Vooruitblik op resultaten Palantir: is het aandeel koopwaardig of niet?

Morningstar-analisten zullen de adoptie door klanten van Palantirs AI-platform in de gaten houden wanneer het bedrijf op 5 augustus zijn cijfers over het tweede kwartaal rapporteert.

Malik Ahmed Khan 29 juli, 2024 | 15:42
Facebook Twitter LinkedIn

palantir

Waar op te letten bij Palantir's kwartaalcijfers

Groei in toekomstgerichte maatstaven is ongelooflijk belangrijk. Als de bootcamps die het bedrijf heeft georganiseerd de moeite waard zijn, zou je een toename in het gebruik door klanten verwachten. Het bedrijf benadrukt al meerdere kwartalen zijn kracht op het gebied van AI, dus we moeten een keer een grote toename in de vraag naar het Artificial Intelligence Platform zien als de prognoses van de exponentiële vraag betrouwbaar zijn.

Op dezelfde manier verwachten we een toename van het aantal klanten dat Palantir gebruikt als bedrijven bij het bedrijf gaan werken vanwege hun wens om gebruik te maken van AI. We zullen vooral kijken naar commerciële klanten, omdat zij de perfecte doelgroep zouden zijn voor AIP.

Terwijl beleggers de groei in het commerciële segment scherp in de gaten houden, denken we dat het ook nuttig  om de overheidsactiviteiten van Palantir te volgen. Overheden over de hele wereld proberen AI in te zetten bij hun operaties, defensie en nog veel meer. Als grote softwareleverancier met een hoge veiligheidsmachtiging kan Palantir aanzienlijk profiteren van deze trend.

Fair Value voor aandeel Palantir

Met een waardering van 2 sterren zijn wij van mening dat het aandeel Palantir overgewaardeerd is ten opzichte van onze schatting van de reële waarde op lange termijn van $16 per aandeel, wat een ondernemingswaarde/omzet-multiple van 12 keer in 2024 impliceert. Wij voorspellen dat de inkomsten van Palantir de komende vijf jaar zullen groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 21% naarmate het bedrijf zowel zijn overheids- als commerciële activiteiten uitbreidt.

We verwachten dat het grootste deel van deze omzetgroei zal komen van commerciële klanten, omdat het bedrijf zijn commerciële klantenbestand wil uitbreiden. Hoewel overheidsklanten heel trouw kunnen zijn, zorgen grote overheidscontracten voor onregelmatige inkomsten. Als gevolg hiervan zou Palantir's verschuiving naar meer commerciële klanten moeten leiden tot een beter verdeelde inkomstenmix. We verwachten ook dat het bedrijf de verkoop binnen zijn bestaande klantenbestand zal blijven uitbreiden. We zien Palantir's sterke netto retentiepercentage als een indicator hiervoor.

Lees meer over Palantir's fair value estimate

Morningstar maatstaven voor Palantir Technologies

Fair Value Estimate: $16,00
Morningstar Rating: ★★
Economic Moat: Narrow
Morningstar Uncertainty Rating: Very High

Economic Moat Rating

Wij kennen Palantir een Narrow Moat toe, in de eerste plaats door de hoge overstapkosten in verband met zijn platforms en in de tweede plaats door immateriële activa in de vorm van sterke klantenrelaties die het bedrijf in de loop der jaren heeft opgebouwd.

Wij denken dat de twee belangrijkste platformen van Palantir, Gotham en Foundry, beide profiteren van hoge overstapkosten voor klanten, zoals blijkt uit de bruto en netto retentiecijfers. Palantir heeft een sterke klantengroei laten zien terwijl het zijn activiteiten heeft gediversifieerd van onregelmatige overheidscontracten naar commerciële klanten. Hoewel we nog een paar jaar met flinke operationele verliezen voorspellen, verwachten we dat het bedrijf de komende tien jaar een hoger rendement op het geïnvesteerde kapitaal zal genereren.

Lees meer over Palantir's economic moat

Financiële gezondheid

Wij vinden de financiële positie van Palantir gezond. Het bedrijf eindigde het boekjaar 2023 met ongeveer $3,7 miljard aan cash en liquide investeringen en geen schulden. Hoewel Palantir pas in 2023 een GAAP-winstgevendheid boekte, verwachten we dat het bedrijf deze trend zal voortzetten en sterke kasstroommarges zal genereren naarmate het zijn operationele hefboomwerking verhoogt door een aantal van zijn onderzoeks- en verkoopuitgaven te beperken. 

Lees meer over Palantir's financiële gezondheid

Risico en onzekerheid

We kennen Palantir een Very High onzekerheidsrating toe vanwege enkele belangrijke risico's die volgens ons het groeitraject kunnen belemmeren. Hoewel het bedrijf in de loop der jaren hoogwaardige commerciële en overheidsklanten heeft binnengehaald, vinden we de uitvoering door het managementteam op zijn best twijfelachtig. De verkoopstrategie van het bedrijf heeft geleid tot een relatief slechte klantenwerving. Ondanks het feit dat Palantir al vele jaren actief is in de commerciële sector, telt het bedrijf slechts iets meer dan 200 commerciële klanten. Hoewel het bedrijf is overgestapt op een op modules gebaseerd verkoopmodel dat het aantal commerciële klanten zou moeten vergroten, valt de uitvoering van deze strategie nog te bezien.

Lees meer over Palantir's risico en onzekerheid

 

Bulls zeggen over aandeel Palantir

• Palantir heeft een sterke meewind, omdat de markt voor kunstmatige intelligentie en machine learning naar verwachting snel zal groeien door de exponentiële toename van data die door organisaties worden verzameld.

• Met producten die gericht zijn op zowel commerciële als overheidsklanten heeft Palantir een gedistribueerde omzet, waarbij niet-cyclische overheidsinkomsten de totale omzet veiligstellen in magere tijden.

• Palantir's focus op modulaire verkoop zou kunnen leiden tot aanzienlijk meer commerciële klanten, die het vervolgens zou kunnen upsellen. 

Bears zeggen over aandeel Palantir

• Door niet te verkopen aan landen of bedrijven die haaks staan op zijn missie en culturele waarden, heeft Palantir zijn groeimogelijkheden zelf beperkt.

• Palantir's AI-platform heeft een goede start gemaakt, maar we verwachten stevige concurrentie in de komende jaren.

• Het directieteam van Palantir heeft (onder leiding van chief executive Alex Karp, hierboven afgebeeld) in het verleden dubieuze strategische beslissingen genomen. Hoewel prestaties uit het verleden niet noodzakelijk een indicatie zijn voor toekomstige resultaten, zouden de misstappen aanleiding kunnen geven tot voorzichtigheid. 

Dit artikel is samengesteld door Leah Breakstone.

Facebook Twitter LinkedIn

Effecten genoemd in dit artikel

Naam effectPrijsChange (%)Morningstar Rating
Palantir Technologies Inc Ordinary Shares - Class A36,54 USD2,66Rating

Over de auteur

Malik Ahmed Khan  is aandelenanalist technologiesector bij Morningstar Research Services LLC.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten