Een opkomende markten aandelenfonds met een eigen kwantitatieve aanpak

Het systematische, kwantitatieve beleggingsproces kenmerkt dit Robeco-fonds dat neigt naar mid- en small-caps en large-caps uit de Taiwanese chipindustrie.

Ronald van Genderen 15 juli, 2024 | 8:12
Facebook Twitter LinkedIn

Opkomende markten kenden een prima tweede kwartaal van het jaar met een rendement van 5,75 procent in euros voor de Morningstar EM TME index. Daarmee komt het rendement over de eerste jaarhelft uit op 10,73 procent. Hoewel opkomende markten, vertegenwoordigd door de Morningstar Global TME index met een rendement van 3,71 procent in het tweede kwartaal wereldwijde aandelen voor wist te blijven, resteert er year-to-date nog wel een underperformance van circa 4 procentpunten.

De goede prestaties werden onder meer gedreven door Taiwanese aandelen die een plus van 15 procent konden bijschrijven in het tweede kwartaal. Nadat over de eerste drie maanden ook al een rendement van 14 procent werd behaald, staat de Taiwanese aandelenmarkt tot en met eind juni op een winst van ruim 31 procent. Daarmee is het na Turkije de best presterende aandelenmarkt in 2024.

Aandelen met blootstelling aan AI en chips stonden met name in de belangstelling van beleggers, waaronder Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), Hon Hai Precision Industry Co, MediaTek en Quanta Computer. Dit zijn de vier grootste bedrijven in de lokale index en nadat de koersen vorig jaar al flink stegen, met uitzondering van Hon Hai Precision Industry Co, gingen de koersen dit jaar over de eerste zes maanden wederom met tientallen procenten omhoog.

 

India valt op in positieve zin

Een ander land dat dit jaar positief opvalt is India. Net als vele andere landen in de wereld werden er dit jaar verkiezingen gehouden. De Indiase verkiezingen verliepen in zeven fases en startten op 19 april om pas op 1 juni te eindigen. In aanloop naar de verkiezingen en de verkiezingsuitslag waren beleggers hoopvol dat zittend minister-president Narendra Modi herkozen zou worden, aangezien de Indiase economie baat had bij het gevoerde beleid tijdens zijn twee zittingstermijnen.

Begin juni was de Morningstar India TME index met ruim 14 procent gestegen. Hoewel Modi inderdaad werd herkozen en aan een derde termijn mag beginnen, was dat met aanmerkelijk minder stemmen dan verwacht en de Indiase aandelenmarkt reageerde met een dagverlies van 7 procent. De teleurstelling was echter van korte duur, want het herstel volgde kort daarop en Indiase aandelen vervolgden hun weg omhoog en noteren inmiddels 20 procent hoger voor het jaar.

 

Mexicaanse beurs zakt weg door politieke onrust

Minder voorspoedig verging het de Mexicaanse aandelenmarkt. Ook hier vonden verkiezing plaats en kreeg de bevolking de kans om onder andere een nieuwe president voor de komende zes jaar te kiezen. In aanloop naar de verkiezingen en op de verkiezingsdag was het onrustig in het land en op de beurzen want Mexicaanse aandelen zakten langzaam weg. Nadat bekend werd dat de linkse Claudia Sheinbaum een verpletterende overwinning had behaald was het hek van de dam en verloor de Mexiaanse beurs bijna 9 procent in één dag. Daarmee staat het rendement voor de eerste jaarhelft op een verlies van ruim 13 procent.

 

Robeco op Morningstar's Fund Radar

De strategieën die prominent op Morningstar’s radar verschijnen beschikken naar het kwalitatieve oordeel van de fondsanalisten over een solide beheerteam en een gedegen beleggingsproces, of worden deze kwalificaties toegedicht op basis van een algoritme dat beleggingsfondsen beoordeelt op basis van hetzelfde raamwerk als de fondsanalisten.

In deze editie lichten we een fonds dat voldoet aan al deze criteria. Robeco QI Emerging Conservative Equities krijgt van Morningstar’s analisten op de People Pillar de hoogst haalbare rating, oftewel High, terwijl de Process Pillar rating Above Average. Dit resulteert in een Morningstar Medalist Rating van Silver.

In eigen huis ontwikkelde kwantitatieve aanpak
Het fonds maakt onderdeel uit van het kwantitatieve, conservatieve aandelenassortiment van Robeco dat wordt beheerd door een zeskoppig team onder leiding van Pim van Vliet. Zijn academische werk heeft de conceptuele basis gelegd voor de beleggingsfilosofie van deze strategie. Dit stabiele en ervaren managementteam wordt goed ondersteund door meer dan een dozijn kwantitatieve analisten, onder leiding van David Blitz en Weili Zhou, die zich toeleggen op onderzoek en ontwikkeling van het model. Dit in hoog aanzien staande team is essentieel voor het succes van het fonds, omdat zij voortdurend het systematische proces verfijnen.

De belangrijkste troeven van de strategie zijn onder meer de academische basis, de herhaalbaarheid en de gedisciplineerde uitvoering van het process. Het op regels gebaseerde, systematische proces is gecentreerd rond een eigen aandelenselectiemodel dat is gebaseerd op empirisch onderzoek dat aantoont dat beleggen in aandelen met een laag risico leidt tot superieure, voor risico gecorrigeerde rendementen.

De strategie gaat echter verder dan traditioneel beleggen met lage volatiliteit, door waarde-, kwaliteit-, sentiment- en momentumsignalen te combineren om het algehele risico-rendementsprofiel te verbeteren. Het team streeft ernaar de aandelen met de hoogste rangschikking in portefeuille aan te houden, terwijl het tegelijkertijd probeert de wijzigingen in de portefeuille te beperken.

Voorkeur voor mid- en small-caps
Het model stuurt de portefeuille naar de aandelen met de laagste volatiliteit in het universum. Dit leidt doorgaans tot een defensiever profiel ten opzichte van de benchmark en sectorgenoten. De strategie heeft een voorkeur voor goedkopere aandelen met een bovengemiddeld dividend en een positief momentum.

De gediversifieerde portefeuille met 200 tot 300 aandelen vertoont al lange tijd een voorkeur voor mid- en small-caps vergeleken met de index. Desondanks belegt het wel degelijk in mega-caps, waaronder TSMC, wat per eind mei 2024 ook de grootste positie is in de portefeuille. De portefeuille vertoont een structurele onderweging in de technologie sector, hetgeen ten gunste komt aan defensieve sectoren zoals defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven.

Op een landenbasis is de portefeuille overwogen naar Taiwan en diverse kleinere landen in de benchmark, zoals Maleisië en Thailand, terwijl het onderwogen is in index zwaargewichten zoals China, India en Zuid-Korea.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten