Vooruitblik op Netflix: is het aandeel koopwaardig of niet?

We kijken uit naar de abonneegroei en details over Netflix's advertentie-ondersteunde dienst.

Matthew Dolgin 15 juli, 2024 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

Netflix

Netflix (NFLX) komt op 18 juli nabeurs in de VS zijn winstcijfers over het tweede kwartaal. Dit is de opinie van Morningstar over waar je op moet letten bij de resultaten van Netflix en de vooruitzichten voor het aandeel.

Waar op te letten bij de kwartaalcijfers van Netflix?

We zijn het meest geïnteresseerd in details over de advertentie-ondersteunde dienst van Netflix, vooral in hoe het vordert met het te gelde maken ervan, evenals een update over de omvang van het gebruikersbestand van de door advertenties ondersteunde dienst.

We zijn ook benieuwd of of de groei van het aantal abonnees mogelijk aanzienlijk vertraagt , aangezien Netflix een einde heeft gemaakt aan het kraken en delen van wachtwoorden, en of het bedrijf in 2025 zal stoppen met het regulier bekendmaken van die cijfers.

We zijn ook geïnteresseerd in de internationale verkoop en abonneegroei. Dit zal een belangrijke factor zijn voor het bedrijf als de binnenlandse groei vertraagt. En zoals gewoonlijk willen we weten of de indrukwekkende winstgevendheid van het bedrijf sterk blijft.

Morningstar maatstaven voor Netflix

• Fair Value Estimate: $440
• Morningstar Rating: 2 sterren
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Fair Value Estimate voor aandeel Netflix

Met een beoordeling van 2 sterren zijn we van mening dat het aandeel Netflix overgewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $440, wat een multiple impliceert van 24 keer onze prognose van de winst per aandeel voor 2024. We voorspellen een gemiddelde jaarlijkse inkomstengroei met hoge enkele cijfers over onze vijfjaarsprognose en we denken dat er ruimte is voor margevergroting, omdat de internationale markten volwassen worden en profiteren van een grotere schaal.

Economic Moat rating voor Netflix

We kennen Netflix een Narrow Moat toe op basis van immateriële activa en een netwerkeffect. Twee voordelen onderscheiden het bedrijf van zijn concurrenten. Ten eerste heeft het bedrijf geen oude activa die waarde verliezen nu de maatschappij overgaat op nieuwe manieren om thuis entertainment te consumeren, waardoor het zich volledig kan richten op zijn kernaanbod van streaming.

Ten tweede was Netflix een pionier in zijn sector, waardoor het bedrijf een grote voorsprong had in het binnenhalen van abonnees en het overwinnen van de enorme initiële cash burn die nodig is om een succesvolle streamingdienst op te bouwen. Dit abonneebestand was cruciaal voor het creëren van een opwaartse spiraal waarvan we betwijfelen of die doorbroken kan worden door meer dan een klein aantal concurrenten.

Uiteindelijk draait het bij een succesvolle streamingdienst allemaal om het aanbieden van voortdurend nieuwe aantrekkelijke inhoud aan klanten tegen een prijs die consumenten redelijk vinden. De industrie is niet per se een zero-sum game, omdat klanten altijd extra abonnementen kunnen afsluiten. Maar consumentenbudgetten zijn eindig, dus praktisch gezien verwachten we dat slechts een handvol streamingdiensten consistent een groot klantenbestand zullen hebben, wat volgens ons nodig zal zijn om contentinvesteringen te blijven financieren.

Financiële gezondheid

Netflix staat er financieel goed voor. Het eindigde 2023 met een nettoschuld/EBITDA-ratio onder 1, met ongeveer $7 miljard aan cash en $14,5 miljard aan totale schulden. Belangrijker is dat we geloven dat de jaren van cash burn achter de rug zijn. Zelfs na het financieren van alle contentkosten, inclusief uitgaven die in 2023 werden uitgesteld vanwege de stakingen van acteurs en schrijvers, verwachten we meer dan $6 miljard aan vrije kasstroom in 2024. Wij geloven dat de vrije kasstroom elk jaar zal groeien gedurende onze prognose.

Risico en onzekerheid

Onze Uncertainty Rating voor Netflix is High, grotendeels gebaseerd op het veranderende streaming medialandschap en de extra concurrentie waarmee het bedrijf nu te maken heeft. Naar onze mening is het enorme succes van Netflix grotendeels te danken aan het feit dat het bedrijf een pionier was in de streamingindustrie en met succes zijn bedrijfsmodel aanpaste terwijl collega's zich grotendeels concentreerden op hun bestaande activiteiten.

Nu promoot bijna elk groot mediabedrijf een zelfstandige streamingdienst. Netflix is meer gericht op winstgevendheid en het genereren van geld dan in de beginjaren, wat betekent dat de prijzen voor consumenten de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen. Klanten hebben nu andere keuzes voor streamingabonnementen en de prijs die ze betalen voor Netflix is niet langer een bijzaak, wat onzekerheid creëert over het vermogen van het bedrijf om gebruikers aan te trekken en te behouden.

 

Bulls zeggen over aandeel Netflix

• Netflix heeft veel hitseries gemaakt die exclusief beschikbaar zijn op het platform en die een enorm klantenbestand hebben aangetrokken. Het voordeel van het bedrijf in het genereren van cash betekent dat deze opwaartse spiraal zich waarschijnlijk zal voortzetten. .
• Met reclame ondersteunde abonnementen zullen Netflix openstellen voor een nieuw segment abonnees en een potentieel substantiële nieuwe bron van inkomsten. 
• Netflix heeft veel ruimte om te groeien in internationale markten, waar het al veelbelovend is met lokale content.

Bears zeggen over aandeel Netflix

• Netflix krijgt te maken met concurrentie waar het in het verleden niet mee te maken heeft gehad. Nu consumenten meer opties hebben voor streamingdiensten van hoge kwaliteit, is het waarschijnlijker dat sommig consumenten het van hun voorkeurslijstje schrappen.
• De Amerikaanse activiteiten van Netflix zijn volwassen, met een hoge penetratie van het totale aantal huishoudens, wat betekent dat prijsverhogingen de belangrijkste bron van groei moeten zijn en dat consumenten hogere prijzen misschien niet accepteren.
• Het creëren van aantrekkelijke inhoud is altijd een gok. De aantrekkingskracht van de service van Netflix zal altijd afhankelijk blijven van het voortdurend produceren van hits.

Dit artikel is samengesteld door Leona Murray

 

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Netflix Inc698,75 USD0,03Rating

Over de auteur

Matthew Dolgin  is aandelenanalist bij Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten