Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Vooruitblik op resultaten Apple: is het aandeel koopwaardig of niet?

We zullen de iPhone-omzet, brutomarges en dienstengroei in de gaten houden wanneer Apple op 1 augustus zijn resultaten rapporteert.

William Kerwin 26 juli, 2024 | 13:45
Facebook Twitter LinkedIn

Apple UK Main

Waar op te letten bij Apple's kwartaalresultaten

We blijven de iPhone-omzet zien als de graadmeter voor de activiteiten van Apple (AAPL), omdat deze het grootste deel van de totale omzet uitmaakt. De iPhone-verkopen hebben tegenwind ondervonden van vertragende wereldwijde vernieuwingscycli en meer concurrentie in China. We zullen zien of die tegenwind blijft of verdwijnt.

We zullen ook scherp kijken naar de brutomarge van Apple, die de afgelopen jaren gestaag is gestegen doordat het bedrijf meer van zijn toeleveringsketen in eigen beheer heeft genomen en zijn dienstenactiviteiten heeft uitgebreid.

Tot slot kijken we naar de aanhoudend sterke (dubbelcijferige) groei in de dienstensector, die met ongeveer een kwart van de totale omzet nu de op een na grootste activiteit van Apple is.

Morningstar maatstaven voor aandeel Apple

Fair Value Estimate: $170
Morningstar Rating: ★★
Morningstar Economic Moat Rating: Wide
Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Fair Value voor aandeel Apple

Met een waardering van 2 sterren zijn wij van mening dat het aandeel Apple overgewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $170 per aandeel. Onze waardering impliceert een aangepaste koers/winst verhouding van 26 voor het boekjaar 2024, een ondernemingswaarde/omzet-multiple van zeven keer voor het boekjaar 2024 en een vrije kasstroomrendement van 5% voor het boekjaar 2024.

We voorspellen een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 6% voor Apple tot en met fiscaal 2028. De iPhone zal de grootste bijdrage leveren aan de omzet gedurende onze prognose en we voorspellen een groei van 3% voor de omzet van de iPhone in de komende vijf jaar. We verwachten dat dit voornamelijk zal worden gedreven door de groei van de verkoop per eenheid, met bescheiden prijsverhogingen. We denken dat de prijsstijgingen vooral zullen worden gedreven door meer functies en een verschuiving in de mix naar de duurdere Pro-modellen.

Lees meer over Apple's Fair Value Estimate

Economic Moat voor aandeel Apple

We kennen Apple een Wide Moat toe, die voortkomt uit de overstapkosten van klanten, immateriële activa en een netwerkeffect.

Wij zijn van mening dat het iOS-ecosysteem van Apple ver en standvastig reikt tot in de portemonnee van de klant en deze bindt met softwaremogelijkheden en integratie tussen verschillende apparaten zoals de iPhone, Mac, iPad en Apple Watch. We zien ook een immense ontwerpcapaciteit bij Apple, vooral indrukwekkend door de diepgaande integratie van hardware, software en halfgeleiders om de allerbeste producten te maken. Tot slot zien we een opwaartse spiraal tussen het welvarende klantenbestand van Apple en zijn uitgebreide ecosysteem van ontwikkelaarspartners. Wij denken dat Apple deze kwaliteiten kan gebruiken om de komende 20 jaar winst te blijven maken.

Lees meer over Apple's economic moat

Financiële gezondheid

We verwachten dat Apple zich zal richten op het gebruik van zijn immense kasstroom om kapitaal terug te geven aan aandeelhouders, terwijl het bedrijf op de middellange termijn zijn netto leverage zal vergroten. Het bedrijf heeft een geweldige balans, met een nettokaspositie van $51 miljard vanaf september 2023. Het management heeft zich ten doel gesteld om uiteindelijk kasneutraal te worden, hoewel er geen vast tijdschema is. We verwachten niet dat het bedrijf dit doel in de komende vijf jaar zal halen, maar het zou er wel naartoe moeten gaan. Sinds de aankondiging van het doel in 2018 heeft Apple zijn nettokaspositie met meer dan de helft teruggebracht, van meer dan $100 miljard.

Apple vult zijn sterke balans aan met een indrukwekkende cashflow. In de afgelopen vijf jaar genereerde het bedrijf jaarlijks gemiddeld meer dan $85 miljard aan vrije kasstroom, en we voorspellen meer dan $100 miljard per jaar in de komende vijf jaar. Sinds 2019 heeft deze kasstroom een gemiddelde vrije kasstroommarge van meer dan 25% gegenereerd en meer dan 100% van het nettoresultaat omgezet in vrije kasstroom. We verwachten dat het bedrijf deze cijfers ook in onze vijfjaarsprognose zal halen. 

Lees meer over Apple's financiële gezondheid

Risico en onzekerheid

We kennen Apple een gemiddelde onzekerheid toe. Wij denken dat het grootste risico van het bedrijf ligt in de afhankelijkheid van consumentenbestedingen, die onderhevig zijn aan grote concurrentie en cycliciteit. Apple loopt voortdurend het risico op verstoring, net zoals de iPhone BlackBerry verstoorde in de opkomende smartphonemarkt. De iPhone kan worden verdrongen door een nieuw apparaat of een “super app”. Toch denken we dat het bedrijf zich tegen dit risico verdedigt door nieuwe vormfactoren te introduceren (zoals een horloge en een augmented reality headset) en een ecosysteem van software en diensten bovenop de hardware te verkopen.

We zien ook geopolitieke risico's ontstaan door de toeleveringsketen van Apple. Apple is sterk afhankelijk van Foxconn voor assemblage en Taiwan Semiconductor Manufacturing voor de productie van chips. Als de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China verzuren of als China Taiwan bedreigt, zou Apple een zware klap kunnen krijgen. Daarnaast heeft de Chinese overheid overheidsfunctionarissen aangeraden geen zaken te doen met iPhones, wat een huidig en mogelijk toekomstig risico vormt voor de verkoop van Apple in China. 

Lees meer over Apple's risico en onzekerheid

 

Bulls zeggen over aandeel Apple

• Apple biedt een uitgebreid ecosysteem van nauw geïntegreerde hardware, software en diensten, dat klanten aan zich bindt en een sterke winstgevendheid genereert.

• Wij zijn blij met de overstap van Apple naar chipontwikkeling in eigen huis, die de productontwikkeling heeft versneld en de differentiatie heeft vergroot.

• Apple heeft een uitstekende balans en stuurt een grote kasstroom terug naar de aandeelhouders.

Bears zeggen over aandeel Apple

• Apple is gevoelig voor consumentenbestedingen en -voorkeuren, wat zorgt voor cycliciteit en het bedrijf kwetsbaar maakt voor verstoringen.

• De toeleveringsketen van Apple is sterk geconcentreerd in China en Taiwan, waardoor het bedrijf kwetsbaar is voor geopolitieke risico's. Pogingen om te diversifiëren naar andere regio's kunnen de winstgevendheid of efficiëntie onder druk zetten.

• Regelgevers houden Apple scherp in de gaten en recente regelgeving heeft delen van zijn sterk bindende ecosysteem aangetast.

 

Dit artikel is samengesteld door Krutang Desai.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

William Kerwin  is aandelenanalist bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten