Hoe doen de GRANOLAS aandelen het?

De Europese GRANOLAS aandelen komen in dit cijferseizoen allemaal met hun tweedekwartaalcijfers. Dit is wat ozne analisten van de resultaten vinden.

Sunniva Kolostyak 01 augustus, 2024 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

European flags main

Het zijn niet alleen de Verenigde Staten die pakkende groepsnamen hebben. De Magnificent Seven bestaan uitsluitend uit Amerikaanse techaandelen, maar de Europese GRANOLAS bieden hun eigen voordelen door kleinere marktkapitalisaties, diversificatie, winstgevendheid en, gemiddeld, goedkopere waarderingen.

In 2020 publiceerde investeringsbank Goldman Sachs zijn eerste versie van de GRANOLAS, een acroniem voor het volgende: 

• GSK (GSK)
• Roche (ROG)
• ASML (ASML)
• Nestle (NESN)
• Novartis (NOVN)
• Novo Nordisk (NOVO B)
• L'Oreal (OR)
• LVMH (MC)
• AstraZeneca (AZN)
• SAP (SAP)
• Sanofi (SAN)

Naarmate deze bedrijven hun tweedekwaartaal- en halfjaarcijfers rapporteren, zullen de analisten van Morningstar hun beoordelingen over hoe aantrekkelijk deze aandelen zijn updaten.

Nestle: groei valt tegen, Fair Value verlaagd

• Fair Value Estimate: CHF 105,00
• Morningstar Rating: ★★★★  
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Low

Analist: Ioannis Pontikis 

Nestle (NESN) rapporteerde op 25 juli de halfjaarcijfers voor boekjaar 2024 met een autonome groei van 2,1%. Dit was lager dan de door het bedrijf samengestelde consensusraming van 2,5%, voornamelijk als gevolg van tegenvallende prijzen (positief 2% versus positief 3% voor de consensus). De onderliggende operationele handelsmarge van 17,4% was hoger dan de consensusverwachting van 17,2%. De aandelenkoers reageerde negatief na de publicatie, wat waarschijnlijk werd veroorzaakt door de lager dan geraamde verwachtingen voor de autonome groei voor het boekjaar 2024 (meer dan 3% versus ongeveer 4% eerder en 2,8% in ons bijgewerkte model), wat op zijn beurt het gevolg was van zwakke prijstrends en een bescheiden herstel van RIG.

We blijven positief over Nestlé omdat onze langetermijnverwachtingen voor het bedrijf ongewijzigd blijven, maar onze kortetermijnvooruitzichten zien er minder aantrekkelijk uit gezien de zwakke elasticiteit en een uitdagend prijsklimaat met consumenten die in alle categorieën naar goedkopere alternatieven zoeken. We verlagen onze schatting voor de reële waarde voor Nestlé naar CHF 105 van CHF 109 om rekening te houden met lagere verwachtingen voor de autonome groei in 2024 en wisselkoersschommelingen.

AstraZeneca: stabiele outlook maar groei kan vertragen

• Fair Value Estimate: £124,00
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Analist: Damien Conover 

AstraZeneca (AZN) meldde op 25 juli dat de totale omzet in het afgelopen kwartaal operationeel met 17% is gestegen. We verwachten echter dat de groei zal vertragen naarmate de druk van generieke geneesmiddelen op sommige eigen producten toeneemt. Positief is dat de divisie voor kankermedicijnen sterk blijft groeien (+19%). Nieuwe indicaties en recente introducties van geneesmiddelen in de groep zouden voor een gestage groei moeten blijven zorgen. We maken ons echter steeds meer zorgen over de concurrentiedreiging van de combinatie Rybrevant/Lazertinib van Johnson & Johnson tegen Astra's grootste medicijn Tagrisso voor longkanker. Astra heeft niettemin een gevarieerde portefeuille van medicijnen tegen kanker die de groei op lange termijn zou moeten ondersteunen en de Wide Moat zou moeten versterken.

We houden vast aan onze schatting van de reële waarde van £124 voor AstraZeneca na de tweedekwartaalresultaten die grotendeels in lijn waren met onze verwachtingen. De hogere operationele kosten in het kwartaal wegen echter waarschijnlijk op de aandelen, omdat de markt mogelijk betere operationele marges verwachtte. Wij verwachten een verbetering van de marges in de komende drie jaar, omdat het bedrijf gebruik maakt van verschillende recente productlanceringen. Als Astra de omzetverwachtingen voor de lange termijn kan waarmaken, is er een aanzienlijke stijging van onze reële waarde. 

Roche: Wide Moat, aandeel ondergewaardeerd

• Fair Value Estimate: CHF 379,00
• Morningstar Rating: ★★★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Low

Analist: Karen Anderson

Roche (ROG) rapporteerde op 25 juli ook de resultaten over het tweede kwartaal. We handhaven onze schatting van CHF 379 voor de reële waarde na een sterke omzetgroei in het tweede kwartaal, omdat de nieuwere introducties van het bedrijf en de boven de markt liggende groei in diagnostica eindelijk doorschemeren nu de covid-gerelateerde tegenwind afneemt.

Op farmaceutisch gebied denken we dat Roche een reeks veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen op cardiometabolisch en immunologisch gebied in licentie heeft genomen en dat extra overnames kunnen helpen om de reeds volle pijplijn van het bedrijf in late stadia in de oncologie en neurologie te ondersteunen. Op het gebied van diagnostiek denken we dat de kernactiviteiten van het bedrijf sterk presteren, maar we kijken ook uit naar de lancering dit jaar van een geautomatiseerd massaspectroscopieplatform en naar het potentieel op middellange termijn voor een gedifferentieerd sequencingproduct van de volgende generatie. Wij denken dat de geneesmiddelenportefeuille en -pijplijn en de toonaangevende diagnostische activiteiten van Roche een Wide Moat blijven ondersteunen.

Sanofi: solide positie voor groei op lange termijn

• Fair Value Estimate: €113,00
• Morningstar Rating: ★★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Analist: Damien Conover

De tweedekwartaalcijfers, die op 25 juli zijn gepubliceerd, toonden een omzetstijging van 10%, aangevoerd door het immunologische geneesmiddel Dupixent (+29%), dat goed is voor meer dan 30% van de netto-omzet van Sanofi. Verder blijven verschillende recente introducties aanslaan, waaronder het hemofiliemedicijn Altuviiio, waarvan we verwachten dat het in 2027 een jaaromzet van meer dan €1 miljard zal hebben. Wat betreft de desinvestering van de consumentendivisie, blijven de plannen om de activiteiten af te stoten op schema. Er zijn verschillende exit-opties beschikbaar, maar we verwachten een spin-off van de business unit.

We houden vast aan onze schatting van de reële waarde van €113 voor Sanofi na iets beter dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal. We blijven van mening dat het aandeel ondergewaardeerd is, waarbij de markt het groeipotentieel van de geneesmiddelenportefeuille van de onderneming, die ook een Wide Moat ondersteunt, niet volledig waardeert.

Novartis: gediversifieerde portfolio met sterke kasstroom

• Fair Value Estimate: CHF 96,00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Analist: Damien Conover

De winst van Novartis (NOVN), gepubliceerd op 18 juli, overtrof de verwachtingen van analisten met een groei van de operationele omzet met 11% en een stijging van de verkoop van het belangrijkste medicijn Entresto met 28%. De aandelenkoers van het bedrijf daalde echter licht, maar over dit jaar tot dusver gemeten is het aandeel Novartis jaar nog steeds met 17% gestegen.

We houden vast aan onze schatting van de reële waarde van CHF 96 na solide resultaten over het tweede kwartaal die, hoewel ze iets hoger waren dan onze prognoses, niet genoeg waren om de waardering te beïnvloeden. Wij zijn van mening dat de markt het aandeel juist waardeert, met een evenwichtige kijk op de kracht van de pijplijn die de patentverliezen compenseert, waardoor een gematigde groei in de komende drie jaar mogelijk is en tegelijkertijd een Wide Moat op de lange termijn wordt ondersteund. 

LVMH: groei vertraagd, Fair Value gehandhaafd

• Fair Value Estimate: €670,00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Analist: Jelena Sokolova

De aandelenkoers van LVMH (MC) daalde met 4% toen het bedrijf op 23 juli zijn halfjaarcijfers publiceerde. De luxesector heeft te maken met een afnemende vraag, waarbij vooral de minder welvarende consumenten uit de ontwikkelde markten worden getroffen. De verkoop aan Chinezen steeg echter met ongeveer 10% en Morningstar stelt dat de vraag in het land een inhaalpotentieel heeft. De omzet van de groep steeg met 3% in lokale valuta (en daalde met 4% tegenwind). De omzet van de meest winstgevende en grootste divisie, mode en lederwaren, kwam uit op 2%. De omzetgroei voor mode- en lederwaren was prijsgedreven, waarbij mix en volumes elkaar grotendeels compenseerden.

Wij handhaven onze schatting van de reële waarde van €670 voor LVMH met een Wide Moat, omdat het bedrijf een verwachte vertraging van de groeitrends in het eerste kwartaal rapporteerde. Wij zijn van mening dat de aandelen op het huidige niveau licht overgewaardeerd zijn. 

ASML: aandeel geraakt door zorgen over restricties VS

• Fair Value Estimate: €900,00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide
• Morningstar Uncertainty Rating: High

Analist: Javier Correonero

ASML (ASML) rapporteerde in het tweede kwartaal een omzet en brutomarges die iets boven de verwachtingen lagen, respectievelijk op €6,24 miljard en 51,5%. Het bedrijf rapporteerde op 17 juli, terwijl tegelijkertijd berichten verschenen over mogelijke Amerikaanse beperkingen op de verkoop van chips aan China en de aandelenkoers van het bedrijf (en van andere halfgeleiderbedrijven) daalde. ASML herhaalde zijn langetermijnverwachtingen, die tijdens de kapitaalmarktdag in november zullen worden geactualiseerd. Onze langetermijnvoorspellingen liggen aan de bovenkant van de 2030-voorspellingen van het management.

Hoewel we incrementele handelsbeperkingen voor ASML niet uitsluiten, is een hardhandig optreden niet ons basisscenario en handhaven we onze schatting van €900 reële waarde. Zelfs als meer ASML-systemen het doelwit worden, verwachten we dat China door zal gaan met het bestellen van DUV-machines waarvoor geen beperkingen gelden en dat het alle mazen in de toeleveringsketen zal benutten. Als de VS de vooruitgang van China effectief wil indammen, zal het zich ook moeten richten op andere technologieën dan lithografie, zoals geavanceerde verpakkings-, depositie- of etsapparatuur. 

SAP: Fair Value verhoogd, risico bij klantenbehoud

• Fair Value Estimate: €141,00
• Morningstar Rating: ★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Analist: Julie Sharma

SAP (SAP) rapporteerde op 22 juli een solide tweede kwartaal, met groei over een brede linie en inkomsten uit de cloud die sterk blijven stijgen. De totale omzet in het kwartaal bedroeg €8,3 miljard, een stijging van 10% op jaarbasis in constante valuta. Het bedrijf benadrukte dat 60% van zijn RISE with SAP-klanten netto nieuwe klanten waren. Wij blijven dit cijfer echter als een risico beschouwen, omdat het een aanzienlijke basis van bestaande klanten impliceert die SAP zouden kunnen opzeggen bij de overstap naar de cloud.

Met de winst toonde SAP's routekaart voor margeverhoging meer belofte met gedetailleerde interne richtlijnen voor kunstmatige intelligentie en commentaar op het stroomlijnen van hun digitale marketing. Hierdoor steeg onze schatting van de reële waarde van €132 naar €141 per aandeel. We hebben onze aannames voor de operationele marge halverwege de cyclus licht verhoogd op basis van een nauwkeuriger stappenplan voor operationele efficiëntieverbeteringen. Ondanks onze aanpassingen van de reële waarde beschouwen we het aandeel als overgewaardeerd, omdat we denken dat het ERP-marktaandeel van SAP zal blijven dalen door de hevigere concurrentie van bijvoorbeeld Workday. 

Dit artikel zal bijgewerkt worden als er cijferpublicaties van de betreffende bedrijven beschikbaar komen.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ASML Holding NV726,00 EUR0,85Rating
AstraZeneca PLC11.968,00 GBX-0,40Rating
GSK PLC1.609,50 GBX-1,38Rating
L'Oreal SA368,35 EUR0,67Rating
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE607,70 EUR0,68Rating
Nestle SA86,46 CHF-0,35Rating
Novartis AG Registered Shares98,03 CHF-0,39Rating
Novo Nordisk A/S Class B903,40 DKK-2,03Rating
Roche Holding AG266,20 CHF0,80Rating
Sanofi SA102,90 EUR-0,41Rating
SAP SE200,65 EUR0,25Rating

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is senior data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten