Kunnen Europese banken hun rally voortzetten in derde kwartaal?

Dit kunnen we verwachten voor de winstcijfers halverwege het jaar en daarna, nu de “bonanza van hogere rentes voorbij is”.

Sara Silano 26 juli, 2024 | 15:57
Facebook Twitter LinkedIn

bank

De grote Europese banken komen in deze periode met hun resultaten over het tweede kwartaal; Unicredit (UCG) trapte af op 23 juli, gevolgd door BNP Paribas (BNP), Banco Santander (SAN) en Deutsche Bank (DBK) op 24 juli. Van de grote namen volgen binnenkort nog Intesa Sanpaolo (ISP), BBVA (BBVA) en de twee belangrijkste Nederlandse namen ING Groep (INGA) op 1 augustus en ABN Amro (ABN) op 7 augustus. Onderstaande tabel geeft een overzicht van deze large-cap banknamen en hun kerngegevens:

Bankaandelen uit de eurozone eindigden de eerste helft van het jaar 21,17% hoger (Morningstar Eurozone Large-Mid Banks index) en deden het daarmee aanzienlijk beter dan de Morningstar Eurozone index, die de prestaties van de markten in de eurozone volgt en in dezelfde periode 7,8% steeg.

De bankaandelen die het meest bijdroegen aan de prestaties in het eerste halfjaar waren het Italiaanse Unicredit en Intesa Sanpaolo, die respectievelijk 48,3% en 36,9% stegen. 

Zullen Europese banken de markt blijven outperformen?

Veel hangt af van het verloop van dit cijferseizoen en de bedrijfsresultaten die de komende dagen worden gepubliceerd.

“We verwachten een sterk kwartaal van de banken in de eurozone met sterke schuldbedrijven zoals BNP Paribas en Deutsche Bank,” zei Johann Scholtz, senior aandelenanalist bij Morningstar, in een toelichting op 19 juli. "De resultaten van de Amerikaanse bulge bracket investeringsbanken bevestigen dat bedrijven terug zijn op de schuldmarkt om te herfinancieren. We verwachten ook dat de handelsinkomsten zullen stijgen door de volatiliteit van de Franse verkiezingen."

Hoe zullen lagere rentetarieven bankaandelen beïnvloeden?

Na de eerste renteverlaging in juni liet de Europese Centrale Bank de rente ongewijzigd op haar vergadering van 18 juli, maar de markten schatten de kans dat de bank de rente met nog eens 0,25 procentpunt zal verlagen op haar volgende vergadering op 12 september op 80%. Lagere rentetarieven zouden kunnen drukken op de rentemarges.

“De resultaten over het eerste kwartaal van 2024 bevestigen dat de hogere rentes voorbij zijn en dat de nettorentemarges voor de meeste banken in de eurozone hun hoogtepunt hebben bereikt”, aldus Scholtz. "Dat gezegd hebbende, verwachten we niet dat de nettorentemarges wezenlijk zullen dalen. De swaprente is in het tweede kwartaal iets hoger dan in het eerste kwartaal, waardoor de transmissie van de lagere beleidsrente wordt vertraagd. De overstap van girale deposito's naar termijndeposito's is vertraagd, waardoor de margedruk afneemt."

Belangrijkste inkomstenbronnen voor Europese banken

Sonja Forster, Senior Vice President European Financial Institutions bij Morningstar DBRS, verwacht solide winsten die worden gedreven door hogere provisie/niet-rente inkomsten en relatief lage kredietkosten in het tweede kwartaal en daarna. Ondertussen zullen de nettorentebaten (NII) waarschijnlijk per geografie verschillen, maar op een relatief hoog niveau blijven, zei ze.

“We verwachten betere niet-rentebaten, vooral dankzij sterke kapitaalmarkten, die inkomsten ondersteunen op gebieden als investment banking, vermogensbeheer, makelaarsactiviteiten en verzekeringen”, zei Forster in een commentaar voor Morningstar op 19 juli. "Een geleidelijke verbetering van de economische activiteit en een aantrekkende kredietverlening zorgen ook voor hogere transactieprovisies.

“De ontwikkeling van de NII zal naar verwachting profiteren van de geleidelijk toenemende vraag naar leningen, maar de ontwikkeling van de nettorentemarge (NIM) zal meer gemengd zijn per land, zij het op een hoog niveau,” voegde ze eraan toe.

"Banken in Scandinavië en Nederland hebben een groot deel van de renteverhogingen doorberekend aan hun klanten en ervaren NIM-druk, deels gecompenseerd door geleidelijk stijgende kredietvolumes. Zuid-Europese banken hebben aanzienlijk minder van de renteverhogingen kunnen doorberekenen, dus de NII zal naar verwachting sterk blijven. Ondanks het hogere aandeel leningen met variabele rente in deze landen, verwachten we geen grote impact van de eerste renteverlaging. En latere renteverlagingen zullen naar verwachting niet volledig worden weerspiegeld in de NII als gevolg van hedging."

Risico's voor banken nemen af

“Lagere spreads op Europese high-yield obligaties laten zien dat de kredietmarkt een mildere kijk heeft op het risico dat bedrijven in gebreke blijven”, aldus analist Scholtz. Hij voegde daaraan toe dat “nu de werkloosheid in het grootste deel van de eurozone op recorddiepte staat, we niet denken dat de kredietkwaliteit van huishoudens zal verslechteren.

Wat de kosten betreft, weerspiegelen de bancaire winst-en-verliesrekeningen niet de volledige impact van onderhandelde salarisverhogingen. De Morningstar-analist verwacht echter dat de reguleringskosten zullen dalen, omdat de aanloopfase van de bijdragen aan het Single Resolution Fund - het noodfonds dat in tijden van crisis kan worden aangesproken - nu is voltooid.

Sterke activakwaliteit met enkele zwakke plekken

Analisten verwachten dat de kwaliteit van de activa sterk zal blijven voor banken in de meeste landen, met enkele zwakke plekken, vooral in commercieel vastgoed, de bouwsector, de detailhandel en consumentenfinanciering.

"We verwachten niet dat de kleine verlaging van de beleidsrente een grote impact zal hebben op de kwaliteit van de activa. Niet alleen omdat de verlaging relatief klein is, maar ook omdat de renteverhogingen, met uitzondering van bepaalde sectoren, tot nu toe een beperkt effect hebben gehad, geholpen door de lage werkloosheid en de voorzichtige acceptatie van leningen”, aldus Forster. "Op de middellange termijn kunnen hogere rentetarieven echter nog steeds nadelige gevolgen hebben, vooral in landen met een groot aandeel leningen met variabele rente. We verwachten daarom dat verdere geleidelijke renteverlagingen het risico op een verslechtering van de kwaliteit van de activa zullen verlagen."

Banken in eurozone bieden aantrekkelijk dividend en aandeleninkoop

Een factor die bankaandelen aantrekkelijk maakt, zijn de plannen voor inkoop van eigen aandelen. “Ze geven grote hoeveelheden kapitaal terug aan aandeelhouders zonder hun activiteiten in gevaar te brengen,” schreven analisten van Lazard Asset Management in een rapport van 17 juli over kansen in de sector.

“Europese banken genereren nu meer vrije kasstroom, wat royale dividenduitkeringen en aandeleninkoop ondersteunt”, aldus Scholtz van Morningstar. “De verbetering van de vrije kasstroom is te danken aan een hogere winstgevendheid en een beperkte behoefte aan extra kapitaal.”

Nog altijd stijgende lijn bij Europese banken

De Europese bankensector staat dicht bij de hoogtepunten van het jaar, nadat het grootste deel van de verliezen na de eerste verkiezingsronde in Frankrijk is goedgemaakt.

“We zien nog steeds potentieel voor verdere meervoudige uitbreidingen op de middellange termijn en we zijn optimistisch over het komende winstseizoen, hoewel we ervan uitgaan dat de recente prestaties en de verwachting van een verdere daling van de rente de tolerantie voor eventuele teleurstellingen in de beleningsgraad of een 'low quality beat' op de proef zullen stellen”, zegt Luca Finà, hoofd Active Equity bij Generali Asset Management.

“Nu de piek in de rente achter ons ligt en de winstdynamiek aan kracht verliest in vergelijking met de afgelopen jaren, zullen alle ogen gericht zijn op de netto rentebaten en op de capaciteit van de vergoedingen om de P&L-effecten van de renteverlaging te compenseren, vooral in Zuid-Europa”, voegde hij eraan toe.

In een notitie van 19 juli voor Morningstar zei Justin Bisseker, European Large Cap-analist bij Schroders, dat ze in het tweede kwartaal niet veel verrassingen hoeven te verwachten, “omdat de dalende rente nog maar net is begonnen in te werken en analisten in hun prognoses al rekening hebben gehouden met lagere rente”.

Hij voegde eraan toe dat ze een sterk kwartaal verwachten voor het inkomstensegment van investment banking, hoewel minder uitgesproken dan in de VS. Ook de ontwikkeling van de provisie-inkomsten kan de verwachtingen overtreffen, “wat suggereert dat het waarschijnlijker is dat de inkomsten de prognoses zullen overtreffen dan dat ze zullen tegenvallen”.

"Over het geheel genomen hebben Europese banken de afgelopen jaren hun winstgevendheid aanzienlijk zien stijgen, dankzij hogere rentetarieven. Behoudens een onverwachte scherpe daling van de rente of een steile recessie lijkt dit positieve traject zich voort te zetten”, voegde Bisseker eraan toe.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
ABN AMRO Bank NV NLDR16,04 EUR0,94Rating
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA9,39 EUR0,00Rating
Banco Santander SA4,39 EUR0,00Rating
BNP Paribas Act. Cat.A62,95 EUR1,14Rating
Deutsche Bank AG18,81 EUR1,57Rating
ING Groep NV16,03 EUR0,97Rating
Intesa Sanpaolo4,17 EUR0,57Rating
UniCredit SpA43,12 EUR1,54Rating

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten