgelopen 12 maanden steeg de ETF met 8,90% en stond daarmee op het 67e percentiel binnen zijn categorie, waarmee deze onder het gemiddelde 1-jaarsrendement van de categorie van 14,04% presteerde. De iShares MSCI Turkey UCITS ETF heeft een Negateve Morningstar Medalist Rating, wat betekent dat onze analisten verwachten dat het een van de slechtst presterende ETF's binnen zijn categorie zal zijn en dat het onwaarschijnlijk is dat het een positief rendement na kosten zal opleveren.

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,45%
• Morningstar Categorie: Aandelen Turkije

De €124 miljoen tellende Amundi MSCI Turkey UCITS ETF was de op drie na slechtst presterende ETF in augustus, met een verlies van 12,05%. Deze Amundi ETF presteerde ongeveer in lijn met het gemiddelde verlies van 12,17% op fondsen in de categorie Aandelen Turkije. In het afgelopen jaar steeg de ETF met 10,91% en belandde daarmee in het 36e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde eenjarige rendement van 14,04% van de categorie presteerde. De Neutral rated Amundi MSCI Turkey UCITS ETF werd in maart 2019 gelanceerd.

Global X Uranium UCITS ETF

• Morningstar Rating: N/A
• Kostenratio: 0,70%
• Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Op de vijfde plaats stond de €125 miljoen grote Global X Uranium UCITS ETF, die in augustus 11,06% verloor. Deze Global X ETF daalde verder dan de gemiddelde daling van 2,94% voor fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. In het afgelopen jaar steeg de Global X Uranium UCITS ETF met 11,24% en eindigde daarmee in het 11e percentiel binnen zijn categorie. Het fonds deed het beter dan het gemiddelde eenjaars rendement van 2,12% in de categorie. De Global X Uranium UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Silver en werd gelanceerd in april 2022.

Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 sterren
• Kostenratio: 0,65%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op vijf na slechtst presterende ETF in augustus was de Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF van €490 miljoen, die 9,38% verloor. De passief beheerde Invesco ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 1,23% op fondsen in de categorie technologie-aandelen. In de afgelopen 12 maanden steeg het Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF met 39,99%, waarmee deze in het 6e percentiel binnen zijn categorie staat en beter presteert dan het 17,87% rendement van het gemiddelde fonds. De Invesco CoinShares Global Blockchain UCITS ETF heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in maart 2019.

Global X Silver Miners UCITS ETF

• Morningstar Rating: N/A
• Kostenratio: 0,70%
• Morningstar Categorie: Aandelen Edelmetalen

Met een verlies van 7,23% was de €82 miljoen grote Global X Silver Miners UCITS ETF de zevende slechtst presterende ETF op onze lijst voor augustus. Deze Global X ETF presteerde slechter dan de gemiddelde winst van 0,48% van fondsen in de categorie edelmetalen. In de afgelopen 12 maanden behaalde de Global X Silver Miners UCITS ETF een winst van 16,92%, waarmee het in het 82e percentiel binnen zijn categorie stond en onder het rendement van 25,74% van het gemiddelde fonds presteerde. De Global X Silver Miners UCITS ETF, geïntroduceerd in mei 2022, heeft een Morningstar Medalist Rating van Negative.

iShares MSCI China Tech UCITS ETF

• Morningstar Rating: N/A
• Kostenratio: 0,45%
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De op zeven na slechtst presterende ETF in augustus was de €35 miljoen tellende iShares MSCI China Tech UCITS ETF, die met 6,71% daalde. De iShares ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 1,23% op fondsen in de categorie technologie-aandelen. In de afgelopen 12 maanden daalde de ETF met 10,24% en stond in het 93e percentiel binnen zijn categorie, waarmee het onder het gemiddelde rendement van 17,87% over een jaar presteerde. De iShares MSCI China Tech UCITS ETF houdt rekening met criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Dit fonds heeft een Morningstar Medalist Rating van Gold.

KraneShares CSI China Internet ETF USD

• Morningstar Rating: 1 ster
• Kostenratio: 0,75% 
• Morningstar Categorie: Aandelen Technologie

De €353 miljoen omvattende KraneShares CSI China Internet ETF USD was de negende slechtst presterende ETF in augustus, met een daling van 5,27%. Deze ETF van Waystone Management presteerde slechter dan het gemiddelde verlies van 1,23% op fondsen in de categorie aandelentechnologie. In het afgelopen jaar daalde de ETF met 9,77% naar het 92e percentiel en presteerde daarmee slechter dan het gemiddelde eenjaars rendement van 17,87% in de categorie. De KraneShares CSI China Internet ETF USD heeft een Morningstar Medalist Rating van Bronze en werd gelanceerd in november 2018.

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF

• Morningstar Rating: N/A
• Kostenratio: 0,60%
• Morningstar Categorie: Aandelen Natuurlijke Hulpbronnen

Op de tiende plaats stond de €27 miljoen grote Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF, die in augustus 5,08% verloor. Deze Global X ETF daalde verder dan het gemiddelde verlies van 2,94% op fondsen in de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen voor de maand. In het afgelopen jaar daalde de Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF met 36,35%, waarmee het de periode van 12 maanden afsloot in het 99e percentiel binnen de categorie aandelen natuurlijke hulpbronnen. Het fonds deed het minder goed dan het gemiddelde eenjarige rendement van 2,12% van de categorie. De Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF heeft een Bronze rating en werd gelanceerd in december 2021. 

  

Wat zijn ETF's?

Exchange traded funds zijn beleggingen die de hele dag door verhandeld worden op aandelenbeurzen, net als individuele aandelen. Ze verschillen van traditionele beleggingsfondsen - bekend als open-end fondsen - die elke dag slechts tegen één prijs kunnen worden gekocht of verkocht. In het verleden volgden ETF's indexen, maar de laatste jaren worden meer ETF's actief beheerd. ETF's bestrijken een reeks activaklassen, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en sinds kort ook cryptocurrency. ETF's bieden beleggers een efficiënte manier om exposure naar de markten te krijgen, vaak met lage kosten en een gemakkelijke aan- en verkoop. 

 

De beste ETF's: Meer ideeën om te overwegen

Beleggers die meer van de best presterende of goedkoopste ETF's willen vinden, kunnen het volgende doen:

• Gebruik de ETF Screener tool om de beste ETF's te vinden op basis van je specifieke criteria. Je kunt fondsen zoeken op basis van hun kosten, Morningstar Medalist Ratings, looptijd van managers en meer.
• Bouw en volg uw eigen portefeuille met de Morningstar Portfolio Manager.
• Bezoek onze ETF-pagina om op de hoogte te blijven van het actuele ETF-onderzoek en de analyses van Morningstar.

Dit artikel is samengesteld door Bella Albrecht, bewerkt door Lauren Solberg en beoordeeld door Robert Van Den Oever.

Als onderdeel van onze missie om beleggers meer informatie te geven, werd dit artikel samengesteld uit gegevens van Morningstar en onafhankelijk onderzoek met behulp van automatiseringstechnologie. Het oorspronkelijke artikel is geschreven door verslaggevers en redacteuren van Morningstar. Deze bijgewerkte versie is beoordeeld door een redacteur.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten