Koerssprong Philips na groei nieuwe orders

Voor het eerst in acht kwartalen boekt de medische-technologiegigant weer groei bij de nieuwe orders.

Robert van den Oever 29 juli, 2024 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn

philips

De aandelenkoers van Philips (PHIA) schiet ruim 10% omhoog naar €26,15 op maandagochtend nadat het medische-technologiebedrijf voor het eerst in acht kwartalen weer een groei van het orderboek rapporteerde.

In het tweede kwartaal boekte Philips 9% méér nieuwe orders. Gemeten over de eerste zes maanden van dit jaar was dat 3%. De groei werd volgens Philips vooral aangejaagd door de regio Noord-Amerika. De groei in volwassen markten werd deels teniet gedaan door een daling in China. Toch blijft China volgens Philips een "fundamenteel aantrekkelijke groeimarkt met sterke onderliggende vraag", zo schrijft CEO Roy Jakobs het in het persbericht over de resultaten, "terwijl de anti-corruptie maatregelen van de regering impact bleven houden op de lead times voor orders van ziekenhuizen op de korte termijn".

Morningstar maatstaven voor aandeel Philips

• Fair Value: €20,30
• Morningstar Rating: ★★
• Economic Moat: Narrow
• Morningstar Uncertainty Rating: High

De operationele resultaten toonden een verbetering met een operationele winst voor belastingen en afschrijvingen (aangepaste EBITA) van €495 miljoen ten opzichte van €453 miljoen in het tweede kwartaal van vorig jaar. De marge steeg naar 11,1%, en dat is precies in de bandbreedte van 11-11,5% die Philips als guidance voor 2024 geeft.

Voor de vergelijkbare omzetgroei rekent Philips voor heel 2024 op 3-5%, terwijl die in het tweede kwartaal 2% was, evenals in het eerste kwartaal.

Morningstar-analist Alex Morozov noemt in een eerste reactie het orderboek "sterk, met verbeterende marktdynamiek in het bijzonder in Noord-Amerika". Ook ziet Morozov dat "de toeleveringsketen en lead times weer normaal zijn en dat zal het marktaandeel stabiliseren". Bij sleep care constateert de analist een sterke groei buiten de Verenigde Staten en dat geeft sit segment een goede positie om te gaan herstellen". Alles bij elkaar "zijn de marges sterk in alle segmenten en in lijn met de eerdere guidance".

Minder positief is de analist over China dat zwakke resultaten liet zien, "en dat raakt het segment Personal Health. Dat zal in het tweede halfjaar zwak blijven".

Aandelenkoers Philips is herstellende 

De aandelenkoers van Philips werd lange tijd gedrukt door de al jaren voortslepende apneu-kwestie waarbij schadeclaims op de loer lagen vanuit de Verenigde Staten wegens ondeugdelijk functionerende beademingsapparaten. Bij de eerstekwartaalcijfers in april dit jaar meldde Philips een schikking van $1,1 miljard te hebben getroffen met Amerikaanse patientenorganisaties en de Amerikaanse medische toezichthouder. Dat zorgde voor dusdanige opluchting bij beleggers dat de aandelenkoers op de dag van de cijferpublicatie ruim 30% hoger opende (duidelijk te zien in bovenstaande grafiek).

Bij de tweedekwartaalcijfers meldt Philips geen verder nieuws over de apneu-zaak.

Blijf op de hoogte via de Morningstar nieuwsbrief

Klik hier om aan te melden

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Koninklijke Philips NV27,95 EUR0,76Rating

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten