Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Vooruitblik op Europese aandelen in Q3: Britse en Franse verkiezingen bepalend

Labours verkiezingswinst zou Britse huizenbouwers moeten helpen, terwijl Franse aandelen voorlopig nog met politieke onzekerheid te kampen hebben.

Michael Field, CFA 08 juli, 2024 | 10:45
Facebook Twitter LinkedIn

green arrow

De rente ligt in Europa het laagst van alle belangrijke Westerse markten, terwijl de Amerikaanse economie de Europese overschaduwt. Dit verschil is van groot belang voor beleggers: de economische groei blijft in Europa naar verwachting laag. Dus renteverlagingen om de economie te stimuleren, zouden de macro-economische situatie aanzienlijk kunnen verbeteren. Europa is nu een aantrekkelijker plek om in te investeren dan de afgelopen jaren. Wel zorgen de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk van afgelopen week voor enige onzekerheid.

Zijn Europese aandelen nu goedkoop? Op het huidige koersniveau handelt Europa precies in overeenstemming met de door ons geschatte reële waarde (Fair Value, in Morningstar-termen) van de regio. Dit betekent dat Europa voor beleggers niet duur is, maar ook niet extreem goedkoop. Vergeleken met Amerikaanse aandelen, die momenteel tegen een premie van 10% te koop zijn ten opzichte van hun Fair Value, oogt Europa aantrekkelijker.

Renteverlagingen door de ECB zouden dus als een katalysator kunnen werken. Daardoor zouden de waardering van Europese aandelen rooskleuriger kunnen zijn vergeleken met waarderingen in regio’s buiten Europa, waar centrale banken een restrictiever monetair beleid voeren.

 

Onzekerheid in Frankrijk blijft aanhouden

In Frankrijk schudde voorafgaand aan de verkiezingen het sentiment omtrent een mogelijke overwinning van het radicaal-rechtse Rassemblement National sommige aandelen op - vooral die van banken. De koers van een paar Franse banken is extreem gedaald – vooral die van BNP Paribas. Dat komt door terechte zorgen over hogere financieringskosten doordat de Franse krediet-spread toeneemt. BNP’s blootstelling aan de Franse markt is echter beperkt. En als het risico om op de Europese markt te beleggen groter wordt, zou dat BNP juist meer werk op kunnen leveren. In dat geval zullen haar klanten immers hun risico’s willen afdekken.

Maar tegen de verwachtingen in kreeg het blok van linkse partijen, het Nouveau Front Populaire, in de tweede stemronde echter veel meer stemmen dan gedacht. Het is even afwachten wat precies het effect hiervan zal zijn op de Franse aandelenmarkt, want de uitslag zorgt voor een tamelijk complexe puzzel die enige tijd in beslag kan nemen. Totdat er duidelijkheid komt over de vorming van een regering kan de markt zijwaarts blijven bewegen.

De Franse aandelenmarkt was gedaald nadat president Macron vervroegde verkiezingen aankondigde, maar het nieuws over de uitslag van de tweede ronde kan Franse aandelen een verdere impuls geven. De verkiezing van een linkse alliantie zou normaal gesproken niet iets zijn voor de markten om te vieren, maar gezien de inherente angsten die beleggers hadden rond een rechtse regering, zal deze aankondiging zeer waarschijnlijk een welkome zijn.

In het manifest van het Nouveau Front Populaire staat de wens om het minimumloon materieel te verhogen en de prijzen van energie en basisvoedsel te bevriezen. Het manifest stelt voor om al deze maatregelen te financieren door de herinvoering van een vermogensbelasting en een verhoging van de inkomstenbelasting voor veelverdieners.

Als zodanig kan de bezorgdheid voor sectoren zoals nutsbedrijven, die bestond in de afgelopen weken toen RN aan de leiding ging in de peilingen, nog steeds een punt van zorg zijn voor beleggers onder deze nieuwe partij. Het is echter nog maar de vraag of deze alliantie van partijen in staat is om dergelijke beleidsmaatregelen overeen te komen en in de praktijk uit te voeren.

 

 

Winst Labour: koers van Britse bouwers stijgt

De afgelopen jaren waren de aandelen van Britse bouwbedrijven onaantrekkelijk. Door de hoge rente daalde de vraag van potentiële huizenkopers, wat weer een negatief effect had op de bouwactiviteiten in het land. Door de inflatie is het bovendien ook een stuk duurder geworden om een huis te bouwen, waardoor bouwbedrijven nog minder geneigd waren om nieuwe projecten te starten.

Nu begint de situatie er echter fundamenteel iets beter uit te zien. Het aantal goedgekeurde hypotheekaanvragen is bijvoorbeeld het dieptepunt voorbij, de inflatie komt onder controle en de activiteit in de bouw is aan het stabiliseren. Toch wil dit nog niet zeggen dat de winstgevendheid van bouwbedrijven, en dus van hun aandelenkoersen, snel zal herstellen.

De nieuwe Labour-regering zou als een katalysator voor verdere groei kunnen werken. In elk geval zijn de aandelenkoersen gestegen nadat bekend werd dat Labour de verkiezingen heeft gewonnen. Voor Labour is de huizenmarkt een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda. Haar plan is om de komende vijf jaar 1,5 miljoen huizen te bouwen, ofwel zo’n 300.000 huizen per jaar.

Dat is ambitieus: zoveel huizen zijn er sinds de jaren zeventig niet meer gebouwd en toen had het VK nog een veel kleinere bevolking. Het is natuurlijk de vraag of de regering deze doelen gaat halen of niet. Maar om zoveel nieuwe huizen te bouwen, zullen Britse bouwbedrijven in elk geval hun productie sterk moeten vergroten. En daardoor zou hun omzet de komende vijf jaar behoorlijk moeten groeien. 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Michael Field, CFA

Michael Field, CFA  Michael Field is marktstrateeg Europa bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten