De markten kijken dinsdag 31 juli om 11:00 uur naar de flashcijfers van Eurostat over de inflatie in de eurozone, nadat de prijzen in juni met 2,5% jaar-op-jaar stegen. Een jaar eerder was dit nog 5,5%.
Volgens de consensusramingen van FactSet zal de inflatie in juli stabiel blijven op 2,5%. De kerninflatie, die de volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit, is naar verwachting gedaald van 2,9% in juni naar 2,8% op jaarbasis.
"De inflatie in de eurozone schommelt sinds februari van dit jaar rond de 2,5%. De inflatiecijfers van juli zullen waarschijnlijk niet veel in beide richtingen bewegen, omdat de diensteninflatie de tijd neemt om te dalen”, aldus Michael Field, Europees marktstrateeg bij Morningstar.
In juni 2024 leverden diensten de grootste bijdrage aan de jaarlijkse inflatie in de eurozone (HICP) (+1,84 procentpunt, pp), gevolgd door voedsel, alcohol & tabak (+0,48 pp), niet-energetische industriële goederen (+0,17 pp) en energie (+0,02 pp).
Waarom is de eurozone inflatie zo hardnekkig?
De inflatie van 2,5% op jaarbasis in juni is in lijn met de gemiddelde inflatiecijfers sinds het begin van het jaar. Martin Wolburg, senior econoom bij Generali Investments, vertelde Morningstar: ”Een belangrijke reden voor het nogal trage en volatiele desinflatieproces is de hardnekkig hoge inflatie in de dienstensector, die sinds november rond de 4% op jaarbasis blijft hangen. De inflatie wordt momenteel echter ook gestimuleerd door prijsstijgingen in de aanloop naar het zomerse vakantieseizoen, waarbij pakketreizen en accommodatie in juni sterke prijsstijgingen lieten zien. In de komende maanden zal dit weer afvlakken."
Nu de Olympische Spelen in Parijs in volle gang zijn, vragen beleggers zich af of ze de inflatie zullen beïnvloeden via een stijging van de hotel-, restaurant- en taxiprijzen, vooral in Parijs. Volgens een rapport van Nomura van 24 juli is een stijging van de kosten van levensonderhoud onwaarschijnlijk.
"De invloed van de Olympische Spelen op de inflatiegegevens zal waarschijnlijk klein zijn. Als we terugkijken naar eerdere Olympische Spelen en vergelijkbare sportevenementen, weerspiegelen officiële gegevens zelden een grote schok voor de diensteninflatie en andere economische variabelen,” aldus het rapport.
Waar zal de inflatie eind dit jaar op uitkomen?
“In het derde kwartaal zien we de inflatie dicht in de buurt komen van de drempel van 2%”, verwacht Wolburg van Generali. "De olifant in de kamer blijft echter de loongroei. We verwachten dat die zal afkoelen door een minder sterke arbeidsmarkt en een afnemende inflatiedruk. Maar desinflatie zal een moeizaam proces blijven dat gemakkelijk overschaduwd kan worden door eenmalige effecten."
Zal de ECB de rente in september verlagen?
Na de eerste renteverlaging in juni liet de Europese Centrale Bank de rente ongewijzigd op haar vergadering van 18 juli, maar de markten verwachten nog een verlaging in september.
"Hoewel de nominale inflatie slechts 50 basispunten boven het streefniveau van de ECB ligt, is de kerninflatie weer hoger, op bijna 3%. Volgens de prognoses van de ECB kan het tot 2026 duren voordat het magische niveau van 2% wordt bereikt, maar wij denken niet dat dit de ECB zal weerhouden om de rente in de tussentijd verder te verlagen. De rente blijft hoog op 3,75%, waardoor de ECB veel ruimte heeft om te manoeuvreren”, voegde Morningstar's Michael Field toe.
Volgens Ulrike Kastens, Europees econoom bij DWS, blijven de uitspraken van de ECB over de inflatie “evenwichtig”. "Volgens ons wacht de ECB op meer gegevens, met name een vertraging van de loonstijging. Dit zou ruimte kunnen bieden voor een verdere versoepeling van de monetaire beleidsrestricties. We verwachten de volgende renteverlaging nog steeds in september”, zei ze in een notitie op 18 juli.