Een sterk EMD-fonds met een kenmerkende portefeuille-aanpak

Er komt voorlopig geen vervolg op een sterk 2023 voor emerging market obligaties in lokale valuta.

Thomas De Fauw 22 juli, 2024 | 9:52
Facebook Twitter LinkedIn

Menig EMD-belegger meent dat de overwaardering van de Amerikaanse dollar op relatief extreme niveaus is, terwijl de groei in opkomende markten hoger is dan in meer ontwikkelde markten. Bovendien wisten de meeste opkomende landen de inflatie ook sneller terug te dringen en lijkt er positief momentum te ontstaan in kredietratings en brede fundamenten. Toch vertaalde dit zich niet in mooie rendementen over het eerste half jaar van 2024.

Terwijl de Morningstar EM Government Bond Local Currency index het eerste kwartaal nog in de plus afsloot, corrigeerden opkomende landen obligaties in lokale valuta in de voorbije drie maanden met 1,2 procent gemeten in euro en dat terwijl emerging market obligaties in harde valuta, als gemeten door de Morningstar EM Sovereign Bond index de eerste jaarhelft van 2024 afsloten met een positief rendement van 3,4 procent. Het rendementsverschil voor het gemiddelde fonds in de respectievelijke categorieën bedroeg maar liefst 7,2 procentpunten over de voorbije 12 maanden.

Dit is vooral een valuta-effect dat wordt gedreven door een sterke Amerikaanse dollar. De verwachting aan het begin van dit jaar, dat de Federal Reserve de rente meermaals zou verlagen, is ondertussen aangepast, wat centrale bankiers in opkomende markten aanzette tot meer voorzichtigheid. Immers, een agressieve versoepeling van het monetaire beleid zonder de ‘zegen’ van de Fed zou mogelijk de lokale munt onder druk kunnen zetten. Uiteindelijk zorgden verkiezingen ook vaak voor verhoogde volatiliteit.

 

Indonesië onder vuur

Dat was bijvoorbeeld het geval voor Indonesië. Dit jaar verzwakte de Indonesische rupiah als gevolg van het tekort op de lopende rekening en de vrees dat het toekomstige beleid van de nieuwgekozen president Prabowo Subianto de begroting verder zou kunnen schaden. Eind juni stond de USD/IDR wisselkoers op 16.343 ofwel 6,2 procent hoger dan bij aanvang van dit jaar.

Deze marktontwikkelingen schrikken de president echter niet af, want die is ervan overtuigd dat zijn ambitieuze programma uiteindelijk tot meer belastinginkomsten zal leiden. Economen waarschuwen dat de schuldgraad daarbij kan stijgen van 39% tot 50% van het BBP, maar de regering ontkent dit en houdt zich sterk dat het land haar investment-grade rating kan behouden. De huidige overheidsschulden zijn samen met Vietnam bij de laagste van Zuidoost-Azië, maar Indonesië heeft een relatief hoge rentelast. De plannen omvatten naast infrastructuurwerken ook een gratis lunchprogramma voor schoolkinderen en zijn een grote verschuiving ten opzichte van de eerder conservatieve begrotingskoers van de vorige president Joko Widodo.

De muntdevaluatie kwam er toch, desondanks de discipline van de Bank Indonesia. De centrale bank verhoogde de beleidsrente in stappen tot 6,25% in april dit jaar, van 3,50% in midden 2022 en wist de inflatie succesvol terug te dringen tot 2,5% in juni.

 

EMD anders bekeken

De activaklasse komt beter uit de verf wanneer we de prestaties meten ten opzichte van Europese staatsobligaties. De Morningstar EM Government Bond Local Currency index liet de voorbije 10 jaar immers een jaarlijks gemiddeld rendement van 2,2 procent in euro zien ten opzichte van slechts 0,4 procent voor de Morningstar Eurozone Treasury Bond index. Dit heeft veel te maken met de 18,2 procent correctie in 2022 terwijl emerging-market obligaties in lokale valuta slechts 4,6 procent in de min gingen. De huidige index aanvangsrendementen zijn 5,9 procent en 2,7 procent respectievelijk voor opkomende markten en Europese obligaties.

De vraag is of dit extra rendement voldoende is om te compenseren voor de grotere onzekerheid en de wisselkoersrisico’s. De volatiliteit gemeten door de standaarddeviatie lag de voorbije 10 jaar met 8,15% immers duidelijk hoger voor de Morningstar EM Government Bond Local Currency dan voor Europese obligaties (5,51%) en in lijn met die voor emerging-market obligaties in harde valuta (8,5%). Beleggers in EMD proberen toch vooral te profiteren van de groei in opkomende markten alsook de toenemende allocaties vanwege lokale institutionele beleggers zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, want ze zien de activaklasse niet echt als alternatief voor hun obligaties in meer ontwikkelde markten.

 

Op Morningstar's Fund Radar: Capital Group

De strategieën die prominent op Morningstar’s radar verschijnen, beschikken naar het kwalitatieve oordeel van onze fondsanalisten over een sterk beheerteam en een robuust beleggingsproces, of worden deze kwalificaties toegedicht op basis van een algoritme dat beleggingsfondsen beoordeelt op basis van hetzelfde raamwerk. In dit artikel lichten we een fonds toe dat voldoet aan deze criteria en gevolgd wordt door Morningstar analisten.

Beleggers in Capital Group Emerging Markets Local Debt blijven profiteren van ervaren leiderschap en een robuust onderzoeksteam, wat resulteert in een Above Average People pillar rating. Tot oktober 2023 werd de strategie geleid door de ervaren Kirstie Spence, Robert Neithart en Luis de Oliveira, die naar goede Capital-gewoonte onafhankelijk van elkaar een afzonderlijk deel van de portefeuille beheerden.

Collectie van beste ideeën
In oktober stapte Neithart echter uit de strategie om twee maanden later met pensioen te gaan. In plaats van Neithart te vervangen door een andere beheerder, overhandigde het fondshuis zijn deel van de portefeuille, die ongeveer 20% van het totaal vermogen omvat, aan het EMD-analisten team van zeven. Die ‘onderzoeksportefeuille’ is een collectie van beste ideeën, terwijl Spence en de Oliveira de resterende activa gelijk verdelen. Als Principal Investment Officer (PIO) zorgt Spence ervoor dat de gecombineerde portefeuille binnen de richtlijnen van het mandaat blijft. Gezien de specifieke strategie, wordt het team verder ondersteund door toegewijde traders.

Ruimte om buiten benchmark te beleggen
Het beleggingsproces combineert top-down macro-economische inzichten met bottom-up fundamentele analyses. Het leeuwendeel van de activa wordt belegd in obligaties in lokale valuta, maar het team heeft ruimte om buiten de benchmark te beleggen waar het kansen ziet. Obligaties in harde valuta zijn beperkt tot 20% van de totale activa en tot 30% van de valutablootstelling kan afgedekt worden in US dollars of euro.

De duratie, een maatstaf voor de rentegevoeligheid van een portefeuille wordt binnen een jaar van die van de JPM GBI-EM Global Diversified benchmark gehouden en het team probeert dan ook de meeste waarde toe te voegen door landenselectie. Met succes, want in de voorbije 10 jaar heeft het fonds meer dan 80% van zijn directe concurrenten verslagen alsook de Morningstar EM Government Bond Local Currency categorie index.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten