Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Alle ogen gericht op september nu ECB rente ongewijzigd laat

Het besluit werd alom verwacht, dus de reactie van de aandelen-, obligatie- en valutamarkten was gematigd.

Antje Schiffler 18 juli, 2024 | 16:43
Facebook Twitter LinkedIn

ECB UK Main

Tijdens haar vergadering van vandaag besloot de Europese Centrale Bank (ECB), zoals algemeen verwacht, de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd te laten. De ECB maakte geen details bekend over een toekomstige renteverlaging.

ECB-voorzitter Christine Lagarde benadrukte dat “wat we in september doen wijd open is”, maar de markten achten het 80% waarschijnlijk dat de bank de rente met nog eens 0,25 procentpunt zal verlagen tijdens haar volgende vergadering op 12 september.

“De Raad van Bestuur heeft vandaag besloten om de drie belangrijkste rentetarieven van de ECB ongewijzigd te laten”, aldus een persbericht. Lagarde voegde daar later aan toe dat het besluit van de raad unaniem was. 

“De onlangs beschikbare gegevens ondersteunen grotendeels de eerdere beoordeling van de inflatievooruitzichten voor de middellange termijn. Hoewel sommige maatstaven voor de onderliggende inflatie in mei licht stegen als gevolg van eenmalige factoren, bleven de meeste maatstaven ongewijzigd of daalden ze licht in juni."

“De Raad van Bestuur van de ECB legt zich niet bij voorbaat vast op een specifiek rentepad”, voegde de ECB eraan toe.

Het besluit werd alom verwacht, dus de reactie van de aandelen-, obligatie- en valutamarkten was gematigd.

“Na de renteverlaging met 0,25 procentpunt in juni verwachtten economen deze maand geen verdere wijzigingen in de beleidsrente”, zegt Michael Field, Europees aandelenstrateeg bij Morningstar. “Hoewel de huidige macro-economische gegevens niet schreeuwen om verdere renteverlagingen, zijn ze de afgelopen maanden niet significant veranderd, zeker niet sinds de renteverlaging in juni. Dit zou genoeg moeten zijn om centrale bankiers ervan te overtuigen dat de economie van de eurozone de renteverlaging van 25 basispunten heeft kunnen absorberen en daarom in staat zou moeten zijn om verdere renteverlagingen te absorberen, zij het in een gematigd tempo.”

Analisten gaan er nu van uit dat twee verdere renteverlagingen van elk 0,25 procentpunt in september en december waarschijnlijk zijn voor 2024.

Tijdens haar vorige vergadering op 6 juni had de ECB de volgende renteverlagingen doorgevoerd:

• Belangrijkste herfinancieringsrente: 4,25%, omlaag van 4,50%;
• Rentetarief voor de marginale beleningsfaciliteit: 4,50% van 4,75%;
• Rentetarief voor de depositofaciliteit: 3,75% van 4,00%.

Voor deze vergadering waren geen nieuwe prognoses voor inflatie of groei gepland. In haar jongste inflatievooruitzichten van 6 juni had de Bank haar prognoses voor 2024 en 2025 verhoogd. Economen verwachten een gemiddelde inflatie van 2,5% in 2024, 2,2% in 2025 en 1,9% in 2026. De Raad van Bestuur van de ECB zal tijdens zijn volgende vergadering op 12 september nieuwe prognoses presenteren.

In juni stegen de consumentenprijzen in de eurozone met 2,5% op jaarbasis, tegen 2,6% in mei, maar boven de verwachtingen van economen van een stijging met 2,4%. De kerninflatie, die de prijzen exclusief energie- en voedselkosten aangeeft, lag met 2,9% op hetzelfde niveau als in mei.

De uitspraken over de inflatie blijven ook evenwichtig, schreef Ulrike Kastens, Europa-econoom bij DWS, in een e-mailbericht na de aankondiging van de rente. "Volgens ons wacht de bank op meer gegevens, vooral een vertraging van de loonstijging. Dit zou haar de ruimte kunnen geven om de mate van restrictiviteit van het monetaire beleid verder te verlagen. We blijven de volgende renteverlaging in september verwachten”, zei ze.

Carsten Roemheld, strateeg voor de kapitaalmarkt bij Fidelity, verwacht ook dat de ECB de rente in september zal verlagen. Maar het is misschien minder duidelijk wat er na september gebeurt, vertelde hij Morningstar telefonisch na het rentebesluit. Hij noemde een neerwaarts risico voor de economische groei evenals inflatoire druk van handelsconflicten in het licht van presidentskandidaat Donald Trump die meer tarieven aankondigt als hij wordt herkozen. Hoewel het merendeel gericht zou zijn op Chinese goederen, zou dit ook doorsijpelen naar de economie van de eurozone, zei hij. Volgens hem is de mate van afhankelijkheid van gegevens van vergadering tot vergadering die de ECB momenteel vertoont ongekend en een indicatie van de mate van onzekerheid rond politiek, groei en inflatie. Er komen ook genoeg macro-economische gegevens binnen tussen nu en de volgende vergadering, voegde hij eraan toe.

“Een zwakkere wereldeconomie of een escalatie van de handelsspanningen tussen grote economieën zou wegen op de groei van de eurozone”, zei Lagarde tijdens de persconferentie. De vergadering in september komt kort voordat de markten verwachten dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente gaat verlagen. 

De ECB heeft duidelijk aangegeven dat ze liever rentebeslissingen neemt op de prognosevergaderingen in september en december dan in juli, oktober of januari,” vertelde Konstantin Veit, executive vice president en portefeuillebeheerder bij Pimco, op 11 juli aan Morningstar.

De inflatie is nog niet waar de ECB hem zou willen hebben, maar ik denk dat de ECB van mening is dat een depositorente van meer dan 3% nog steeds duidelijk beperkend is,” voegde hij eraan toe. En als de bank de rente dit jaar nog twee keer zou verlagen, zou ze de rente nog steeds voldoende restrictief vinden in de huidige inflatoire omgeving. 

Hoe zullen renteverlagingen spaarders en hypotheken beïnvloeden?

Aandelenmarkten hebben de neiging om te stijgen wanneer renteverlagingen worden verwacht. Op de obligatiemarkten betekent een dalende rente een lager rendement, waardoor de obligatiekoersen stijgen. Lagere rentetarieven maken bestaande obligaties ook aantrekkelijker voor het rendement, vooral obligaties die al zijn uitgegeven in tijden van hoge rentetarieven.

Tegelijkertijd zal de rente op spaargeld op bankrekeningen waarschijnlijk dalen, wat een negatief effect zal hebben op spaarders. De voorwaarden voor spaarders zijn voornamelijk afhankelijk van de depositofaciliteit - aangezien deze wordt gebruikt om rente te betalen op bankdeposito's bij de centrale bank.

Leningnemers daarentegen profiteren van de lagere rentetarieven omdat consumenten- en hypotheekleningen gunstiger worden. In haar laatste economische rapport stelde de ECB dat de financieringskosten stagneren op een restrictief niveau. De gemiddelde rentetarieven voor nieuwe zakelijke leningen en nieuwe hypotheken bleven in april ongewijzigd ten opzichte van de voorgaande maand en bedroegen respectievelijk 5,2% en 3,8%.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Antje Schiffler  is editor voor Morningstar in Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten