Niks brede rally, AI aandelen domineren ook tweede kwartaal

Nvidia, Apple en andere grote AI-spelers stuwden de beurzen in het tweede kwartaal zelfs nog verder op.

Bella Albrecht 15 juli, 2024 | 8:57
Facebook Twitter LinkedIn

Artificial intelligence UK main

Al maandenlang wachten de mensen die er verstand van hebben op het moment dat de rally op de aandelenmarkt een bredere basis krijgt en niet alleen meer afkomstig is van techaandelen – en dan in het bijzonder van de bedrijven die het meest profiteren van de hype in kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Maar tot nog toe is die beweging uitgebleven.

In feite is in het tweede kwartaal zelfs het tegenovergestelde. Volgens één rekenmaatstaf concentreerde het rendement zich zelfs nog meer in de big tech-hoek – die bleven de prestaties van de totale aandelenmarkt domineren. De Morningstar US Market Index steeg in die periode 3,48%. Van die 3,48% was 3,46 procentpunten afkomstig van de technologiebedrijven uit de index. Daarmee droegen die meer dan vier keer zoveel bij aan het rendement dan de communicatiesector – die de op één na grootste bijdrage leverde.

De grootste belemmering vormden bedrijven uit de industriesector: die kostten de markt 0,29 procentpunt. Large caps droegen de winst die de markt het tweede kwartaal maakte – vooral grote bedrijven die als groei-aandelen gelden. Die droegen 4,00 procentpunten bij aan het rendement van de index. Bij zogeheten large cap blend-aandelen was dat 0,94 procentpunt, ofwel aandelen waarbij de beleggingsstijl deels op groei-aandelen gericht is en deels op (ondergewaardeerde) waarde-aandelen. De beurskoersen van middelgrote en kleine bedrijven daalden in het tweede kwartaal.

Sectorbijdragen aan rendementen in tweede kwartaal

Morningstar Direct, 28 June 2024

 

AI aandelen domineren koerswinsten

Wie de grootste winnaars van het tweede kwartaal nader bestudeert – dus techaandelen en large caps die hard groeien – ziet een rode draad, namelijk dat een handvol grote spelers die van de AI-hype profiteren, de markt in die periode bleven dragen.

Sinds begin 2023 ligt het rendement van de US Market Index bijna twee keer zo hoog als dat van de US Target Market Exposure Equal Weighted Index. Dat geeft aan dat hoe groter het gewicht van een aandeel is binnen de index, hoe meer dat aandeel het rendement van de index bepaalt.

Market-Cap-Weighted vs Equal-Weighted Performance

Morningstar Direct, 28 June 2024

Het gaat om de AI-giganten Nvidia, Microsoft, Apple, Amazon, Meta, Alphabet en chipfabrikant Broadcom (NVDA), Microsoft (MSFT), Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Alphabet (GOOGL), and Broadcom (AVGO). Deze Magnificent Seven hebben sinds begin 2023 maar liefst 24,39 procentpunten bijgedragen aan de 44,23 procentpunten rendement die de totale aandelenmarkt maakte. Bij elkaar opgeteld maken deze zeven giganten 29% van de index uit.

Bijdrage aan rendement

July 1 2024

 

Aandelen met grootste bijdrage in tweede kwartaal

Afgelopen kwartaal was het meest aansprekende voorbeeld van het verschijnsel dat de grote AI-aandelen het beste draaien. De Magnificent Seven droegen 4,49 procentpunten bij aan de winst die de aandelenmarkt maakte. De tegenvallende prestaties van de rest hadden juist een negatief effect van 0,99 procentpunt.

Het aandeel Nvidia, waarvan de koers 36,74% steeg, droeg in zijn eentje 1,6 procentpunten bij. Nvidia’s bijzondere AI-rekenchips, de zogeheten GPU's (Graphics Processing Units) en GPU-clusters (een verzameling GPU’s die samen één systeem vormen) "hebben op dit moment een dominante marktpositie," zegt Morningstars aandelenstrateeg Brian Colello. "De vraag naar deze GPU’s blijft onze verwachtingen overtreffen. Morningstar denkt dat de vraag de komende anderhalf jaar groter zal zijn dan het aanbod. En gezien de introductie op de markt van Nvidia’s volgende generation GPU's (Blackwell), waarvan de prijs mogelijk hoger zal zijn dan die van de vorige generatie GPU’s, blijven Nvidia's vooruitzichten rooskleurig."

Het aandeel Apple, waarvan de koers 22,99% steeg, droeg 1,16 procentpunt bij. Na de winst van het eerste kwartaal schreef Morningstars aandelenanalist William Kerwin: "We waren tevreden met de nieuwe functies op het gebied van generatieve AI die Apple aankondigde – haar eerste stap op dat gebied. Apple heeft gekozen voor strategie op het gebied van generatieve AI die persoonlijk, privé en geïntegreerd is. Dat sluit goed aan bij Apple’s filosofie.”

Los van AI-spelers leverde Eli Lilly (LLY) in het tweede kwartaal een noemenswaardige bijdrage. Het farmacieconcern had enorm de rug in de wind door haar obesitasmedicijnen Mounjaro en Zepbound.

Daarnaast is Costco (COST) een vermelding waard – wellicht een onbekende voor Nederlandse beleggers. Dit Amerikaanse retailconcern baatte in 2021 ruim 800 supermarkten uit waar je alleen boodschappen kunt doen met een lidmaatschapskaart. Costco blijft goed draaien door de gunstige prijs-kwaliteitverhouding van zijn producten. 

Aandelen met grootste bijdrage in Q2

Table showing key metrics for leading contributors in Q2.

 

Grootste tegenvallers in tweede kwartaal

Dat het rendement van de totale aandelenmarkt opgebracht wordt door een klein aantal bedrijven, wordt een probleem wanneer dat kleine clubje niet aan de verwachtingen voldoet. Dan lijdt de hele markt daaronder. Dat was bijvoorbeeld het geval bij grote AI-namen als Intel (INTC) , Salesforce (CRM) en Advanced Micro Devices (AMD). Hun aandelenkoersen kelderden nadat zij teleurstellende resultaten bekendmaakten over het eerste kwartaal van dit jaar.

Het aandeel Intel daalde vervolgens in het tweede kwartaal 29,60% en dat knabbelde 0,11 procentpunt af van het rendement van de US Market Index. "De winst in het eerste kwartaal en de beleggersbijeenkomst die Intel begin april organiseerde, waren een signaal dat de opkomende chipbusiness van het concern minder winstgevend was dan eerder ingeschat was," zegt analist Brian Colello. Intel doet volgens hem het juiste “door zich te richten op het verbeteren van het productieproces. Maar zelfs als het de bestaande technologische hindernissen overwint, wordt het lastig om winstgevendheid te worden hiermee."

Het aandeel Salesforce, dat in een kwartaal tijd met 14,64% daalde, zorgde ervoor dat er 0,08 procentpunt afging van het rendement van de index. Na teleurstellende resultaten in het eerste kwartaal van het boekjaar 2025, daalde de koers op 30 mei met 19,74%.

"Salesforce liet toen ook weten dat de inkomsten het tweede kwartaal naar het verwachtte ook lager zouden uitvallen dan eerder gedacht," zegt Morningstar-analist Dan Romanoff. "De directie handhaafde echter wel de vooruitzichten voor heel fiscaal 2025. Dat maakt de kans groter dat er nog meer teleurstellingen volgen, de rest van het jaar."

Andere bedrijven die níet onder de noemer AI vallen en die het rendement van de index omlaag trokken, zijn Walt Disney (DIS) (dat moeite heeft met het bedrijfsonderdeel dat nog inzet op traditionele televisiekijkers) en Home Depot (HD) (dat lijdt onder het lage aantal huizen dat verkocht wordt en de hoge rente).

Aandelen met grootste afname in Q2

Table showing key metrics for leading detractors in Q2.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Bella Albrecht  is data journalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten